eur:
389.49
usd:
361.74
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Jelentősen nő a magyar vállalkozásoknak jutó pénz - a nap hírei

Jelentősen nő a magyar vállalkozásoknak jutó pénz a következő uniós költségvetési időszakban - jelentette ki a kormányfő. Az igazságügyi miniszter szerint az elszámolások után harmadával csökkenhet a devizahitelesek törlesztőrészlete. Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a Takata japán autóipari céggel a kormány.

Jelentősen nő a magyar vállalkozásoknak jutó pénz az idén induló uniós költségvetési időszakban - jelentette ki a kormányfő. Orbán Viktor Baján, a helyi televíziónak adott interjúban hangsúlyozta: a források 60 százalékát a kis- és középvállalkozók kaphatják. Hozzátette: ha ez a szektor egy-két emberrel többet foglalkoztatna, akkor megszűnne Magyarországon a munkanélküliség. A miniszterelnök a kiemelt fejlesztésekről azt mondta: minden autópálya el fogja érni az országhatárt, és jelentős forrásokat fordítanak vasútfejlesztésre.

Az elszámolások befejezése után, új időszámításnak kell kezdődnie a bankrendszerben - hangsúlyozta az elszámolási törvényjavaslat általános vitáját megnyitó parlamenti expozéjában az igazságügyi miniszter. Trócsányi László hozzátette: az előterjesztés alapján átlagosan harmadával csökkenhet a devizahitelesek törlesztőrészlete.  A parlament legkorábban szeptember 24-én szavazhat a törvényjavaslatról.

Újabb 12 pénzintézet devizahiteles keresetét utasította el a Fővárosi Törvényszék. A bíróság egy takarékszövetkezet ügyében szeptember végére halasztotta a döntést. Korábban Fazekas Sándor, a Fővárosi Törvényszék elnöke az InfoRádióban azt mondta: a törvényben meghatározott határidőig valamennyi pénzintézet ügyében határoz a testület.

Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a Takata japán autóipari céggel a kormány. A főleg légzsákokat gyártó multinacionális vállalat Miskolcon épít gyárat. Az üzem alapkövét márciusban rakták le a borsodi megyeszékhelyen. A beruházás idővel ezer embernek ad majd munkát. Az autóipari cégek 137 ezer embernek adnak munkát; a feldolgozóipari kibocsátás 28 százalékát és a teljes magyar export 21 százalékát ez a szektor adja.

Két hét múlva folytatódik a rezsicsökkentés - jelentette be a kormányszóvivő. Kurucz Éva közölte: a tavalyi 20 százalékos mérséklések után szeptember elsejével a villamos energia további 5,7 százalékkal lett olcsóbb, októbertől pedig az távhő ára csökken még 3,3 százalékkal. Hozzátette: a következő lépés a rezsiholdig létrehozása lesz, amely a kormányszóvivő szerint, az ipari rezsicsökkentés és a hazai vállalkozások versenyképessége javításának további alapja.

Azonnali segítséget nyújt a kormány az almatermelőknek. A Földművelésügyi Minisztérium közölte: a Brüsszel által biztosított eszközök pillanatnyilag alkalmatlanok a magyar termelők problémáinak kezelésére. Ezért 3 milliárd 16 millió forintból támogatják az alma-sűrítmény és az étkezési alma tárolását, a tárolókapacitások bővítését, valamint az almafelhasználás ösztönzését. A pénzből egy alma-promóciós kampány is elindul.

Igazat adott a strasbourgi bíróság az LMP-s és PM-es képviselők panaszának. Az Emberi Jogok Európai Bíróságának elsőfokú ítélete szerint Magyarország megsértette Szél Bernadett, Osztolykán Ágnes és Lengyel Szilvia LMP-s, valamint Karácsony Gergely, Szilágyi Péter, Dorosz Dávid és Szabó Rebeka PM-es képviselők szabad véleménynyilvánításhoz fűződő jogát azzal, hogy tavaly az Országgyűlés különböző ügyekben megbírságolta őket. --- Kövér László házelnök közölte: tudomásul veszi a strasbourgi határozatot, annak ellenére, hogy az abban elmarasztalt magyar jogszabályi rendelkezések ma már nem hatályosak.

A büntető törvénykönyv szigorítására vonatkozó javaslatot nyújtott be két kormánypárti képviselő a parlamentben. Selmeczi Gabriella és Bánki Erik javaslatban azt írta: fokozott büntetőjogi védelmet kívánnak biztosítani a gyermekeknek és a kiszolgáltatott helyzetben lévőknek, hogy ne évülhessenek el a gyermekekkel szembeni szexuális bűncselekmények.

Rekordvízállással, 548 centiméterrel tetőzött a Mura Letenyénél, de megkezdődött az apadás. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Nagykanizsán működő régiós irányító törzsének szóvivője az InfoRádióban elmondta: senkit nem kellett kiköltöztetni, de elhúzódó áradásra számítanak. Mukics Dániel hozzátette: a Rábán a harmadfokú készültség szintje feletti tetőzésre számítanak a szakemberek. Közben az önkéntesek munkáját méltatta az árvízi védekezésben az országos katasztrófavédelmi főigazgató. Bakondi György elmondta: a katasztrófavédelem munkatársaival, a rendőrökkel és rendőr szakközépiskolásokkal együtt önkéntesek százai vettek részt a védelmi feladatokban. Hozzátette: az elmúlt napokban 15 megye 198 településén kellett a vizek okozta kár ellen védekezni.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×