eur:
393.85
usd:
367.92
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Maruzsa: módosulhat az ötéves szabály a záróvizsga megszerzésére

Pontosításra kerülhet a felsőoktatási törvényben az a passzus, amely a tanulmányaikat 2005 előtt megkezdő hallgatók esetén ötéves szabályt ír elő az abszolutórium megszerzése után a záróvizsga letételére, ugyanakkor továbbra is az a cél, hogy 2016 szeptemberéig - vagy egy későbbi, pontosan meghatározott időpontig - záróvizsgát kelljen szerezniük azoknak a hallgatóknak, akik még az 1993-as törvény alapján kezdték meg tanulmányaikat - mondta Maruzsa Zoltán, az Oktatási Hivatal elnöke pénteken az MTI-nek a sajtóban megjelent hírekre reagálva.

A Népszabadság arról írt, hogy egy nem kellően pontos törvénymódosítással túl szoros, esetenként egyenesen betarthatatlan határidőt adtak azoknak a volt hallgatóknak a záróvizsga letételére, akik évek óta függőben hagyták diplomájuk megszerzését. A lap szerint ez több ezer hallgatót érinthet.

Maruzsa Zoltán emlékeztetett arra: a hallgatói kötelezettségeket az elmúlt két évtized felsőoktatási jogszabályai - az 1993-as, a 2005-ös és a 2011-es törvények - eltérő módon szabályozták. Az 1993-as törvény még jóval megengedőbb volt, nem tartalmazott a tanulmányok lezárására vonatkozó passzust. Akkor abból indultak ki, hogy aki egyetemre megy, az oklevelet szeretne szerezni. Ma ez azt jelenti, hogy aki annak a törvénynek a hatálya alatt - 2005 előtt - kezdte meg a tanulmányait, és ezen a szabályok vonatkoznak rá, de még mindig nem tett záróvizsgát, nem szerzett oklevelet, nincs olyan pont, ami alapján "kivezetődne" a rendszerből. Ez tízezres nagyságrendben érint hallgatókat, döntő többségük azonban már évek óta be sem tette a lábát az egyetemre - jegyezte meg a hivatal elnöke.

Maruzsa Zoltán hozzátette: az intézmények többször keresték az érintett hallgatókat, de nagy részük nem reagált, a korábbi címén a többség már nem is érhető el. Ezért lépett a jogalkotó abba az irányba az idén tavasszal kidolgozott törvénymódosítással, hogy legyen egy végső határidő.

A törvényben azt rögzítették, hogy az érintett hallgatóknak 2016. szeptember 1-ig le kell tenniük a záróvizsgát. Ugyanakkor már akkor gondoltak arra, hogy ne egyszerre jelenjen meg egy nagyobb hallgatói létszám, ezért bent hagyták a törvényben azt a jelenlegi hallgatókra évek óta érvényes szabályt is, amely szerint legkésőbb öt évvel az abszolutórium után le kell tenni a záróvizsgát. Ez egy esetben valóban problémát okozhat: azoknak, akik éppen 2010 és 2011 fordulóján fejezték be tanulmányaikat, esetükben valóban rövid lett a határidő - jegyezte meg. Ez ugyanakkor legfeljebb néhány száz hallgatót érinthet. A tárca nyitott ugyanakkor arra, hogy ezt az ötéves szabályt pontosítsák, és egy ilyen értelmű javaslatot kapcsoljanak a hamarosan a parlament elé kerülő felsőoktatási törvénymódosításhoz. Erről a Felsőoktatási Kerekasztal szerdai ülésén már egyeztettek a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával - jelezte Maruzsa Zoltán, aki hangsúlyozta: tavasszal a célban és a szövegben is teljes egyetértés volt.

Megjegyezte: az érintett hallgatók nagy része valószínűleg már rég letett az oklevélszerzés szándékáról, a törvénymódosítás után a tárcánál 3-4 hallgató érdeklődött csupán, aki a szűk határidőben érintett.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×