INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Jól halad az Illatos úti telep megtisztítása

Infostart / InfoRádió
Rendben zajlik az Illatos úti vegyi anyagok elszállítása. A Pest megyei kormánymegbízott elmondta: a környéken folyamatos méréseket végeznek, az adatok a megengedett határértéken belül vannak.

"Terv szerint halad a munka, amelyet két részre bontottunk" - mondta Tarnai Richárd, Pest megyei kormánymegbízott. Hozzátette: az első részben elszállítottunk több mint ezer hordót, amelyek közvetlen veszélyt jelentettek a környezetre, mert folytak, szivárogtak.

Most zajlik a második ütem, a szabályosan tárolt, ám veszélyes anyagokat tartalmazó hordók elszállítása és megsemmisítése. Az ott található mintegy 2300 tonna hulladékból már 1300 tonna elszállításra került. Az anyagok legnagyobb részét Dorogon ártalmatlanítjuk és semmisítjük meg.

A vegyiművek olyan terület, ahol durván 140 éve folyik veszélyes anyagokkal való tevékenység. Most ennek az állapotnak a megszüntetését határozta el a kormány, ehhez pénzt is biztosított és megkezdtük a végrehajtását. A méréseket folyamatosan végezzük, hitelesített eszközökkel. A levegő koncentrációja azt mutatja, hogy az elszállításkor mért értékek is a határérték alá esnek.

A területhez a József Attila lakótelep van a legközelebb, de az ivóvíz bázisa onnan több mint 12 kilométerre található, és abból teljesen tiszta vizet kapnak a lakók, gyakorlatilag nullával egyenértékű a szennyeződés lehetősége.

"A kormányhivatal elvégzi a munkát, amelyre felhatalmazást kapott, hiszen a probléma megoldására szerződtünk. Mivel veszélyes anyagok találhatók a környezetben, ezért elvisszük őket és megszüntetjük a szennyeződést" - fogalmazott a kormánymegbízott.

Hanganyag: Kálló Izabella

Kapcsolódó hang

Tarnai Richárd, Pest megyei kormánymegbízott
 


Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk