eur:
392.89
usd:
366.59
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Őket érintik a köznevelésben zajló változások

Több mint 1 millió 300 ezer gyermek jár ma alap- vagy középfokú oktatási intézménybe Magyarországon. Több mint 2 és fél ezren alapfokú oktatási intézményben, és több mint 1300 középfokú tanintézetben tanulnak ma. 450 szakiskolában van lehetőség szakma elsajátítására. Őket, és az intézményekben dolgozó pedagógusokat érinti a köznevelésben történő változások.

A Központi Statisztikai Hivatal 2013/2014-es Oktatási Évkönyve szerint Magyarországon az érintett tanévben több mint 2 ezer 770 óvoda, 2 258 általános iskola, 449 szakiskola, 119 speciális iskola, 610 gimnázium és 678 szakközépiskola működött.

Az intézmények közül az Alapítványi és Magániskolák Egyesületének honlapjának közlése szerint 870 működött valamilyen alapítvány, egyesület, közhasznú társaság, gazdasági szervezet vagy magánszemély fenntartásában. Ezekben az intézményekben körülbelül 250 ezer gyermek tanult alap-, illetve középfokon.

Őket érintik a köznevelésben zajló változások

Valamivel kevesebbre, 800 -ra tehető az egyházak által fenntartott intézmények száma, ahol több mint 190 ezer gyermeket oktattak. A Magyar Katolikus Egyház 497, a Magyarországi Református Egyház 221, a Magyarországi Evangélikus Egyház 74 intézményt tartott fenn.

A hazai általános iskolákba egyébként fenntartótól függetlenül 2013/2014-ben összességében csaknem 750 ezren diák járt. További 25 ezer általános iskolás korú gyerek a 6, illetve 8 osztályos gimnáziumokban tanult. Az alapfokú oktatásban 1980 óta folyamatosan csökkent a tanulói létszám, 2001 és 2014 között ez a csökkenés meghaladta a 20 százalékot.

Csak összehasonlításképpen: 1960-ban csaknem másfél millióan, 2000-ben pedig több mint 960 ezren jártak általános iskolába Magyarországon.

Szintén a KSH közlése arra is kitér, hogy az általános iskolákban egy pedagógusra valamivel több mint 10 tanuló jut, egy osztályba pedig átlag 20 gyerek jár. Az alapítványi iskolákban az átlagos diákszám 15 egy-egy osztályban.

Az Oktatási Évkönyv szerint a diákok létszáma a középfokú nappali rendszerű oktatásban is minden iskolatípusban csökkent. A szakiskolák, speciális szakiskolák tanulólétszáma 10,4 százalékkal lett kevesebb. A gimnáziumi és a szakközépiskolai tanulólétszám csökkenése is tovább folytatódott.

Ha viszont a tanulók részarányát nézzük a különböző középfokú oktatási intézményekben, akkor az látszik, hogy 2013/14-ben többen jártak általános képzést nyújtó és a felsőfokú tanulmányokra eredményesebben felkészítő gimnáziumokba és szakközépiskolákba, mint a szakiskolákba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A vártnál gyengébben muzsikált az Airbus

A vártnál gyengébben muzsikált az Airbus

Az Airbus gyengébb első negyedévi pénzügyi teljesítményről számolt be. A cég 577 millió eurós korrigált üzemi eredményt ért el, ami 25 százalékos csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest. Ezzel párhuzamosan a bevétel 12,83 milliárd eurót tett ki. Ez elmarad az elemzők által várt 789 millió eurós működési nyereségtől.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×