INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Áder: az EU-nak határozottabban kell fellépnie az illegális bevándorlás ügyében

InfoRádió / MTI
Kevés idő van a cselekvésre a migrációs válságot illetően, ezért az eddigi halogatást sokkal határozottabb cselekvésnek kell felváltania az EU részéről - mondta Áder János köztársasági elnök pénteken, a V4-es államfők és a horvát elnök kétnapos balatonfüredi csúcstalálkozója végén tartott sajtótájékoztatón.

A magyar államfő kiemelte: a migrációs válság kérdésében a lényeges szempontokat illetően egyetértés volt az elnökök között.

Milos Zeman cseh államfő hangsúlyozta, megértik Magyarország és Horvátország nehéz helyzetét, és remélhetőleg az EU határozottabb fellépést mutat, mint eddig, mert az unió egyelőre képtelennek látszik a saját külső határainak védelmére.

Andrzej Duda lengyel elnök azt mondta, hatékony és megfelelő uniós politika kell, de ma ilyen nem létezik.

Andrej Kiska szlovák államfő kijelentette: fontos a szolidaritás az uniós országok között, nehogy Európa ismét keleti és nyugati részre, régi és új tagállamok csoportjára essen szét.

Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő hangoztatta: a migrációs válság hosszú távú kihívás, az elkövetkező években is problémát fog jelenteni az EU-nak.

Hanganyag: Domanits AndrásA címlapról ajánljuk