eur:
394.08
usd:
364.99
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Budapest felszabadulására emlékezett a fővárosi MSZP

A történelem alakításáról, a történelemhamisításról beszélt Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke és Karsai László történész a Budapest felszabadulásának hetvenedik évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a Vérmezőn.

A Budai Önkéntes Ezred katonáinak emlékművénél Kunhalmi Ágnes azt mondta, sokan hiszik azt, hogy a történelem kizárólag egyféle és az aktuális vezér diktátuma lehet, és a hatalommal megbízott politikusok nem egyszer igyekeznek is élni ilyen vélt felhatalmazással.

Az ellenzéki politikus szerint a történelem "soha nem lesz kész", nem lesz egy befejezett verzió, és azt nem egy autoritás, hanem a párbeszéd és a tudás alakítja.

Kunhalmi Ágnes elmondta, a Budai Önkéntes Ezred 2500 katonája a fasizmussal nézett szembe a szovjet hadsereggel együtt, a szövetségesek oldalán, bizonyára sokan közülük korábban a németek oldalán is harcoltak. Magyarok adták életüket egy olyan harcban, amitől nem várhattak semmi jobbat, mint a harcok befejezését - hangoztatta, majd hozzátette: ezen a napon a hetven évvel ezelőtt harcoló és meghalt magyarokra emlékeznek, bármely oldalon is harcoltak.

Karsai László történész arról beszélt, hogy már 1990-ben elkezdődött a második világháborúban elesett magyar katonák antikommunista hősi halottként való ünneplése, mintha nem is a "népirtó, rasszista, tömeggyilkos náci diktatúra" oldalán harcoltak volna a végsőkig. A történész azt mondta, hazudnak azok, akik azt mondják, hogy Magyarország "egy antikommunista, keresztes hadjáratban vett részt" 1941-től 1945-ig.

Mint mondta, a nácik az egész zsidó-keresztény kultúra ellenségei voltak, Adolf Hitlerrel pedig nem lehetett alkudozni, és vele szemben - "ma úgyis mondhatnánk illiberális" - Sztálinnal is hajlandók voltak összefogni a polgári liberális demokráciák vezetői, élükön Winston Churchillel.

A történész szerint ma nehéz lehet a jobboldaliaknak és szélsőjobboldaliaknak: "a kleptokrata és autoriter" Putyin előtt hajbókolni, aki büszke sztálinsta hazája nagy honvédő háborújára, és ugyanakkor a nácikkal együttharcoló városvédőket ünnepelni.

Történelemhamisító az, aki egyszerre akarja gyászolni a gettóban, a Duna-parton legyilkolt, elpusztult zsidókat, és a harcok során meggyilkolt, meghalt civileket, köztük a bombázások során meghalt nyilas házmestereket, vagy azokat, akik embereket próbáltak meg elrejteni - fogalmazott.

Karsai László azt mondta, Budai Önkéntes Ezred katonái egy jó és igaz ügyért, egy tömeggyilkos diktatúra magyar cinkosai ellen harcoltak, halottaik igazi hősi halottak, segítettek a Vörös Hadseregnek megszabadítani a fővárost, Magyarországot. Igazi polgári demokráciát azonban a szocializmust építő Vörös Hadsereg nem hozhatott, hiszen maga is egy antidemokratikus, önkényuralmi rendszer része volt - mutatott rá.

Karsai László megemlékezését Nemeskürty István gondolataival kezdte és zárta is: "elegem van a történelemhamisításból, a múltunk elrablásából. Vessünk véget ennek!"

A megemlékezés végén mások mellett koszorút helyezett el az emlékműnél Hiller István, az Országgyűlés szocialista alelnöke és Horváth Csaba, a szocialisták fővárosi frakcióvezetője.

1945. február 13-án fejeződött be Budapest ostroma, amikor szovjet csapatok elfoglalták Budát.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×