eur:
392.82
usd:
366.04
bux:
66839.1
2024. április 26. péntek Ervin

Elhalasztották Orbán Viktor montenegrói látogatását

Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődik az Országgyűlés hétfői ülése, a beszéd aktualitását a párizsi merényletek után kialakult helyzet adja - közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Arra a felvetésre, hogy a montenegrói sajtóban Orbán Viktor hétfői hivatalos útjáról jelentek meg információk, Havasi Bertalan elmondta: valóban terveztek hétfőre egy miniszterelnöki látogatást Montenegróba, ezt azonban a magyar fél kérésére vasárnap elhalasztották.

Az Országgyűlés a házszabálytól történő eltéréssel ma kezdheti tárgyalni azt a fideszes törvényjavaslatot, amely kötelezné a kormányt, hogy Luxembourgban támadja meg az uniós kvótarendszerről szóló európai jogszabályt.

A házelnök péntek délben benyújtott előzetes napirendi javaslata alapján az ülésnap 13 órakor kezdődik. A napirend előtti felszólalásokat követően születhet döntés arról, hogy házszabálytól eltérően fogadják-e el a Fidesznek a bevándorlók kötelező uniós betelepítési kvótáját elutasító törvényjavaslatát. Az előterjesztés arra kötelezné a kormányt, hogy forduljon az Európai Unió Bíróságához, és kezdeményezze a betelepítésről szóló uniós jogszabály megsemmisítését.

Amennyiben a képviselők négyötöde hozzájárul a házszabálytól való eltéréshez, akkor az indítványt hétfőn tárgyalhatják, majd kedden el is fogadhatják. Ha azonban nem áll ekkora többség a javaslat mögé, akkor a vitára csak kedden kerül sor, a zárószavazásra pedig legkorábban a parlament következő ülésén.

Ezt követö bonyolítják le a kétórás interpellációs blokkot, a képviselők emellett egy órában azonnali kérdéseket is feltehetnek a kormánynak.

Az első ülésnap a másnap elfogadni tervezett javaslatok bizottsági jelentéseinek vitáival zárul.

Kedden tizennyolc előterjesztést is elfogadhat a Ház. Döntés várható például az állami arcképelemző rendszer létrehozásáról, a jegybank 2012-2014 közötti üzleti jelentéseiről, és a termőföldek haszonbérleti szerződéseinek módosíthatóságáról.

A parlament honlapján vasárnap még nem szerepelt ilyen információ, de a Ház valószínűsíthetően megemlékezik majd a pénteken történt párizsi merénylet áldozatairól.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×