eur:
393.3
usd:
367.5
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Bogyay Katalin: fontos tudni, mi is történt pontosan '56-ban

Az ENSZ engedélyezte az '56-os forradalom eddig feltáratlan emlékeinek kutathatóságát - mondta Bogyay Katalin az InfoRádió Aréna című műsorában. Magyarország ENSZ nagykövete hozzátette, hatvan év után szeretnénk tudni, mi is történt pontosan.

"Van egy kupac dokumentum, amelyben az úgynevezett szigorúan bizalmas, bizalmas és titkos akták vannak. Nagy András történész, aki Povl Bang-Jensen életéről könyvet írt, évekkel ezelőtt kérte az ENSZ titkárságától, hogy ezen szigorúan titkos akták közül hetet, összesen négyszáz oldalnyi anyagot kutathasson tovább, de nem kapott választ. Tudni kell, hogy az ENSZ szervezete, ha a tagállamok összességében nincs politikai akarat, kérés, nagyon nehezen mozdul meg" - tette hozzá Magyarország ENSZ nagykövete.

Bogyay Katalin elmondta: "elmentem a politikai ügyekkel foglalkozó főtitkár-helyetteshez, megkérdeztem, tudja-e, hogy az '56-os forradalommal kapcsolatban vannak még lezárt dokumentumdobozok. Fogalma sem volt róla. Megkértem, hogy támogasson abban minket, hogy rend legyen, hogy tudjuk, hogy mi van, hogy hatvan év után a történészek hozzáférhessenek a dokumentumokhoz. Egy éve folyik ez a beszélgetés. Most jött a hír, hogy úgy döntött: a történész kutathatja ezt a négyszáz oldalas titkosított anyagrészt, ami a Bang-Jensen-ügyhöz, a közgyűlés által létrehozott magyar különbizottsághoz kapcsolódik. Ez nem azt jelenti, hogy kirakják a honlapra, hanem ő bemehet és elkezdhet ezzel dolgozni. De van az aktáknak egy része a Columbia Egyetemen, amelyekkel dolgozni kezdenek a politikai és az ENSZ szakértői. Ott is van tíz doboz, amelynek kutathatóságát kértük Nagy András számára."

Az ENSZ nagykövet hangsúlyozta: "ezzel nem állt meg a munka, mert amit lehet, szeretnénk hozzáférhetővé és láthatóvá tenni, illetve azt kértem a főtitkár-helyettestől, nézzük meg, mik vannak ezekben a dokumentumokban. Azért nehéz ügy ez, mert mi ezekkel nem foglalkozhatunk. A magyar kormány felajánlotta, ad szakértőt, de csak ENSZ-munkatárs végezheti el a munkát."

"Pontosan tudják, milyen fontos nekünk ez az év. Miután különböző országok, Biztonsági Tanács tagok érintettek ezekben a dokumentumokban, leültem a BT öt állandó tagjával; az amerikai, az orosz, a francia, az angol és a kínai nagykövettel és elmondtam, mire készülünk, hogy tudják, értsék, hogy hatvan év után szeretnénk tudni, mi és hogyan is történt pontosan. Olyan sok mindent írtak, mondtak, hallottunk, láttunk, nézzük meg, a történészek dolgozzák fel" - magyarázta az InfoRádió Aréna című műsorában Bogyay Katalin.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×