eur:
393.36
usd:
367.62
bux:
66249.92
2024. április 25. csütörtök Márk

Holnaptól tudható, melyik sürgősségi sebészetre kell menni

Péntektől megváltozik a sürgősségi sebészeti ügyeleti ellátás rendszere Budapesten.

Azt várja a tárca a rendszer átalakításától, hogy egyértelműsödik a betegút, a háziorvosok, mentősök és a betegek is pontosan tudhatják majd, hogy melyik intézmény fogadja a sürgősségi ellátásra szorulókat.

„Ahol jelenleg Budapesten aktív sebészeti fekvőbeteg-ellátás zajlik egy intézményen belül, ott a sebészeti ellátáshoz való hozzáférést területi ellátási kötelezettség alapján kell hogy biztosítsa a lakosság számára. Ez egyszerűsítést jelent a beutalási rendben, a járóbeteg- és a háziorvosi-szakellátás területén és az ügymenetben is. Ha a beteg tudja, területileg melyik kórházhoz tartozik, akkor sebészet vonatkozásában azt is tudhatja, hogy ott bizonyosan fogadni fogják” - közölte Mészáros János az egészségügyi ellátórendszer működéséért felelős helyettes államtitkár.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár egy más témában rendezett keddi sajtótájékoztatón megerősítette a kórházak vezetésével rendezett valamennyi egyeztetés sikeres volt, soha nem kérdőjelezték meg a változtatás fontosságát és a rendszer működőképességét.

„A betegbiztonság drága dolog, ami most történik, nem teszi könnyebbé és olcsóbbá az ellátást, az azonban még sincs jól, hogy egy ötvenoldalas eljárásrendből kell kitalálnia a mentősnek, hogy hova viszi a beteget. Ezt szeretnénk egyszerűsíteni, lehet, hogy nehéz és drága lesz, de szeretnénk működtetni. Ki fog derülni, hogy ez mennyiben működik és mennyiben nem. A találkozókon készült jegyzőkönyvek alapján nem találtunk olyan felvetést, ami megkérdőjelezné, hogy ez működhet. Lehet, hogy lesznek az elején problémák. Hál'istennek nagy a város, sok kórház van, van benne annyi puffer, ha gond van, át lehet vinni a beteget egyik helyről a másikra. Azt szeretnénk, hogy ez ne így történjen. A kórház tényleg legyen kórház, éjjel-nappal kell tudnia működni” - jelentette ki Ónodi-Szűcs Zoltán.

A sürgősségi sebészeti ügyeleti ellátás rendszere április elsejétől indul.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×