eur:
394.13
usd:
364.98
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Újra benyújtják a külföldiek földvásárlásával kapcsolatos népszavazási kérdést

Hétfőn újra benyújtja a külföldiek földvásárlásával kapcsolatos népszavazási kérdését a Jobbik a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) kritikáit figyelembe véve - közölte a korábbi kezdeményezést is benyújtó Magyar Zoltán, a párt országgyűlési képviselője szombaton.

Az NVB csütörtöki ülésén tagadta meg a képviselő március 9-én benyújtott népszavazási kérdésének hitelesítését. A kérdés úgy szólt: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés olyan határozatot fogadjon el, amelyben felkéri a Kormányt uniós csatlakozási szerződésünk módosításának kezdeményezésére annak érdekében, hogy magyar termőföld tulajdonjogát - a Magyar Állam, az önkormányzatok és az egyházak kivételével - csak belföldi magyar állampolgárok szerezhessék meg?"

Az NVB a párhuzamossági moratóriumra hivatkozva tagadta meg a kezdeményezés aláírásgyűjtő ívének hitelesítést. Néhány perccel korábban ugyanis már megtagadta egy, az Európai Unióból kilépést célzó kezdeményezés hitelesítését, és mivel a párt kérdése is az uniós csatlakozási szerződésre vonatkozik, a kettő azonos tárgykörűnek tekintendő. Emellett a kérdés a testület szerint nemzetközi szerződésbe ütközik, amelyben szintén nem lehet népszavazást tartani.

A Jobbik közleményében azt írta, "eredeti kezdeményezésüket egy valószínűleg Fidesz-közeli civil személy által benyújtott kérdés miatt, elfogadhatatlan módon utasította el az NVB", annak a beadványnak azonban "semmi köze nem volt" a párt kérdéséhez. Az elutasítás körülményei miatt a Jobbik az Alkotmánybírósághoz fordul - emelték ki.

A párt egyúttal felszólítja a kormányt, hogy a népszavazás rendjével kapcsolatos módosításokat minél előbb hajtsa végre, és ezzel szüntesse meg azt a helyzetet, hogy "párhuzamosságra hivatkozva meg lehet akadályozni a népakaratot".

Azt is írták, "a magyar földet és a vidék megélhetését a Fidesz-közeli milliomos haverok harácsolása és a külföldi felvásárlók fenyegetik leginkább", miattuk nem a családi gazdálkodók jutnak földhöz, hanem a milliomos tőkebefektetők.

Hozzátették, Orbán Viktor korábban azt ígérte, az ő miniszterelnöksége alatt a külföldiek nem juthatnak földhöz, ennek ellenére a külföldiek már az állami földek privatizációjából is kirívó mértékben részesülnek.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×