eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Lázár: a Kehi-vizsgálat után gyorsan rendezhető a Norvég Alap ügye

A Miniszterelnökséget vezető Lázár János szerint a Norvég Alap támogatásai is közpénznek minősülnek, ezért indokolt a Kehi vizsgálata. Ha azonban a vizsgálat lezárul, hamar rendezhető a konfliktus.

Norvégia május elején közölte, hogy felfüggeszti a Norvég Alapok magyarországi kifizetéseit, mert január elsejétől a magyar kormány az alapok kezelését az állami tulajdonban lévő Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft.-hez helyezte át, ami megszegi a támogatásokról szóló egyezményeket.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár eztán nyílt levélben támadta a Norvég Alapba tartozó Norvég Civil Támogatási Alap működését, azt állítva, hogy az Ökotárs Alapítvány, amelyen keresztül az alap támogatásai Magyarországra érkeznek, "több szállal és nyíltan" kötődik egy magyar politikai párthoz, az LMP-hez.

Ezt az érintettek visszautasították, a Miniszterelnökség viszont felkérte a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt a Norvég Alap kifizetéseinek teljes körű vizsgálatára. Lázár János ezt tegnap az Országgyűlés európai ügyekkel foglalkozó bizottsága előtt ezzel magyarázta:

"Zajlik egy Kehi vizsgálat a magyar kormány által közvetített norvég pénzek kifizetésének hatékonyságát, átláthatóságát, törvényességét illetően. Azt hiszem, hogy ha ezek a pénzek föl vannak függesztve, akkor tisztán kell látnunk, hogy ott van valami baj vagy nincs. Szerintem az is közpénz, amit Norvégia a magyar választóknak, a magyar polgároknak küld, és ehhez a pénzkifizetéshez egy civil szervezetet vesz igénybe" - fogalmazott Lázár János.

A Norvég Alapot felügyelő brüsszeli iroda szerint viszont a magyar kormány szerveinek nincs ellenőrzési joga az Alap felett. Ezt Lázár János nem fogadta el, mondván, hogy hozzá minden héten érkeznek panasszal olyan civil szervezetek, amelyek nem elégedettek a Norvég Civil Alap támogatási gyakorlatával.

"Számomra érthetetlen és akceptálhatatlan az, hogy a norvég kormány nem érdekelt az adatok teljes nyilvánosságában" - mondta az államtitkár.

Az Ökotárs Alapítvány munkatársai eközben átadták a Kehi-nek a szükséges dokumentumokat.

"Ha ki fog derülni a Kehi vizsgálat eredménye, akkor a norvég kormánnyal nézeteim szerint gyorsan zárható ennek az ügynek a rendezése" - vélekedett Lázár János.

Norvégiában tegnap berendelték hazánk nagykövetét az ügy miatt, a magyar és a norvég kormány szakértői pedig először június 12-edikén egyeztethetnek a konfliktusról.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×