eur:
394.32
usd:
369.73
bux:
65129.35
2024. április 19. péntek Emma

Egyszerre gond a munkaerőhiány és az állástalanság - lapszemle

A Népszabadság arról közöl cikket, hogy súlyos gondokat okoz a munkaerőhiány és az állástalanság. A Magyar Idők arról ír, hogy az elmúlt nyolc évben több mint 1100, a környező országokban élő magyar beteg anyaországi gyógykezelését támogatta a költségvetés, összesen több mint 172 millió forint értékben.

A Magyar Idők arról ír, hogy az elmúlt nyolc évben több mint 1100, a környező országokban élő magyar beteg anyaországi gyógykezelését támogatta a költségvetés, összesen több mint 172 millió forint értékben. A lap kiemelte, hogy a legnagyobb számban 2014-ben támogatta a magyar állami költségvetés az ukrajnai magyarok gyógykezelését, akkor 283 határon túli magyar gyógyult Magyarországon mintegy 30 millió forintból.

Huszonegy év alatt több mint duplájára nőtt azoknak a fiataloknak a száma, akik bár elmúltak 20 évesek, még mindig a szüleikkel élnek - olvasható a Magyar Nemzetben. A lap kiemelte, hogy a 20-39 éves korosztály 31 százaléka él a szüleivel, a férfiak közül többen és tovább maradnak a szüleikkel, mint a nők.

A Népszabadság arról közöl cikket, hogy súlyos gondokat okoz a munkaerőhiány és az állástalanság. Az újság kiemelte, hogy cégautóval, reklámkampányokkal és kiemelt juttatásokkal versenyeznek az emberekért a munkaerőhiánnyal küzdő cégek. Egyes régióban viszont reménytelenséget sugallnak a munkanélküliségi adatok.

A Népszabadság interjút közöl Sándor Máriával, a demonstrációkat szervező fekete ruhás nővérrel. Az egészségügyi dolgozó a lapnak megerősítette, utoljára még arra kéri kollégáit, hogy csatlakozzanak az április 15-i pedagógus tüntetéshez, hívják fel a figyelmet az ágazat rossz helyzetére, ő viszont ezután háttérbe vonul, mert mert az egészségügy szereplői nem képesek egységesen fellépni az érdekeikért.

A Magyar Idők arról közöl cikket, hogy megújulásra késztetik az Európai Unió rendszereit a bevándorlók.Veress József egyetemi tanár azt mondta a lapnak, hogy létezik hasznos oldala is annak, hogy Európába nagy számban érkeztek a menekültek, a válsághelyzet ugyanis kiélezte az unió működőképességének a problémáit, amelyek előbb-utóbb amúgy is a felszínre törtek volna. Szerinte hamis az a feltételezés, hogy Európa vezetői az olcsó munkaerő miatt folytatnak menekültpárti politikát.

Kína budapesti nagykövete bízik benne, hogy a Budapest–Belgrád-vasútvonal hozzákapcsolódik majd a görögországi Pireusz kikötőjéhez is. Tuan Csie-lung a Magyar Nemzetnek arról is beszélt, hogy az ázsiai ország a következő években százmilliós vidéki lakosságot irányíthat, miközben a túlkapacitással küszködő ipari termelést a kínai kormány visszavágja, ennek következtében tömegek veszítik majd el munkájukat, de az állam gondoskodik állampolgárairól.

A Portfolio arról ír, hogy radikálisan emelkedhet a fagyi ára. A portál szerint a világpiaci kereslet felét kiszolgáló madagaszkári vanília bab ára 150 százalékkal emelkedett tavaly, ez pedig idén jelentős áremelkedést okozhat. A folyamat sok olyan vállalatot rosszul érinthet, amely a vaníliát összetevőként használja az üdítőitaloktól kezdve a süteményeken át a parfümökig.

A Napi.hu-n arról lehet olvasni, hogy a görög idegenforgalom vezetői abban bíznak, hogy idén rekordszámú turista keresheti fel az országot. Reményüket arra alapozzák, hogy a bevándorlók száma csökken, miközben az orosz turistáké jelentősen nő. A görög turizmust erősítheti, hogy Törökországban a merényletek hatására visszaesés várható, és az országból kitiltott orosz turisták ezért a görög szigetekre utaznak.

A Pénzcentrum a világ leggazdagabb országainak tízes toplistájáról készített összeállítást. A rangsort Katar vezeti, Luxemburg és Szingapúr előtt. A további európai országok közül Norvégia a hatodik, Svájc a 10., az Egyesült államok pedig a kilencedik helyen áll.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×