eur:
395.02
usd:
372.06
bux:
65428.99
2024. április 17. szerda Rudolf

Jól halad az Illatos úti telep megtisztítása

Rendben zajlik az Illatos úti vegyi anyagok elszállítása. A Pest megyei kormánymegbízott elmondta: a környéken folyamatos méréseket végeznek, az adatok a megengedett határértéken belül vannak.

"Terv szerint halad a munka, amelyet két részre bontottunk" - mondta Tarnai Richárd, Pest megyei kormánymegbízott. Hozzátette: az első részben elszállítottunk több mint ezer hordót, amelyek közvetlen veszélyt jelentettek a környezetre, mert folytak, szivárogtak.

Most zajlik a második ütem, a szabályosan tárolt, ám veszélyes anyagokat tartalmazó hordók elszállítása és megsemmisítése. Az ott található mintegy 2300 tonna hulladékból már 1300 tonna elszállításra került. Az anyagok legnagyobb részét Dorogon ártalmatlanítjuk és semmisítjük meg.

A vegyiművek olyan terület, ahol durván 140 éve folyik veszélyes anyagokkal való tevékenység. Most ennek az állapotnak a megszüntetését határozta el a kormány, ehhez pénzt is biztosított és megkezdtük a végrehajtását. A méréseket folyamatosan végezzük, hitelesített eszközökkel. A levegő koncentrációja azt mutatja, hogy az elszállításkor mért értékek is a határérték alá esnek.

A területhez a József Attila lakótelep van a legközelebb, de az ivóvíz bázisa onnan több mint 12 kilométerre található, és abból teljesen tiszta vizet kapnak a lakók, gyakorlatilag nullával egyenértékű a szennyeződés lehetősége.

"A kormányhivatal elvégzi a munkát, amelyre felhatalmazást kapott, hiszen a probléma megoldására szerződtünk. Mivel veszélyes anyagok találhatók a környezetben, ezért elvisszük őket és megszüntetjük a szennyeződést" - fogalmazott a kormánymegbízott.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Brüsszelben: „ez a vörös vonal”

Az uniós migrációs és menekültügyi csomag esetében szerinte a legfontosabb kérdés, hogy azok, akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén mindaddig, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják vagy az unió határain kívül kell várakozniuk a döntés meghozataláig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×