eur:
389.6
usd:
364.5
bux:
68197.65
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A fogyasztó javára mindig eltérhetnek a jogszabálytól a webáruházak

Sok webáruháznak másfél év sem volt elegendő arra, hogy pontosan tájékoztassa a vásárlóit az online kereskedelem 2014-ben hatályba lépett jogszabály-változásairól - mondta az InfoRádióban a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének szóvivője.

Kispál Edit elmondta: „az egyik legfontosabb változás, ami 2014 júniusában történt, hogy korábban 8 munkanap állt a fogyasztók rendelkezésére, hogy indoklás nélkül elálljanak a szerződéstől vagy visszaküldjék a terméket, ez már, EU-s szinten egységesen 14 nappá változott. Szerencsére nem nagyon találkoztunk olyan webáruházzal, ahol még 8 munkanap lenne, a 14 nagyjából mindenhol megvan, illetve ennél hosszabb is lehet a határidő, hiszen a fogyasztó javára mindig el lehet térni a jogszabálytól.”

„Amivel viszont szinte mindenhol gond van, hogy sok helyen, majdnem mindenhol feltüntetik, hogy sértetlen csomagban szeretnék visszakapni a terméket, pedig viszonylag nehéz kipróbálni, ha ki sem bontjuk, ez jogszabályellenes” - tette hozzá a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének szóvivője.

„A honlapokon összemosódnak a fogalmak; nem lehet igazán érteni, hogy a csere a jótállás alapján érvényesíthető hibajavítást vagy a 14 napos indoklás nélküli elállási jogot nevesítik így. Ilyen jellegű félreértések még vannak, de a legtöbb oldalon legalább egy helyen jól van megfogalmazva, a többi helyen esetleg kicsit eltérően, ami félrevezető lehet” - emelte ki Kispál Edit.

Az volt az egyik legnagyobb hiányossága a vizsgált webáruházaknak, hogy nem tájékoztatták a fogyasztókat, hogy vitás ügyekben a békéltető testülethez lehet fordulni, ha nem sikerül rendezni az ügyet, sőt meg kell adni a székhely szerint illetékes testület elérhetőségeit. Ilyen tájékoztatással sehol nem találkoztunk sajnos” - hangsúlyozta a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének szóvivője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×