eur:
395.33
usd:
371.84
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

Barcza György: Magyarország visszanyerte önállóságát

Az Államadósság Központ vezérigazgatója szerint Magyarország visszanyerte pénzügyi függetlenségét azzal, hogy a 2008-ban és 2009-ben lehívott hitelcsomag utolsó törlesztőrészletét is visszafizette szerdán. Barcza György az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: idén már az adósság nagyobbik része magyar kézben van.

Az Európai Bizottság, a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank összesen mintegy 20 milliárd eurós hitelcsomagot biztosított a Gyurcsány- és Bajnai-kormányok számára a nemzetközi hitelválság idején. Ennek kétharmadát hívták le a 2008-as és 2009-es években. Szerdán Magyarország a hitel utolsó, másfél milliárd eurós részletét is visszafizette. Barcza György, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója azt mondta: átlagosan 3 százalékos kamatot kellett fizetni.

„Elsődleges üzenet az, hogy Magyarország a saját lábára állt, visszanyerte az önállóságát, papírunk van arról, hogy képesek vagyunk az állam pénzügyeit jól menedzselni, nincs szükségünk már ilyenfajta külső segítségre.”

A vezérigazgató emlékeztetett arra, hogy 2010 óta a kormány nem vett fel hitelt az IMF-től és a magyar államadósságot piaci alapon finanszírozzák.

Barcza György beszélt a jelenlegi adósságról és annak szerkezetéről is:

„A teljes összeg durván 25 ezer milliárd forint, ennek most már a többsége belföldi tulajdonban van. Ez a tavalyi év fordulópontja volt, előtte hosszú évekig az államadósság többsége külföldi tulajdonban volt. A legmagasabb értéke ennek 65-66 százalék volt, tehát volt olyan időszak, amikor a magyar államadósság kétharmad részben külföldi tulajdonban volt. Ez jelent egyfajta kockázatot, nem azért, mert a külföldi befektetők rosszabbak lennének, mint a magyarok, csak mások a szempontjaik. A magyar gazdaság szempontjából nem feltétlenül az a legoptimálisabb, ha a hazai kamatszint emiatt a nemzetközi piaci befektetői környezethez igazodik.”

Az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója hozzátette: a belső adósság túlsúlya miatt az ország kevésbé lesz kitett egy esetleges újabb világgazdasági válságnak. A magyar lakosság birtokában az adósság 18 százaléka van állampapír formájában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Ismét felütötte a fejét a madárinfluenza

Ismét felütötte a fejét a madárinfluenza

Kimutatta a madárinfluenza-vírus jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma Békés és Jász-Nagykun-Szolnok vármegye több állattartó telepén. Az érintett állományok felszámolása, valamint a járványügyi nyomozás folyamatban van - közölte a hivatal kedden közleményben az MTI-vel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×