eur:
395.02
usd:
371.02
bux:
65160.25
2024. április 19. péntek Emma

Jó idő, rendezvények és filmvetítés is lesz az ünnepi, hosszú hétvégén

A hagyományos emlékünnepségek mellett kiállításokkal, filmvetítésekkel, a Magyar Rádió épületében tartandó történelmi sétával is készülnek az 1956-os forradalom évfordulójára a szervezők.

A megemlékezések szerdán kezdőnek a Műegyetemi emlékmű megkoszorúzásával, ahol Boross Péter volt miniszterelnök tart beszédet.

Másnap, október 22-én szintén a Műszaki Egyetemen a hagyományos emlékünnepségen Simicskó István honvédelmi miniszter emlékezik meg az 59 évvel ezelőtti eseményekről.

Este fáklyás felvonulást tartanak az egyetemtől Bem szoborig.

Október 23-án 10 órakor katonai tiszteletadás mellett, Kövér László házelnök jelenlétében vonják fel Magyarország lobogóját a Kossuth téren, majd a Nemzeti Táncegyüttes tart előadást.

Október 23-án ingyenesen látogatható az Országházban a korona, nem kell fizetni a belépésért a Terror Háza Múzeumba - mondta el a rendezvényekről tartott sajtótájékoztatón Ivády Nóra, a Honvédelmi Minisztérium Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal főigazgatója.

"A Tabán és a Corvin mozikban 56-os témájú filmeket vetítünk, a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban családi nap keretében egy korhű Csepel teherautót is kiállítanak, de lesz hatástalanított katonai, páncélozott szállítójármű és páncéltörő ágyú is."

A Magyar Rádió Bródy Sándor utcai tömbjében a forradalom és szabadságharc évfordulóján történelmi sétákat vezetnek - mondta el Pintér Edina, a Duna Médiaszolgáltató Zrt. munkatársa.

"Felidézzük azokat az eseményeket, mozzanatokat, amelyek itt történtek a Rádiónál, hiszen 23-án a rakpartról a diákok ide jöttek, hogy beolvashassák a követeléseiket."

Nem csak az események egykori helyszíneit láthatják majd az érdeklődők, fotókon, archív hangfelvételeken, illetve az akkor az épületen belül dolgozó és a ház előtt tüntető egykori résztvevők visszaemlékezéseit is lejátsszák a séta résztvevőinek.

Pénteken, majd egész hétvégén korhű villamosok is járnak majd a 2-es és a 6-os vonalán - mondta el Szűcs Panni a BKK kommunikációs igazgatója.

"Ez az az UV-villamos, ami járt 1956-ban. Belülről irodalmi idézetekkel ismerkedhetnek az arra járók. A villamosmegállókban is különleges installációkkal készült a minisztérium. Minirendezvények kapcsolódnak a 56-os forradalom és szabadságharchoz és az ismert események helyszíneit próbáltuk egy kicsit megörökíteni."

A megemlékezések és programok, illetve 23-án a Bécs-Pozsony-Budapest ultramaraton befutója miatt is számtalan forgalomkorlátozás várható a fővárosban - amiről érdemes a BKK honlapján tájékozódni, hívta fel a figyelmet a kommunikációs igazgató.

Gaál Áron meteorológus a sajtótájékoztatón azt mondta, a jó idő lesz.

"Kedvező lesz a helyzet. Nagy csapadék egészen biztosan nem várható. A hajnali pára- és ködfoltok megszűnését követően legalább néhány órás napsütés várható, bár ez nem lesz zavartalan. A hőmérséklet délután 12-17 fokig emelkedik."

A rendezvények ideje alatt folyamatosan működik az operatív törzs - mondta Ivády Nóra a Honvédelmi Minisztérium Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal főigazgatója.

A központi rendezvények részletes programja megtalálható az oktober23.kormany.hu oldalon.

Hanganyag: Király István Dániel

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×