eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Jön az iskolai beiratkozás - feltételekkel

Idén április 14-én és 15-én lesz a beiratkozás az általános iskolákban. A gyerekek felvételéről az iskola igazgatója dönt, de a jogszabály pontosan meghatározza, hogy kik élveznek elsőbbséget egy-egy adott intézményben - mondta Simon Tiibor, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ köznevelési főosztályvezetője.

„Az intézményválasztás szabadsága megilleti a szülőket, tehát lehetőség van arra is, hogy más iskolába adjanak be kérvényt. Természetesen az iskolába történő felvételnek megvannak azok a jogszabályi feltételei, amelyeket az iskolaigazgatónak mindenképpen figyelembe venni. Az iskola először köteles minden, a felvételi körzetében életvitelszerűen lakó tanulót felvenni. Ha még marad szabad hely, abban az esetben tud további felvételeket biztosítani” - mondta a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ köznevelési főosztályvezetője.

Simon Tibor hozzátette: az iskolaigazgató dönt a felvételekről. Ha marad szabad hely, akkor azokat a tanulókat kell felvennie, akik hátrányos helyzetűek. Ezt követően azoknak a gyerekeknek kell elsőbbséget biztosítani, akik az adott településen laknak. Ha még mindig marad hely, abban az esetben sorsolással tudja az igazgató kiválasztani azt, hogy kit vesz fel.

„Sorsolás nélkül is felvehető az a tanuló, akinek különleges helyzete ezt indokolja. Különleges helyzetnek minősül, ha a tanulónak a szülője vagy testvére tartósan beteg illetve fogyatékkal élő, ha testvére az adott intézmény tanulója, ha munkáltatói igazolás alapján a szülőnek a munkahelye az iskola körzetében található, vagy ha az iskola a lakóhelyétől 1 kilométeren belül található” - fogalmazott a főosztályvezető.

Mint mondta, az első fokon eljáró igazgatói döntéssel szemben van lehetőség fellebbezést beadni, amelyet az iskola igazgatójának kell benyújtani.

„Az iskola igazgatója a javaslatával és a keletkezett iratokkal együtt a fellebbezést 8 napon belül megküldi a másodfokon eljáró tankerületi igazgató részére, aki 21 napon belül köteles elbírálni a benyújtott kérelmet. Ennek megfelelően kell a döntést végrehajtani” - mondta Simon Tibor.

A főosztályvezető az InfoRádiónak elmondta, hogy becslések szerint idén körülbelül 70-75 ezer gyermek beíratása várható az általános iskolákba, országosan pedig 110 ezer gyermek az, aki első osztályos lehet.

„Már évek óta látható nagyságrendileg, hogy melyek azok az iskolák, ahol túljelentkezés várható és melyek azok a közkedvelt intézmények, amelyeknek a körzetében lakó tanulói mindig megközelítik vagy esetleg meg is haladják azt a létszámot, amelyet az iskola fel tud venni. A szülők alapvetően abba az iskolába tudják beíratni a gyermekeiket, amelyet választottak számára” - jegyezte meg Simon Tibor, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ köznevelési főosztályvezetője az InfoRádiónak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×