eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Hogyan öregednek a kutyák? - etológusok az Arénában

A kutyák öregedésének vizsgálata közben az állatok fizikai mutatóit és környezetét is elemzik majd – mondták az InfoRádió Aréna című műsorának etológus vendégei. A programba önként jelentkezhetnek a kutyák gazdái.

A kutyák öregedésének komplex vizsgálata közben a többi között az állatok génállományát is vizsgálni kell – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Miklósi Ádám az ELTE Etológiai tanszékének vezetője.

„Valójában arról szól az egész kutatás, hogy megpróbáljuk azokat a fő elemeket a kutyában is nyomon követni és leírni, ami az emberről részben már ismert, és ha ezek megvannak, akkor ezeknek a kialakulási mechanizmusait próbáljuk leírni, itt elsősorban a genetikai hatásokra gondolunk, amelyek fajták között különböző öregedési mintázatot tesznek lehetővé” - fejtette ki a tanszékvezető.

Kubinyi Enikő etológus, az ELTE tudományos főmunkatársa azt emelte ki, hogy a programba önként is jelentkezhetnek a kutyák gazdái, az állatokat pedig többször is vizsgálják majd.

„Már elég sokan jelentkeztek is. Nagyon szeretnénk, ha jelentkeznének azok, akiknek már legalább nyolc éves kutyájuk van, és kedvet éreznek ahhoz, hogy csatlakozzanak a programhoz. Követni fogjuk négy éven át legalább száz kutya életét. Rendszeres vizsgálatukkal le tudjuk majd írni, hogyan öregednek és ennek hátterében mi áll” - mondta az etológus.

Kubinyi Enikő arról is beszélt, hogy a felmérésben a kutyák fizikai mutatóit és környezetét is elemzik majd.

„Tudni szeretnénk azt, hogy a kutya hány emberrel él együtt, van-e gyerek a családban, milyen gyakran sétáltatják a kutyát, milyen táplálékkal etetik. Meg kell találnunk azokat a pontokat, amelyek leginkább jósolják, hogyan zajlik az öregedés. Az egyik biztosan az lesz, hogy a kutya milyen fajtához tartozik és milyen méretű” - közölte az ELTE tudományos főmunkatársa.

Kubinyi Enikő, kiemelte, hogy a projektet nem előzmények nélküli, hiszen húsz éve vizsgálják a kutyák élettanát, de az öregedésüket csak most elemzik részletesen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×