INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Emlékbizottságot hoz létre a kormány az 1956-os emlékévre

InfoRádió / MTI
Emlékbizottságot hoz létre a kormány az 1956-os forradalom 60. évfordulójára - olvasható a csütörtöki Magyar Közlönyben.

A kormányhatározat szerint a kabinet az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójáról történő méltó megemlékezés érdekében javaslattevő, véleményező és tanácsadói tevékenységet végző szervként az 2015. október 23-ától 2017. június 16-ig terjedő időszakra hoz létre emlékbizottságot.

A bizottság például javaslatot tesz a kormánynak az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések, rendezvények, ismeretterjesztő programok szervezésére, emléktáblák és emlékhelyek létrehozására, emlékművek állítására, dokumentum-, ismeretterjesztő és játékfilm készítésére, és könyvek, tudományos feldolgozások, kutatások, oktatási anyagok kiadására.

Elvárás továbbá, hogy különös figyelmet fordítson a testület az 1956-os forradalom és szabadságharc alatt tanúsított lengyel társadalmi szimpátiára és segítségnyújtásra.

A bizottság elnöke Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, társelnöke pedig Schmidt Mária, az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékéve koordinálásáért felelős kormánybiztos.

Az emlékév fővédnöke Kövér László, az Országgyűlés elnöke, védnöke pedig Wittner Mária 1956-os halálraítélt, volt fideszes parlamenti képviselő.

A szervezet állandó tagja a belügyminiszter, az igazságügyi miniszter, külgazdasági és külügyminiszter, a honvédelmi miniszter, a Miniszterelnökséget vezető miniszter; a kormány felkérte továbbá tagnak a Magyar Tudományos Akadémia elnökét, a Magyar Művészeti Akadémia elnökét, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatóját és a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnökét.

A címlapról ajánljuk