eur:
389.07
usd:
360.79
bux:
68072.35
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Kötelező érvényű megállapodást szorgalmaztak a világ vezetői a párizsi klímacsúcson - a nap hírei

Kötelező érvényű megállapodást megkötését szorgalmazták a világ vezetői a párizsi klímacsúcson. Jegyzékbe vette a Magyarország elleni eljárásra irányuló polgári kezdeményezést az Európai Bizottság. Új korszak kezdődik Magyarország és Irán kapcsolataiban.

Azonnali cselekvést kért a párizsi klímakonferencia résztvevőitől az emberiséget veszélyeztető változások megakadályozásáért a magyar köztársasági elnök. Áder János felhívta a figyelmet arra, hogy 25 év múlva a klímaváltozás hatásai már közvetlenül veszélyeztetik az emberi civilizációt.

Kötelező érvényű megállapodást megkötését szorgalmazták a világ vezetői a párizsi klímacsúcson. Francois Hollande francia államfő szerint a Föld jövője dől el. A december 11-ig tartó találkozó célja, hogy a világ országai most először globális klímavédelmi egyezményt írjanak alá, hogy az iparosodás előtti mértékhez képest 2 Celsius-fokban határozzák meg a Föld légköre felmelegedésének felső határát.

Új korszak kezdődik Magyarország és Irán kapcsolataiban - jelentette ki a miniszterelnök. Orbán Viktor teheráni tárgyalásain közölte: magyar-iráni gazdasági vegyes bizottság alakul, Magyarország pedig külkereskedelmi irodát nyit az iráni fővárosban. A magyar és az iráni kormány tagjai több kétoldalú megállapodást írtak alá, egyebek mellett a kettős adóztatás elkerüléséről és a befektetések ösztönzéséről.

A közeljövőben megszülethet a megegyezés, amely alapján az Erste Bank magyarországi üzletágában 15-15 százalékos részesedést szerezhet az EBRD és a magyar állam - jelentette ki a pénzintézeti csoport vezérigazgatója. A februárban aláírt megállapodásban a kabinet vállalta, hogy 2016-tól csökken a bankadó.

A Roszatom beszállítóinak és partnereinek részvételével megnyílt az Atomex Europe 2015 konferencia és kiállítás Budapesten. Kirill Komarov az orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgató-helyettese hangsúlyozta, hogy partneri hálózatuk folyamatosan bővül, és magyar cégek is tudnak szállítani megrendelésükre. Aszódi Attila, a paksi bővítésért felelős kormánybiztos kiemelte, hogy Magyarország épít az atomenergiára, amely a megújuló energiával együtt egyebek közt szükséges a klímapolitikai vállalások teljesítéséhez is.

Jegyzékbe vette a Magyarország elleni eljárásra irányuló polgári kezdeményezést az Európai Bizottság. Ha a kezdeményezőknek egy év alatt sikerül összegyűjteni összesen egymillió aláírást az uniós tagállamokban, akkor Brüsszelnek kezdeményeznie kell az országgal szemben az uniós alapértékek megsértése miatti eljárás elindítását.

Megtámadták a vasárnapi zárvatartással összefüggő népszavazási kezdeményezést hitelesítő határozatot. Így egyelőre nem indulhat el az aláírásgyűjtés. A Nemzeti Választási Bizottság november 13-án hitelesítette az aláírásgyűjtő ívet. A választási iroda azt nem közölte, hogy ki támadta meg a döntést. A Kúriának 90 napja van dönteni arról, lehet-e a kérdésben népszavazást tartani.

Elutasította az állami termőföldek eladásának tilalmát célzó népszavazási kezdeményezést a Nemzeti Választási Bizottság. A kérdést Gőgös Zoltán szocialista politikus nyújtotta be magánszemélyként. A testület arra hivatkozva tagadta meg a benyújtott kérdés ívének hitelesítését, hogy a kezdeményezés a költségvetési törvényt érinti, megfogalmazása pedig nem teljesen egyértelmű. A választási bizottság határozatával szemben 15 napon belül a Kúriához lehet jogorvoslattal fordulni.

A minimálbér 9 százalékos és a garantált bérminimum 13 százalékos emelését támogatja továbbra is mind a négy 4 nagy szakszervezeti tömörülés. Múlt héten a munkáltatói oldal mindkét esetben bruttó 3 százalékos emelést javasolt, így továbbra sincs megállapodás a jövő évi minimálbérről és a garantált bérminimumról a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán.

Drágul szerdán a benzin, a gázolaj ára nem változik. A benzin árának 4 forintos emelésével a 95-ös átlagára szerdán átlagosan 343 forint lesz, a gázolaj ára 342 forint marad.

Lapértesülés szerint csaknem 2,5 millió autót hív vissza Németországban a Volkswagen. A Die Welt arról számolt be, hogy az e-missziós botrányban érintett járművek közül több mint másfél millió Volkswagen márkájú, félmillió Audi, továbbá 287 ezer Skoda és több mint százezer SEAT.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Erre az adatra vártak a piacok egész héten - Mennyire korai az öröm a tőzsdéken?

Erre az adatra vártak a piacok egész héten - Mennyire korai az öröm a tőzsdéken?

Péntek délután megérkeztek a várt foglalkoztatottsági adatok az Egyesült Államokból. Az áprilisi számok alapján optimisták lehetnek a befektetők azzal kapcsolatban, hogy valóban a lehűlés jeleit mutatja az amerikai munkaerőpiac, a friss adatok azonban egyúttal felerősíthetik a recessziós félelmeket is. A közlés ezúttal is nagyobb elmozdulásokat hozott a dollár piacán és a tőzsdéken is, melynek következtében az EUR/USD árfolyama és az S&P 500 is is kritikus szintre ért. Éppen ezért megnéztük, hogy mit mutatnak jelenleg a grafikonok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×