eur:
392.85
usd:
367.91
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Világkvótát tart szükségesnek a menekültek befogadására Magyarország - a nap hírei

A nemzetgazdasági tárca szerint nem lehet számszerűsíteni a Volkswagen-csoport botrányának hatását. Az internethasználatot terhelő áfa csökkentését kéri a kormánytól a területért felelős miniszterelnöki biztos.

Világkvótát tart szükségesnek a menekültek befogadására Magyarország - erősítette meg a kormányfő. Orbán Viktor a Kossuth rádió reggeli műsorában ezt azzal indokolta, hogy Európa nem lesz képes egyedül viselni a migráció terheit. A miniszterelnök a menekültválsággal egyenértékű problémának nevezte az arra való válasz egységének hiányát, Európa megosztottságát. Szólt arról is, hogy meg kell védeni az európai értékeket. Hangsúlyozta: a bajban lévő embereknek joguk van a segítséghez, de ahhoz nem, hogy megválasszák melyik ország segítsen rajtuk.

A többi között a horvát határ lezárásának tervéről is tárgyalt a kormány. A kormányszóvivő korábban arról beszélt: Zágráb semmibe veszi az európai jogszabályokat, nem regisztrálja a menekülteket, hanem a magyar határra szállítja őket. Kovács Zoltán az M1 műsorában csütörtökön úgy fogalmazott: a jelenlegi körülmények között komoly türelemre és bölcsességre van szükség a döntéshez a horvát határzár életbe léptetésének időpontjáról. A kabinet tárgyalt a debreceni menekülttábor november végi bezárásáról is.

Két hét alatt 50 ezer migráns érkezett a Somogy megyei Zákányba Horvátországból. Az M1 tudósítása szerint hajnalban 1.000-1.200, délután pedig 1.500 illegális bevándorló érkezett a zöldhatáron át. A többségében szíriaiakat, afgánokat, irakiakat rendőrök kísérték a vasútállomásra.

Összesen 340 milliárd forintot biztosít közfoglalkoztatásra a jövő évi költségvetés - mondta a belügyminiszter. Pintér Sándor egy budapesti konferencián hangsúlyozta: ez 253 ezer ember foglalkoztatását teszi lehetővé az önkormányzatok számára. A kétnapos rendezvényen 110 kiállító mutatja be a megvalósított közfoglalkoztatási programok eredményeit.

Fővárosi közfejlesztési tanács létrehozását javasolja a kormánynak a főpolgármester. Tarlós István közölte: a testületnek a fejlesztések rangsorolása és összehangolása lenne a feladata. Elmondta azt is, hogy az uniós források bevonásáért tervszerződést kötnének a kormánnyal. Emlékeztetett arra: a kabinet és a főváros között 2013 óta van egy megállapodás, amelyben a felek vállalták, hogy a nagy fővárosi fejlesztéseket közösen készítik elő és dolgozzák ki.

Az elmúlt két évtized legsikeresebb könnyűzenei programjának nevezte a másfél éve indított Cseh Tamás Programot a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára. L. Simon László a Budapest Music Expón azt mondta: az állam emellett több más csatornán keresztül, összességében több száz millió forinttal támogatja évente a hazai zenei iparágat.

A növekvő export is hozzájárult ahhoz, hogy egyre kisebb Magyarország adósságállománya, és a régió államainál jobb a nettó finanszírozási képessége - jelentette ki a nemzeti bank igazgatója. Kuti Zsolt, az M1 műsorában elmondta: az utóbbi fél évben a vártnál jobban nőtt a lakosság állampapír-kereslete, valamint a jegybank önfinanszírozási programjának beindítása után a pénzintézetek is több állampapírt vásároltak.

Megkezdi az MKB Bank értékesítését a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank szeretné az év végéig lezárni folyamatot. Az intézményi és magánbefektetők meghívással vehetnek részt az eljárásban. Korábbi tájékoztatás szerint a terveknek megfelelően halad az MKB Bank szanálása és reorganizációja, amelynek részeként a pénzintézet folyamatosan megválik rossz portfolióelemeitől.

A nemzetgazdasági tárca szerint még nem lehet számszerűsíteni, hogy milyen hatással lehet a Volkswagen-botrány a magyar ipar teljesítményére. A csoport tavaly 12 millió gépjárművet értékesített, ezek beszállítói Európa különböző országaiban, így Magyarországon is jelen vannak. A tárca azt is megvizsgálja, milyen hatása lehet a beszállítókra, hogy ha ez az értékesítési darabszám egy vagy kétmillióval csökken.

Magyarország is perbe lépett a dohánycégekkel szemben az unió bírósága előtt folyó eljárásban. Ennek tétje, hogy a testület új uniós dohánytermék-irányelvet határozzon meg. A perben lévők azt kívánják elérni, hogy a bíróság tiltsa be a jellegzetes ízesítésű dohánytermékeket; egyúttal írja elő, hogy az egészségvédő figyelmeztetéseknek a dohánytermékek csomagolásának 65 százalékát kell kitölteniük.

Az internethasználatot terhelő áfa csökkentését kéri a kormánytól az InternetKon előkészítéséért és lebonyolításáért felelős miniszterelnöki biztos. Deutsch Tamás az Inforádió Aréna című műsorában elmondta: a mostani 27-ről 18 százalékra csökkenhetne az internet előfizetés forgalmi adója. Arra is javaslatot tesz, hogy egy széles rászorulói körnek kedvezményesen járjon az alapszolgáltatás.

Előzetes letartóztatásba helyezte a Buda-Cash Brókerház egykori vezetőjét a Budai Központi Kerületi Bíróság. Az eljáró testület különösen jelentős kárt okozó csalás gyanúja miatt hallgatta ki az egykori tulajdonost és a szökés, elrejtőzés, valamint a bizonyítás megnehezítésének veszélyével indokolta előzetes letartóztatását. Ezzel 11-re emelkedett a Buda-Cash ügy gyanúsítottjainak száma, közülük 4-en már előzetes letartóztatásban vannak, a többi gyanúsított szabadlábon védekezik.

Tagadta bűnösségét az 1956 utáni megtorlások, halálos sortüzek miatt háborús bűntettel vádolt Biszku Béla. A 94 éves volt politikus elsőfokú büntetőper pénteken kezdődött újra a Fővárosi Törvényszéken. Biszku Béla az 1950-es évektől az állampárt vezetéséhez tartozott, 1956 után belügyminiszter és miniszterelnök-helyettes volt. A vádirat szerint a forradalom leverése után részt vett annak a karhatalomnak a megszervezésében és irányításában, amely sortüzeket adott le fegyvertelenül demonstráló polgárokra.

Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×