eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

"Előbb-utóbb leváltják az európai elitet, ha nem változtat a politikáján"

A Nézőpont Intézet elemzése szerint a választópolgárok előbb-utóbb leváltják az európai elitet, ha nem változtat a politikáján - ismertette a Nézőpont Intézet ügyvezetője. Fodor Csaba szerint nem érdemes erőltetni, és folyamatosan szembe helyezkedni egy politikai alakulatnak az átlag választópolgárok véleményével.

Az európai elitek válsága a leglátványosabban 2008-ban kezdődött el a világgazdasági válsággal. A kontinens gazdasága azóta stagnál, tehát nem sikerült drasztikusan elrugaszkodni a 2008-as válság utáni szinttől. Ez az egyik eleme az elitek válságának - véli a Nézőpont Intézet ügyvezetője.

A másik azzal hozható összefüggésbe, hogy a görög válságot is csak rövid távon, rövid távú pénzügyi eszközökkel tudja kezelni az európai elit - folytatta.

És itt van a leglátványosabb kérdés, a bevándorlási krízis, aminek Nyugat-Európában évtizedes előzménye van, és ami egyébként megágyazott a bevándorlás ellenes pártok megerősödésének. Ez találkozott össze például a franciáknál a gazdasági problémák előtérbe kerülésével - tette hozzá Fodor Csaba.

Önmagában ez a helyzet nem kedvez senkinek. A probléma az, hogy az európai elit nem azzal van elfoglalva, hogy megkerülje az ideologikus probléma-megközelítést, és erős, határozott, cselekvőképes vezetési centrumokat alakítson ki a nemzetállamokban és az Európai Unióban. Ha hatékony lenne a válságok kezelése - akár gazdasági szinten, akár a bevándorlási politika tekintetében -, mint amilyen Magyarországon volt, akkor értelemszerűen korlátozná a mozgásterét az elit a szélsőséges baloldali vagy éppen szélsőséges jobboldali pártoknak - részletezte az ügyvezető.

Itt arról van szó, hogy az ideologikus, dogmatikus problémafelvetés önmagában gátolja a hatékony cselekvést. Az értékeket sohasem szabad sutba dobni, nem szabad elfeledkezni arról, hogy ki milyen értéknek akar megfelelni - hangsúlyozta.

De Európa értékválságban is van, és a tömeges bevándorlás sok esetben azokat a liberális értékeket veszélyezteti, amely mentén maga az Európai Unió is működik. Az értékekhez persze ragaszkodni kell, de azt nem szabad hagyni, hogy kicsússzon az európai elit kezéből a gyeplő hosszú távon, mert az nagyon káros folyamatoknak fog megágyazni - véli Fodor Csaba.

Ez lenne a magyar modell, amit alkalmazni kellene az Európai Unió más államaiban is. Nyilván ez nem azt jelenti, hogy sematikusan kell másolni valamit, hanem itt határozottan arról van szó, hogy Magyarországon sikerült megteremteni a tartós politikai stabilitást, sikerült komoly eredményeket elérni a gazdaságpolitika újrahangolása tekintetében. Most már látszódnak az első eredményei annak, hogy a társadalmi válságból is kifelé tart az ország - fogalmazott.

Értelemszerűen ezeket kell Nyugat-Európában is szem előtt tartani, azzal együtt is, hogy más és más politikai kultúrák vannak az európai országokban. Ész nélkül sohasem szabad másolni semmit, de az egyik legfontosabb üzenete a magyar modellnek az, hogy politikai stabilitásra van szükség, meg kell teremteni a nemzeti egységet, vissza kell találni az átlag választópolgárnak a percepciójához. Nem érdemes erőltetni, és folyamatosan szembe helyezkedik egy politikai alakulatnak az átlag választópolgárok véleményével, mert az ahhoz vezet, hogy előbb-utóbb leváltják őt a hatalomról - véli a Nézőpont Intézet ügyvezetője.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×