eur:
389.14
usd:
363.17
bux:
68045.46
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Magyarország kapná a legnagyobb ütést, ha a britek kilépnek az Európai Unióból

Több jelentős ponton változott az alaptörvény-módosítás tervezete a Magyar Idők információ szerint. A Portfolio szerint Magyarország kapná a legnagyobb ütést, ha a britek kilépnének az Európai Unióból.

Több jelentős ponton változott az alaptörvény-módosítás tervezete a Magyar Idők információ szerint. A lap úgy tudja, az ellenzéki kritikákat figyelembe véve, az eredetileg javasolt 60 napról 30 napra csökkentették a terrorveszélyhelyzet elrendelésének idejét. Emellett a jelenlegi jogszabályok által a különleges jogrendi helyzetekben - például a rendkívüli állapot, szükségállapot vagy váratlan fegyveres támadás esetén - lehetővé tett 30 jogkorlátozó intézkedésből hatot kivettek a javaslatból.

A Népszabadság értesülése szerint legkorábban a hétfői kormányülésen születhet döntés arról, hogy mely háttérintézmények maradnak meg és azok milyen formában működnek tovább. Az átlakítás az Országos Egészségbiztosítási Pénztárt is érinti, feldarabolnák az intézményt. Az egyik elképzelés szerint teljesen felszámolnák az OEP-t, és beolvasztanák a nyugdíjfolyósító főigazgatóságba. A lap úgy tudja, hogy ezzel nemcsak bürokratákat veszíthet a kabinet, hanem új egészségpolitikáért felelős államtitkárt is kereshet: Ónodi-Szűcs Zoltán ugyanis így nem vállalná az ágazat irányítását.

Nem kapnak lelépési pénzt a közszolgálatból önként távozók – erről már a Magyar Nemzet ír. A cikk szerint korábban öt-tízmillió forintos lelépési összegekről volt szó, Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének főtitkára azonban azt közölte: "nemhogy tízmilliót nem kapnak, akik önként távoznak a közszolgálatból, de egyet sem".

A Népszabadság egészségügyi szervezeteket reagáltatott a fekete ruhás nővér, vagyis Sándor Mária újabb felhívására, hogy fekete pólót húzva vállaljanak szolidaritást a pedagógusok mellett április 15-én. Bár a megszólított szervezetnek még bő egy hetük van arra, hogy döntsenek, a legtöbbjük távolságtartással, sőt idegenkedéssel fogadta a javaslatot. Cser Ágnes szakszervezeti vezető úgy fogalmazott: „négy szoclib kormány után” végre érdemben tárgyalnak a bérfelzárkóztatásról, és reméli, hamarosan tető alá hozzák a megállapodást. A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének elnöke szerint nem világos, hogy mihez kellene csatlakozniuk, az 1001 orvos a hálapénz ellen csoport kiáll Sándor Mária mellett, de a pedagógusok támogatásában már megosztott. Egy másik érdekvédelmi csoport szerint pedig nem szerencsés összemosni a z egészségügy problémáit a tanárokéval.

Tejkommandó alakulhat az áfacsalók kiiktatására – erről értesült a Magyar Idők. A szuperhatóság feladata lesz felvenni a harcot a szektorban garázdálkodó áfa-csalókkal szemben. A mintegy 25 fős akciócsoportba az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal és az adóhatóság emberei kerülhetnek be.

A Portfolio szerint Magyarország kapná a legnagyobb ütést, ha a britek kilépnének az Európai Unióból, mert csökkenhet a régiós országok 2014-2020-as ciklusra járó uniós támogatása. A Brexit emellett a külkereskedelmi csatornán és a hazautalt jövedelmeken keresztül is érzékenyen érintené a kelet-közép-európai országokat – írja a Citi elemzése. A befektetési bank szerint a magyar kormánypártok addig bizonyára nem kérdőjeleznék meg az uniós tagság értelmét, amíg jelentős támogatás érkezik, de ha a kereteket átszabnák, akkor felerősödhetnek itthon az ellenséges hangok.

A Pénzcentrum arról ír, hogy Magyarországon minden második kártyabirtokos rendelkezik érintőkártyával, és már minden harmadik bolti kártyás tranzakció egyetlen érintéssel történik. A fizetési mód terjedését segíti, hogy országszerte már több mint 63 ezer terminálnál van erre lehetőség bankkártyával, mobiltelefonnal vagy más okos alkalmazással.

Munkások sürgölődnek a Belgrád rakparti, egykori kisgazda székház területén – erről számol be a Napi.hu. Az évek óta lakatlan épületben luxushotelt építenek. A bontási munkákkal már végeztek, így rövidesen megkezdik az ingatlan kialakítását. A 90 szobás szállodának egyelőre még nincsen neve. További részletek az InfoRádió 9 óra után kezdődő Üzleti Reggeli című műsorában.

Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×