eur:
395.08
usd:
371.07
bux:
65119.05
2024. április 19. péntek Emma

Lázár: A közvagyon nyilvánossága bizonyos esetekben korlátozható

A kormány kész közreműködni a jegybanktörvény körül kialakult vitában, ám a kabinet nem foglalkozik a kérdéssel - mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. Hozzátette: álláspontja szerint az MNB alapítványai közvagyont kezelnek, ám a közvagyon nyilvánossága bizonyos esetekben korlátozható.

A kormány nem foglalkozik a jegybank gazdasági társaságainak és alapítványainak nyilvánosságát korlátozó módosítással, illetve az ennek nyomán kialakult vitával, mivel a magyar alkotmányos berendezkedés értelmében ehhez nincs joga - húzta alá Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

"Az a meggyőződésem, hogy az ügy végén nincs pont, természetesen és azt gondolom, hogy a kormány akkor végzi jól a munkáját, ha felajánlja a segítségét, akár a törvényhozásnak, akár a nyilvánosságnak, hogy ez a helyzet hogyan oldható meg."

Lázár János maga nem vett részt a jegybanktörvény keddi módosításában, ám, mivel a szabályozás céljával egyetért, megszavazta volna az előterjesztést. Álláspontja szerint a jegybank közpénzzel gazdálkodik, ám ennek nyilvánossága az adatvédelmi hatóság elnöke szerint is korlátozható - tette hozzá a tárcavezető.

"Péterfalvi Attila érvelésében világosan látható, hogy a közvagyon jelleg megmarad, de a közvagyon hozzáférése korlátozható. Pontosan meg kell határozni, hogy mi miatt korlátozza a jogalkotó a rendelkezésre álló vagy hozzáférhető információkat. Mikor versenyez a nyilvánosság és az ország gazdasági érdeke és amikor versenyez, mikor erősebb az ország gazdasági érdeke, mint adott esetben a nyilvánosság."

Lázár János úgy látta, hogy politikai akció, a jegybank ellehetetlenítésének kísérlete zajlik. Mint mondta, a szomszédos országok jegybankjai is folytatnak országuk gazdasági érdekében akár alapítványokon keresztül olyan tevékenységet, ami nem nyilvános. A műtárgyvásárlásokra kitérve a miniszter rámutatott, hogy az osztrák jegybanknak és az amerikai FED-nek is van műgyűjteménye a nemzeti kultúra támogatásáért.

Lázár János úgy látta, érdemes beszélni arról, hogy miként védhetők meg a jegybank bizonyos ügyei a nyilvánosságtól, arra a kérdésre pedig, hogy miért nem a parlamenti szavazás előtt vitáztak erről, a miniszter azt mondta, hogy ez nem először fordul elő, Magyarországon ennek hosszú évtizedes hagyományai vannak.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×