eur:
395.78
usd:
372.1
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Boeing 707-es repülőgépet állított forgalomba a Malév - 25 éve történt

1990. április 16. hétfő: Szemerkélő hideg esőben többszázezres hallgatóság előtt mondta el II. János Pál pápa vasárnap délben a Szent Péter bazilika erkélyéről hagyományos húsvéti áldását és békeüzenetét "Urbi et orbi" a városnak és a világnak. Az Észt Népfront nyilatkozatban ítélte el a szovjet vezetés ultimátumát, amelyben Moszkva gazdasági blokáddal fenyegette meg Litvániát.

Szemerkélő hideg esőben többszázezres hallgatóság előtt mondta el II. János Pál pápa vasárnap délben a Szent Péter bazilika erkélyéről hagyományos húsvéti áldását és békeüzenetét "Urbi et orbi" a városnak és a világnak. A pápa idén 55 nyelven - köztük magyarul - ismételte meg húsvéti áldását. Először iktatta be ezek közé a balti országoknak, valamint a kaukázusi köztársaságoknak szóló üzeneteket. A litvánul elmondott húsvéti jókívánság a függetlenséget tiszteletben tartó, ugyanakkor a másik iránt megértő párbeszédet sürgetett Moszkva és Vilnius között. Vatikáni megfigyelők szerint ez az ösztönzés összhangban áll a Vatikán korábbi megnyilatkozásaival, amelyek a litván függetlenség támogatása mellett türelmes és megértő magatartást javasoltak a vilniusi vezetőknek.

Az Észt Népfront nyilatkozatban ítélte el a szovjet vezetés ultimátumát, amelyben Moszkva gazdasági blokáddal fenyegette meg Litvániát. Az észt független mozgalom nyilatkozatában felszólította a vállalatokat, hogy továbbra is tegyenek eleget szállítási kötelezettségeiknek Litvániával szemben. Észtország és a többi balti állam sorsa most dől el Litvániában - hangsúlyozta a front, amely a függetlenségi törekvések motorja a tallinni parlamentben.

Zavartalanul, torlódás nélkül zajlott le a húsvéti idegenforgalom. Az ország nyugati határállomásain - ahol a vártnál kevesebben keltek át a hét végén - hétfőn főleg azok az osztrák, NSZK-beli, holland és belga turisták utaztak át, akik Magyarországon töltötték az ünnepet. Jobbára Hegyeshalom és Sopron állomásokra érkeztek egymás után a gépkocsik, de így sem volt fennakadás, mert a határőrök gyorsították az ellenőrzést.

Boeing 707-es repülőgépet állított forgalomba a Malév. A nem mindennapi esemény részleteiről - az MTI munkatársának érdeklődésére - Sallai István, a Malév árufuvarozási osztályának vezetője adott tájékoztatást. Elmondta: a Malév szerződést kötött az egyesült államokbeli Buffalo Airways Cargo-Vállalattal egy Boeing 707-es repülőgép - személyzettel együtt történő - bérléséről. A gép március 19-én megérkezett Ferihegyre, azóta folyamatosan részt vesz az áruszállításban.


További érdekességek a rendszerváltó időkről a facebook.com/kozossiker oldalon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×