eur:
393.88
usd:
364.83
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Magyarország mintegy 3 milliárd euró értékben juthat gázhoz még 4-5 évig - a nap hírei

Márciusban kezdi meg működését az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt.-t. A kormány elé kerül a kórházi struktúra átalakításáról szóló javaslat márciusban.

Magyarország mintegy 3 milliárd euró értékben juthat gázhoz még 4-5 évig az orosz államfő budapesti látogatásán kötött egyezség alapján - közölte a miniszterelnök. Orbán Viktor egy háttérbeszélgetésen elmondta: a kormánynak jelenleg nem áll érdekében egy új, hosszú távú szerződés megkötése, mivel rendkívüli módon ingadozik a gázár kiszámításának egyik alapját képező kőolajár. Szólt arról is: munkahelyeket teremtő gazdasági csomagról született megállapodás a német kancellár hónap eleji budapesti látogatásán. Nagy az esélye annak, hogy egy nagy német autógyár Magyarországon ruházzon be, erről áprilisra várható döntés.

Márciusban kezdi meg működését az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt.-t - jelentette be a Miniszterelnökség nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkára. Németh Lászlóné hangsúlyozta: a cég az állami közműszolgáltatások egységes működéséért felel majd, és koordinálnia kell az állami infrastruktúrát a hatékony és olcsó földgáz, villamosenergia és a távhőszolgáltatás megteremtéséért.

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek, az energia-ellátás biztonsága miatt pedig alapvetően szükségesnek nevezte a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartását a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára. Aradszki András a beruházásról szóló javaslat általános parlamenti vitájában kiemelte: az atomenergiának jelenleg nincs versenyképes alternatívája Közép-Európában. A Fidesz és a KDNP mellett a paksi bővítés mellett foglalt állást a Jobbik is. Az MSZP szerint a javaslat a korrupció melegágyává teszi beruházást, és elfogadhatatlan rendelkezéseket tartalmaz. Az LMP kifogásolta, hogy a törvény elfogadása esetén mindent titkosítanak a paksi beruházásra vonatkozóan.

Növelnék a humántudományok arányát, a támogatási rendszert pedig az alkalmazott kutatásokra is kiterjesztenék a Magyar Tudományos Akadémia Lendület programjában. Lovász László, a tudós testület elnöke az InfoRádióban elmondta: a programmal a tehetséges fiatal kutatók gyors szakmai előrelépését támogatják. Kijelentette: nem azt kell elérni, hogy a fiatalok ne menjenek külföldre, hanem azt, hogy hazajöjjenek. A projekt 4 milliárd forintból működik, és körülbelül 100 kutatócsoportot támogat.

Márciusban kerül a kormány elé a kórházi struktúra átalakításáról szóló javaslat - közölte az egészségügyért felelős államtitkár. Zombor Gábor a magyar ápolók napja alkalmából tartott budapesti rendezvényen elmondta: április 1-jén megtörténik a kórházak adósságának konszolidációja, a kintlévőségeket átveszi a GYEMSZI utódja, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ. Az MSZP szerint továbbra sem tudni, hogy a kormány hogyan akarja kezelni az egészségügy forráshiányát, a várólisták csökkentését.

Több mint egymilliárd forint jut idén az Erasmus Plusz programra - jelentette be a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Novák Katalin az InfoRádiónak elmondta: az Erasmus Pluszt összesen hét korábbi európai uniós programból hozták létre a 2014 és 2020 közötti támogatási ciklusra. A célja a fiatalok nemzetközi tapasztalatszerzésének segítése a többi között az oktatás, a képzés és a sport területén.

Országgyűlési határozatban kezdeményezi a Fidesz-frakció a kormánynál azt, hogy alakítsa ki az árak rendszeres monitoringozásának rendszerét. A kormánypárt javaslata szerint az állami támogatások megvonásával kellene szankcionálni, ha egy ágazat szereplői az árak kialakításánál nem veszik figyelembe az energiahordozók árának csökkenését. A Nemzetgazdasági Minisztérium úgy reagált: nem tervez beavatkozást a piaci árképzési folyamatokba.

Továbbra is az ország egész területét érinti az influenzajárvány - közölte az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Járványügyi Főosztályának osztályvezetője. Dánielisz Ágnes az InfoRádiónak elmondta: a múlt héten 91 ezren fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz az azt megelőző 87 500-zal szemben. Várható, hogy a következő hetekben csökken a megbetegedések száma. Megjegyezte: ha egy héten már csak 15 ezren keresik fel orvost, akkor lehet kijelenteni, hogy megszűnt a járvány.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×