INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Siklósi Péter: Jól szervezett terrorakció történt

Infostart / InfoRádió
A terroristák jól szervezett, előre megtervezett akciót hajtottak végre Párizsban, azonban nem túl szofisztikált fegyverekkel - mondta ez az InfoRádiónak Siklósi Péter, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkára.

"Teljesen egyértelmű, hogy ez egy nagyon jól szervezett terrorakció volt. Több helyszínen, egyszerre, összehangolt módon történt a támadás. Nagyon komoly előkészítő munka állt mögötte. A robbanószerek, fegyverek beszerzése és a támadás időzítése is magas szervezettségre utal" - mondta Siklósi Péter, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkára.

Hozzátette: az összes részletet még nem ismerjük, de azt tudjuk, hogy részben robbanómellényes öngyilkos merénylők követték el a támadást, és a merényletben Kalasnyikov gépkarabélyokat is használtak.

Mint mondta, Franciaországban nagyon ritka a szükségállapot, a törvény kihirdetése óta három alkalommal vezettek be ilyet, utoljára a 2005-ös zavargások idején. Ez megemelt készültséget jelent, egyrészt a rendvédelmi szerveknek, másfelől pedig olyan intézkedéseket, amelyek megkönnyítik a rendvédelmi szervezetek munkáját. Kijárási tilalmakat is el lehet elrendelni és korlátozhatják a civilek mozgását.

"Az biztos, hogy a terrorakciót iszlám szélsőségesek hajtották végre. A célpont azért lehetett Párizs, mert Franciaország hosszú ideje folytat harcot az iszlám szélsőségesekkel szemben." - fogalmazott Siklósi Péter.

Hanganyag: Domanits András


A címlapról ajánljuk