eur:
394.25
usd:
370.27
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Karácsonyi vásárok nyílnak egész Európában

Ezen a hétvégén Budapesten nyílik meg Európa első idei adventi és karácsonyi vására. Minden bizonnyal így ez lesz a leghosszabb is. A legtovább azonban a litván fővárosban válogathatnak az ünnepi portékák közül.

Volt olyan év is, amikor a belvárosi közterületek foglalása miatt jóval később, idén azonban már Advent első vasárnapja előtt két héttel megnyílik az egyik legnagyobb budapesti karácsonyi vásár a Vörösmarty téren.

"A Vörösmarty téren egy nagyon szigorú zsűri dönti el, hogy melyek azok a kategóriák és kik azok a kézműves alkotók, akik helyet kaphatnak" - mondta Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezető igazgatója.

A Téli Fesztivál keretei között Budapest Belvárosában idén a Vörösmarty téri mellett megnyílik a Városháza parkban az Advent Budapesten téli fesztivál és karácsonyi vásár, a Szent István téren pedig az Adventi Ünnep a Bazilikánál elnevezésű rendezvénysorozat.

Európa más városaiban is nyitnak a vásárok. A magyarok egyik kedvencének számító bécsi vásár hagyományai az ottani Városháza előtt a XIII. századra nyúlnak vissza. Ott, a pestihez képest egy nappal később, szombattól várják a látogatókat, de csak december 24-ig. Ezen kívül még majdnem egy tucat helyen nyílik karácsonyi vásár az osztrák fővárosban. Ausztriában Innsbruckban lesz európai szinten is nyilvántartott karácsonyi rendezvény, ami január 6-ig tart.

A Telegraph által összeállított listában a francia helyszínek között érdekes módon nem szerepel Párizs, az Európában legjobbnak számító Strasbourgi, valamint a Loire-menti régióban fekvő Angers-i vásár megtalálható. Strasbourgban egyébként már az 1570-es években is volt adventi forgatag.

Szintén a történelmi városrészekben szervezik a német fesztiválokat: Hamburgban, Stuttgartban, Wormsban és Kölnben. Ezek némelyikét már 3-400 éve tartják egy templom vagy egy katedrális közelében.

A brit lap összeállítása Olaszországból csak egy bolognai vásárt emeli ki, ami november 17-étől várja az érdeklődőket.

Svédországban a fővárosban lehet majd inni síp glöggöt, Norvégiában viszont Trondheimban rendezik a legnépszerűbb karácsonyi vásárt. Mézeskalács és marcipán italokat ihatnak a svájci St. Gallenben, míg Belgiumban a bruges-i vásárban lehet enni mézes goffrit és mikulásos kekszeket.

Mintegy 165 méter magas fenyőfát díszítenek fel a litván fővárosban. Vilniusban november 29-től január 11-ig lehet megkóstolni a mi forralt borunkhoz hasonló karstas vynast és vásárolni az ottani kézműves termékeket.

A prágai karácsonyi forgatagban pedig egyebek mellett a híres cseh kristályokkal és díszekkel várják a látogatókat a hónap végétől.

Az elmondottakon kívül persze szinte minden kisebb, nagyobb településen megnyílnak az adventi vásárok szerte Európában. Lehet, hogy valakit éppen egy kisebb és csendesebb rendezvény varázsol el, és találja meg szerettei vagy barátai ajándékát, netán saját magát lepi meg valamivel.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×