eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Katasztrófavédelmi gyakorlatot tartottak az önkéntes mentők

Katasztrófavédelmi gyakorlatokat tartottak és minősítő vizsgát is tettek a Budapest Önkéntes Mentőszervezet tagjai a fővárosban - mondta Bakai Kristóf, a szervezet vezetője az M1 aktuális csatorna műsorában vasárnap.

Az értékelő bizottság azt vizsgálta, hogy az önkéntesek felkészültsége, felszerelése és a feladatok végrehajtása megfelelő-e ahhoz, hogy a hivatásos szervekkel, az Országok Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) munkatársaival hatékonyan tudjanak együttműködni - fejtette ki.

A szervezet 38 tagszervezettel és 384 önkéntessel rendelkezik - ismertette. A kétnapos vizsgán egyebek mellett kutyás keresést, árvízi védekezést és vízkárelhárítást, valamint tűzoltási és műszaki mentési feladatokat végeztek - sorolta.

A gyakorlat egyik célja a téli időszakra való felkészülés - mondta Bakai Kristóf. Az önkéntesek gyakorolták az autópályák szalagkorlátjait elválasztó betonelemek szétbontását és eltávolítását is, amelyek átvágása például a 2013-as hóhelyzetben a tűzoltók és az önkéntesek feladata volt - ismertette.

Jackovics Péter, az OKF főosztályvezetője, a vizsgabizottság elnöke elmondta: országszerte mintegy 13 ezren végzik saját szabadidejük terhére ezt a különleges mentési feladatot.

A nemzeti minősítési rendszert - nemzetközi irányelvek adaptálásával - a katasztrófavédelem a különleges mentéssel foglalkozó civil, önkéntes szervezetek számára dolgozta ki - ismertette. A mostani vizsga sikeres volt, a minősítő bizottság megfeleltnek értékelte az önkéntesek teljesítményét - mondta Jackovics Péter.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×