INFORÁDIÓ
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert

aszfalt

európai bizottság

vita

Lázár: előnyös megegyezés született az aszfaltügyben

InfoRádió / MTI

Magyarország számára előnyös, politikai megegyezés született a magyar kormány és az Európai Bizottság között az aszfaltügyben, a felek nem fordulnak bírósághoz, a megállapodás nem jár nettó veszteséggel - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Lázár János Corina Cretuval, az Európai Unió regionális politikáért felelős biztosával közös sajtótájékoztatóján elmondta, a kormány és az Európai Bizottság megállapodott abban, hogy a vitás kérdést nem bíróságon, hanem a nézeteltérést félretéve megegyezéssel rendezik. A biztos rendkívül előnyös, nagyvonalú ajánlatot tett, amelyet hétfőn a kormány megtárgyal, és valószínűleg el is fogad - tette hozzá.

A 2007-2013-as uniós költségvetési ciklussal kapcsolatban hat auditügy van függőben, ezek közül a legjelentősebb az "aszfaltügy", amely miatt mintegy 500 milliárd forint kifizetése áll - közölte a politikus.

Az ügy arról szól, hogy aszfaltkeveréssel is foglalkozó cégek kartellezhettek, ami miatt az Európai Bizottság szabálytalansági eljárást indított.

A miniszter a megállapodásban szereplő korrekció pontos mértékéről nem nyilatkozott, de azt elmondta, hogy az lényegesen kedvezőbb, mint a sajtóban megjelent 200 milliárd forintos összeg. Hangsúlyozta, az ország nem fog nettó forrást veszíteni a megegyezés következtében.

Kiemelte, a kormány támogatja Corina Cretu biztosi tevékenységét, és a magyar mellett számíthat a visegrádi négyek és a kohézió barátainak segítségére a 2020 utáni költségvetéssel kapcsolatos vitákban.

Lázár János kifejtette, Magyarország számára fontos, hogy az Európai Bizottságban a regionális fejlesztések felelőse egy román női politikus, aki megérti, a határ menti régió számára nem ajándékot, hanem lehetőséget jelentenek az uniós források.

A miniszter köszönetet mondott Corina Cretu segítségéért, hogy a közeljövőben megnyílhat négy határátkelőhely Magyarország és Románia között, olyan utakon, amelyek uniós forrásból épültek.

Corina Cretu hangsúlyozta, a három éve húzódó jogvita senki számára sem hasznos, a megállapodás a pénzügyi korrekciók szabályaival egybevág.

A biztos örömét fejezte ki, hogy néhány adminisztratív lépés után az Európai Bizottságnak lehetősége lesz Magyarország rendelkezésére bocsátani azokat az összegeket, amelyeket eddig visszatartottak.

A politikus kifejtette, támogatni fogja a magyar-román együttműködést, hozzátéve, májusban elindulhatnak azok a két ország közötti, határ menti kapcsolatokat erősítő pályázatok, amelyek hozzájárulnak a térségben lakók életminőségének javításához.

Corina Cretu kitért arra, kilenc új határátlépési pont kialakítására lenne szükség a két ország között, olyan utak mentén, amelyek abban a reményben épültek, hogy az átadáskor Románia már a schengeni övezet tagja lesz. Hangsúlyozta, mind a két kormány elkötelezett abban, hogy a lehető legkorábban megoldást találjanak.

Patriciu Achimas-Cadariu román egészségügyi miniszter közölte, a szomszédos országban a jövő héten indul a daganatos betegségek megelőzésére átfogó program. Ennek során számítanak a magyar szakemberek tapasztalataira, a többi között arra a tudásra, amelyet a 2008 óta folyó - a mellrák okozta halálozás megelőzése szempontjából kulcsfontosságú - mammográfiás szűrés során szereztek.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018