eur:
393.08
usd:
366.57
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

A migráció globális probléma, amelyre globális választ kell adni - a nap hírei

A migráció globális probléma, amelyre globális választ kell adni - mondta a külgazdasági és külügyminiszter.Az uniós külső határok közös megvédését sürgette a német kancellár. Ismét ellenőrzik az autósokat az osztrák hatóságok hegyeshalom-nickelsdorfi határátkelési pontnál.

A migráció globális probléma, amelyre globális választ kell adni - mondta New Yorkban a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter az ENSZ-közgyűlés általános vitáján elmondott felszólalásában egy ötpontos cselekvési tervet terjesztett elő. Nemzetközi fellépéssel kell megoldani a migrációs válságot, stabilizálni kell a közel-keleti és észak-afrikai válságövezeteket, befogadói világkvótákat kell bevezetni, amelyből a vezető hatalmaknak is ki kell venniük a részüket, növelni kell az ENSZ békefenntartó szerepét és teljesíteni kell a világszervezetnek a fenntartható fejlődésre vonatkozó célkitűzéseit. Hangsúlyozta: az Iszlám Állam terrorszervezet legyőzése, és a szíriai válság politikai rendezése érdekében szükség van a minél szélesebb körű összefogásra, a transzatlanti szövetség és Oroszország együttműködésére.

Az uniós külső határok közös megvédését sürgette a német kancellár. Angela Merkel szokásos hétvégi videóüzenetében azt mondta: csak így válhat rendezetté a bevándorlás Európába. Úgy fogalmazott: globális kihívásról van szó, amellyel csak az Európai Unió részvételével lehet megbirkózni. Hozzátette: felelősséget kell vállalni azokért az országokért, amelyekben kialakultak a menekülthullámot kiváltó okok, vagy ahol nagyon sok a menekült, mint például Libanonban, Jordániában és Törökországban. Hozzátette, hogy Ankarával már el is kezdődtek a tárgyalások a görög-török uniós külső határ ügyében.

Több mint 3 és fél millió euró uniós támogatást kér az Emberi Erőforrások Minisztériuma Brüsszeltől a kísérő nélkül érkező külföldi gyermekek megfelelő színvonalú elhelyezéséért és ellátásáért. A pályázat részeként további 144 állami férőhelyet lehet létrehozni. A tájékoztatás szerint a magyar gyermekvédelem felkészült az érintett gyermekek fogadására és ellátására. Azt is hangsúlyozza: Magyarország várhatóan 200 millió eurót költ a migránshelyzet kezelésére az adófizetők pénzéből idén, miközben az Európai Unió erre a célra csupán 7 millió euró támogatást nyújtott Magyarországnak.

Újraavatták a Vereckei-hágóról az 1960-as években eltávolított millenniumi emlékművet az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. Kövér László, az Országgyűlés elnöke feladatnak nevezte, hogy Magyarország a 21. század eleji nagy európai átrendeződésének ne vesztese, hanem lehetőség szerint nyertese legyen.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint minden síremlék méltó az utókor tiszteletére. Lázár János Keszthelyen, a Festetics család 1925-ban emelt mauzóleumának felújítást követő ünnepségén arra emlékeztetett, hogy a második világháború után eltelt 70-80 évben nem volt szokás megadni a tiszteletet a sírkerteknek, pedig sokat elárul az országról, hogy milyen állapotban vannak ezek a helyek. A Miniszterelnökség 175 millió forintos támogatást adott a felújításra.

Jó példája kormány településfejlesztési, vidékfejlesztési politikájának az a turisztikai fejlesztés, amely a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Harsányban megvalósult - mondta a földművelésügyi miniszter. Fazekas Sándor szerint mintaszerű az a program, amely Harsányban megvalósul, a településen a helyi értékeket őrzik, gyarapítják. Kijelentette: itt egyaránt jelen van a gasztroturizmus, a lovas-turizmus, a gyógyászati turizmus, a start munkaprogramnak köszönhetően pedig a település önellátóvá vált több termékből.

Az LMP szerint azonnali energiapolitikai fordulatra van szükség. Az ellenzéki párt úgy véli, ellenkező esetben tartóssá válik az az állapot, hogy a jövedelmükhöz képest a magyarok fizetnek a legtöbbet az otthoni energiafelhasználásért. Megjegyezte: hiányzik a lakossági beruházások támogatása, pedig az Európai Bizottság kifejezetten bátorította a hasonló projektek beiktatását, és 450 milliárd forint értékben pályázni is lehet energiahatékonysági fejlesztésekre.

Ismét ellenőrzik az autósokat az osztrák hatóságok hegyeshalom-nickelsdorfi határátkelési pontnál - hangzott el az M1-en . A tudósítás szerint a személyautókat és a furgonokat is ellenőrzik, utóbbiakat félreállítják és a rakterüket is átvizsgálják. A beszámolóból kiderült, hogy 3-4 hete nem volt ilyen szigorú határellenőrzés, az utóbbi időben csak szúrópróbaszerűen igazoltattak. Alig negyed óra alatt több kilométeres torlódás alakult ki az autópálya Ausztria felé vezető oldalán.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×