eur:
394.74
usd:
370.78
bux:
65491.46
2024. április 19. péntek Emma

Offshore-botrány, Quaestor-ügy, földárverések napirend előtt az Országgyűlésben

Az offshore-botrány, a Quaestor-ügy és a földárverések eredménye is szóba került az Országgyűlés napirend előtti felszólalásai között.

Hoffmann Rózsa, a KDNP részéről a külképviseletekről szóló törvénytervezet margóján aláhúzta, hogy aktív parlamenti diplomáciára is szükség van az ország külpolitikai törekvései mellett, amelyre jó példa a Kárpát-medencei Képviselők Fóruma.

Mikola István államtitkár a kormány nevében rámutatott, hogy az elmúlt évek külpolitikai eseményei több lehetőséget is teremtettek Magyarország számára a diplomáciai megjelenésre, majd megköszönte az Országgyűlés aktív külpolitikai munkáját. Sallai R. Benedek, az LMP képviselője a nemrég lezárult földprivatizáció ellen emelt ismét szót, állítva, hogy a kormány földprogramja a vagyonos, kormány-közeli nagybirtokosoknak kedvez, ezért a képviselő ismét szorgalmazta, hogy csökkentsék az egyénileg birtokolható földek maximális nagyságát. Bitay Márton Örs államtitkár válaszában sületlenségeknek nevezte a képviselő mondatait. A politikus azzal érvelt, hogy a második földárverési körben 180 ezer hektárnyi területet vásároltak meg a gazdák, így úgy vélte, ez nem lehet káros az agráriumnak, majd aláhúzta, hogy a kormány korábban is 20 százalékos arányt szánt a nagybirtokosoknak a 80 százaléknyi családi gazdálkodó mellett. Az MSZP-s Szakács László ismét feltette a kérdést, hogy hová lett a Quaestor-vagyon, kritizálta a károsultaknak a kárrendezési alap által küldött értesítéseket és az ezek alapján várható kárrendezést is, majd kiemelte, hogy a Fővárosi Törvényszék múlt héten hiányosnak nevezte a főügyészség vádiratát. Völner Pál, az igazságügyi tárca államtitkára aláhúzta, hogy az Alkotmánybíróság korábban megkötötte a törvényalkotó kezét a kárrendezésben, a büntetőeljárás ügyében pedig rámutatott: hogy a kormánynak természetesen nincs lehetősége a beavatkozásra a két szervezet közötti jogértelmezési vitában. A jobbikos Szilágyi György bejelentette, hogy pártja kérdéssorozatot indít a kormány felé “A korrupció 50 árnyalata” címmel, majd a volt fideszes képviselő, Horváth Zsolt nemrég kiszivárgott off-shore érdekeltségei kapcsán tette fel a kérdést, hogy a kormánypártoknak volt-e közük ezen cégekhez. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára válaszában kiemelte, hogy 2010 előtt mindennapos gyakorlat volt a vagyon kimentése off-shore cégek felé, ma viszont már a közbeszerzésen induló cégeknek fel kell tüntetniük tulajdonosukat. A jobbikot a politikai off-shore legnagyobb magyarországi bázisának nevezte a kémkedéssel vádolt Kovács Béla miatt, ám Horváth Zsolt ügyére az államtitkár nem reagált. A fideszes Lezsák Sándor a 25 éve elhunyt Csengey Dénes egykori MDF-es képviselőről emlékezett meg, mire Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára a rendszerváltás egyik meghatározó alakjának nevezte Csengey Dénest.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×