eur:
393.76
usd:
367.93
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Elhunyt Nemeskürty István Széchenyi-díjas és Kossuth-nagydíjas író - a nap hírei

Az ENSZ felhatalmazásával átvizsgálhatják az embercsempészek hajóit az európai uniós hatóságok. Az unió határozottabb fellépését sürgeti a menekült válság megoldásában a köztársasági elnök.

Felhatalmazta az Európai Uniót az ENSZ Biztonsági Tanácsa arra, hogy a líbiai partokhoz közeli nemzetközi vizeken átvizsgálhassa és lefoglalhassa az embercsempészek hajóit. Az egy évre szóló mandátum arra is lehetőséget ad, hogy a hatóságok a menekülthajók fedélzetére lépjenek az utasok életének védelmében. Az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője korábban közölte: a katonai művelet nem a migránsok elriasztását szolgálja, hanem a megfigyelt és azonosított embercsempészek ellen irányul.

A klímaváltozásról és világgazdaság helyzetéről tárgyal Limában a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank a pénteken kezdődött szokásos éves találkozóján. A vasárnapig tartó rendezvényen Magyarországot Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter képviseli. 188 ország pénzügyminiszterei és jegybankárai vesznek részt a tanácskozáson. Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója csütörtökön felszólította a döntéshozókat, hogy támogassák a gazdasági növekedést, de ügyeljenek a pénzügyi kockázatokra.

Az unió határozottabb fellépését sürgeti a menekült válság megoldásában a köztársasági elnök. Áder János a V4-es államfők és a horvát elnök kétnapos balatonfüredi csúcstalálkozóján azt mondta: a migrációs válság kérdésében a lényeges szempontokat illetően egyetértés volt az elnökök között.

Európának vissza kell szereznie az ellenőrzést határai felett - mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Német Gazdasági Klub konferenciájának megnyitóján. Szijjártó Péter hangsúlyozta: enélkül nem lehet megfékezni a menekült áradatot. Hozzátette: az Európai Uniónak gyors pénzügyi segítséget kell nyújtania Törökországnak, Jordániának, Libanonnak és az iraki Kurdisztánnak, amelyek most megóvják attól Európát, hogy milliós nagyságrendű bevándorlási hullám érje el.

Több mint 120 milliárd forintos fejlesztési megállapodást írt alá Kaposváron a miniszterelnök és a város polgármestere. Orbán Viktor a Modern városok program részeként látogatott Kaposvárra. A miniszterelnök és a polgármester ezen felül közműfejlesztésről is megegyezett.

Megkezdődött mintegy 65 ezer termelő számára az uniós krízistartalékból felszabadított 8,4 milliárd forint kifizetése. Az agrárgazdaságért felelős államtitkár közölte: azok a termelők részesülnek visszatérítésben, akiknek a tavalyi közvetlen támogatásaik a 2000 eurót meghaladták, ezért az e feletti részt 1,3 százalékkal csökkentették korábban. Czerván György hozzátette: a teljes visszatérítésből 1,1 milliárd forintra a tejtermelők jogosultak.

Egyre kiegyensúlyozottabbnak látja az ipari termelés szerkezetét a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára. Marczinkó Zoltán István az M1-nek azt mondta: a hagyományosan jól teljesítő járműipar mellett a gyógyszer- és az élelmiszeripar segítette a külkereskedelmet augusztusban. A KSH adatai alapján augusztusban a kivitel és a behozatal euróban számolt értéke egyformán 6,2 százalékkal nőtt a múlt év azonos hónapjához képest. A kereskedelmi aktívum 459 millió euró volt, 25 millióval több, a tavaly augusztusinál.

Közös előterjesztést nyújtott be az ügyvédi törvény módosítására az 5 parlamenti frakció. A javaslatot az Igazságügyi Minisztérium és a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke is támogatja. A cél, hogy az ügyvédi kamara autonómiájának tiszteletben tartásával legyenek rendezhetőek az olyan jogbizonytalanságot eredményező helyzetek, amelyek az átmenetileg működésképtelenné vált területi kamara közfeladatainak ellátását veszélyeztetik.

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival pénteken kezdődött az őszi érettségi vizsgaidőszak. November 20-ig csaknem 160 helyszínen több mint 9 ezren adnak számot tudásukról. Az emelt szintű szóbeli vizsgák november 5-től november 9-ig tartanak, a középszintű szóbeli vizsgák időszaka november 16 és 20-a között lesz.

Életének 91. évében elhunyt Nemeskürty István Széchenyi-díjas és Kossuth-nagydíjas író, irodalom- és filmtörténész, egyetemi tanár. Nemeskürty István 1963-tól a Magyar Filmgyártó Vállalat stúdióvezetője, 1972-től a Budapest Filmstúdió, 1984-től a Magyar Filmintézet igazgatója volt 1987-es nyugdíjba vonulásáig. Irányítása alatt csaknem 160 magyar nagyjátékfilm készült el. 1990 januárja és áprilisa között a Magyar Televízió elnöki tisztét töltötte be. Munkásságát számos kitüntetéssel, köztük Kossuth-nagydíjjal és Széchenyi-díjjal ismerték el.

A tunéziai Nemzeti Párbeszéd Kvartettnek ítélték oda a Nobel-békedíjat - jelentették be Oslóban. A kvartett az észak-afrikai országban 2010-ben kitört forradalom utáni nemzeti párbeszéd kialakításában játszott szerepéért érdemelte ki az elismerést. A Nobel-békedíj az egyetlen, amelyet nem a díjalapító svéd Alfred Nobel hazájában, hanem Norvégiában, Oslóban ítélnek oda és adnak át.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:04
×
×
×
×