eur:
394.63
usd:
369.54
bux:
65407.58
2024. április 23. kedd Béla

A trollkodás ötven árnyalata az Országgyűlésben

50 azonnali kérdést akart feltenni a Jobbik a miniszterelnöknek a korrupcióról, amivel a párt felborította az azonnali kérdések órájának menetrendjét. Az MSZP szerint a Jobbik akciója pofátlanság volt, a Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig vizsgálatot követelt. A vitáról bővebben csütörtök este fél 8-tól, az InfoRádió Parlamenti Patkó című magazinjában hallhatnak.

„A korrupció ötven árnyalata” - így nevezte a Jobbik azt az akciót, amelynek keretében a párt különböző képviselői összesen ötven a korrupcióval foglalkozó kérdést tettek fel a miniszterelnöknek az Országgyűlés ülésén az azonnali kérdések órájában. A kormányfő nem volt jelen, a kérdések feltevői pedig nem fogadták el a válaszadásra kijelölt kormánytagot, ám mivel a levezető elnöknek, Lezsák Sándornak a házszabály értelmében mind az 50 kérdést fel kellett olvasnia, az akció mellett csupán néhány más kérdésre és válaszra maradt idő e napirendi pontban.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter ügyrendi hozzászólásában elítélte a Jobbik akcióját és aláhúzta, hogy a kormány mindig készen áll arra, hogy a törvényhozás előtt elszámoljon az általa végzett vagy elmulasztott munkával.

"Megdöbbentőnek gondolom, hogy a Jobbikos képviselőtársaim elvették az ellenzéki képviselők jogát attól és lehetőség gyakorlását, hogy ma a kormánytól kérdezzenek vagy kérdezhettek volna. Meggyőződésem szerint ez ellentétes a házszabállyal, kérem ennek a kivizsgálását."

Novák Előd, a Jobbik részéről visszautasította a tárcavezető vádjait, mondván, hogy a kormánypártok alkották a házszabályt, amit a Jobbik betartott.

"Teljesen jóhiszeműen eljárva olyan kérdéseket fogalmaztunk meg, amelyre miniszterelnök úrnak lett volna lehetősége válaszolni, ha nem játssza el azt rendszeresen, hogy halaszthatatlan közfeladataira hivatkozva távol van"

Bárándy Gergely, az MSZP képviselője azonban egyetértett Lázár Jánossal és házbizottsági vizsgálatot sürgetett.

"Én is kifejezetten erkölcstelennek, pofátlannak és joggal való visszaélésnek tartom, amit a Jobbik csinál, mélységesen elítélem és remélem, hogy a Házbizottság is ezt fogja tenni."

Az LMP-s Schiffer András is elismerte, hogy több kérdést frakciótársai sem tudtak elmondani, majd rámutatott, hogy a kormánypártok alakították ki a házszabályt.

"Tehát reklamálni nem az ellenzéknél kell, hanem a Fidesz-KDNP-nél"

A fideszes Révész Máriusz szintén visszaélésként értelmezte a Jobbik akcióját, majd aláhúzta, hogy hiába tett volna fel ötven kérdést a párt a kormányfőnek, a házszabály szerint ezek közül a miniszterelnöknek maximum két kérdésre kell három héten belül válaszolnia.

A vitáról bővebben csütörtök este fél 8-tól, az InfoRádió Parlamenti Patkó című magazinjában hallhatnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×