INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Pintér: számítani kell betörési kísérletre a horvát határon

Infostart / InfoRádió
A röszkeihez hasonló betörési kísérlet alakulhat ki a magyar-horvát határzár hatályba lépését követően - mondta Pintér Sándor belügyminiszter az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottsága előtti meghallgatáson.

Amennyiben a kormány úgy dönt, hogy a magyar-horvát határon is kizárólag a legális határátkelőhelyeken fogadja a belépőket, tehát a szerb-magyar határszakaszhoz hasonlóan Horvátország felé is lezárja a zöldhatárt, ismét jelentős nyomás alakulhat ki a magyar határátkelőknél - mondta Pintér Sándor belügyminiszter az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottsága előtti meghallgatásán.

"Úgy gondolom, hogy egy jelentős nyomás történik megint, lehet hogy lesz áttörési kísérlet. Jól látjuk a különféle híradásokból, hogy más országokban is a rendőri intézkedések figyelmen kívül hagyásával jönnek be tömegesen az országokba."

A tárcavezető hozzátette, elképzelhető, hogy ezt követően Horvátországból már nem Magyarország felé szállítják a migránsokat.

Pintér Sándor a határzárat azzal indokolta, hogy ha az uniónak nincs biztonságos külső határa, lehetetlen biztonságos belső schengeni térről beszélni. Az adatokról szólva a miniszter rámutatott, hogy ez idáig 287 ezer ember lépte át illegálisan idén Magyarország határát, akik közül 84 ezer embert nem regisztráltak azon feltételezés alapján, hogy Horvátországban már regisztrálták őket.

A szocialista Harangozó Tamás kérdésére a tárcavezető aláhúzta, hogy a röszkei incidens során a magyar rendőrség a jogszabályi keretek között, kiválóan végezte munkáját, Mirkóczki Ádám, a Jobbik részéről pedig a nemzetbiztonsági bizottság tegnapi zárt ülésére hivatkozva a terrorfenyegetettség migrációval járó növekedését hangsúlyozta hozzászólásában.

Kósa Lajos, a bizottság fideszes elnöke az ülést követően úgy látta, hogy a határzár beváltotta a hozzá fűzött reményeket, hisz a korábbi napi több ezer főről néhány száz főre csökkent az illegális határátlépők száma a magyar-szerb határszakaszon.

Hanganyag: Sigmond Árpád

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk