eur:
393.17
usd:
367.88
bux:
65949.18
2024. április 24. szerda György

A migrációs válság minden elemében egyetértett a magyar és a horvát államfő Budapesten - a nap hírei

Mintegy 300 millió dolláros uniós támogatást javasol az iraki Kurdisztánnak Magyarország. A nemzetgazdasági tárca szerint elérte a válság előtti szintet a gazdaság teljesítménye.

A migrációs válság minden elemében egyetértett a magyar és a horvát államfő a Sándor-palotában tartott egyeztetésen. Áder János és Kolinda Grabar-Kitarovic is úgy látja: egyszerre van szó humanitárius, bűnügyi és nemzetbiztonsági kérdésről, és aki bármelyik szempontról elfeledkezik, az súlyos politikai hibát vét. A köztársasági elnök a rövidtávú feladatok közé sorolta a határvédelem megerősítését, az ellenőrzött belépés feltételeinek biztosítását minden uniós tagállamban, és a gondoskodást a rászorulókról. Kolinda Grabar-Kitarovic pedig hangsúlyozta: a migrációs válság nem ronthatja el Magyarország és Horvátország viszonyát.

Mintegy 300 millió dolláros uniós támogatást javasol az iraki Kurdisztánnak Magyarország - közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter az iraki Erbílben azt mondta: enélkül az ott menedéket kereső kétmillió ember hamarosan megindul Európa felé. A tárcavezető az autonóm észak-iraki régiónak nyújtandó támogatásról szóló javaslatot az uniós bel- és külügyminiszterek október 8-ai luxemburgi csúcstalálkozóján ismerteti.

Közös határ-, és parti őrségre van szüksége az uniónak a schengeni határok védelmében - jelentette ki az Európai Parlament plenáris ülésén a francia államfő. Francois Hollande állást foglalt az unió és az euróövezet integrációjának további mélyítése mellett is. Angela Merkel német kancellár arról beszélt, hogy a dublini szabályok fölött eljárt az idő. Hangsúlyozta: a migrációs válságot Európa csak együttesen tudja megoldani, a tagállamoknak nem szabad külön lépéseket tenniük. Több mint negyedszázada nem volt példa arra, hogy a francia és a német vezető az Európai Parlamentben szinte egy időben mondjon beszédet.

Megválasztották Baráth Etelét az Európa 2020 Stratégia Irányító Bizottsága élére az Európai Gazdasági és Szociális Bizottságban. Baráth Etele az InfoRádiónak hangsúlyozta: fontos célja, hogy a különféle válságok után a hosszútávú európai stratégia visszanyerje hitelét és koordinációs feladatait.

Elérte a válság előtti szintet a gazdaság teljesítménye - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára. Tállai András az Országgyűlésben a 2014-es zárszámadás vitáján azt mondta: a növekedés már 2013-ban fenntartható pályára állt, így újabb lendületet vett a gazdaság. Ismertette: a fizetési mérleg többletet ért el tavaly, az államháztartás hiánya pedig lényegesen 3 százalék alatt maradt. Az Állami Számvevőszék szerint a 2014-es központi költségvetés végrehajtása megfelelt a jogszabályi előírásoknak.

Szeptemberben 5 éves mélypontra estek a devizatartalékok. A jegybank adatai szerint 2009 vége óta a legalacsonyabb, 32 milliárd 127 millió euró volt a devizatartalékok állománya. A készpénzben, betétekben vagy értékpapírokban fekvő tartalékok 703 millió euróval csökkentek, a visszaesés másik fele a tartalékeszközökből származott.

A földművelésügyi miniszter szerint nemzetgazdasági szinten az a legjobb, hogy a föld azoknak a tulajdonában van, akik megművelik. Fazekas Sándor az InfoRádió Aréna című műsorában úgy vélte: a gazdáknak is az az érdekük, hogy az állam értékesítse az eddig bérbe adott földterületet. Emlékeztetett arra, hogy a kormány szeretné megerősíteni az agrárközéposztályt és a családi gazdaságokat. Közben parlamenti vitanapot kezdeményezett az állami földek tervezett eladása miatt a 3 ellenzéki frakció.

Pályázattal segíti a fiatalok felkészülését a munkára és a családalapításra az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A 2020-ig tartó programban 5 milliárd forintra lehet pályázni. Novák Katalin, a tárca államtitkára az InfoRádióban elmondta: a 12-35 éves korosztályt szeretnék megszólítani.

Jövőre több mint 34 milliárd forintos támogatást nyújt az Emberi Erőforrások Minisztériuma rehabilitációs foglalkoztatáshoz. Ez 5 milliárd forinttal magasabb az idei összegnél. Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár elmondta: az idén már 30 ezernél is több megváltozott munkaképességű ember számára tudnak védett körülmények között munkát adni.

Átadták a megújult Nyugati teret. Tarlós István főpolgármester azt mondta: Budapest ismét egy kulturált, élhetőbb és zöldebb köztérrel lett gazdagabb. A főváros a TÉR-KÖZ elnevezésű pályázaton keresztül csaknem 300 millió forinttal támogatta a VI. kerületi beruházást.

Bruttó 3 forinttal emeli a 95-ös benzin és 2 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát pénteken a Mol. Az emeléssel a 95-ös benzin átlagára 341, a gázolajé 350 forintra nő. Jánosa Tamás, a Portfolio elemzője az InfoRádióban elmondta: a lépést elsősorban az indokolja, hogy a növekvő olajárak miatt a finomított termékek is drágultak.

Három tudósnak ítélték oda az idei kémiai Nobel-díjat a DNS-javításhoz kapcsolódó kutatásokért. A Svéd Királyi Akadémia bejelentése szerint az elismerést a svéd Tomas Lindahl, az amerikai Paul Modrich és a török származású, szintén amerikai Aziz Sancar kapja. Az indoklás szerint meghatározó kutatásaik hozzájárultak új rákkezelési módszerek kidolgozásához.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Kitart a kedvező hangulat, folytatódik a rali a tőzsdéken

Kitart a kedvező hangulat, folytatódik a rali a tőzsdéken

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően pedig Európában is jó hangulatban telik a nap a piacokon. Ami a gazdasági eseményeket illeti a német IFO üzleti hangulatindexre, illetve az Amerikából érkező tartós cikkek megrendelésállományának közlésére lesz érdemes figyelni.  Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×