eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Egy választókerület eredményén múlik, lesz-e kétharmada a Fidesz-KDNP-nek - a nap hírei

Kizárólag a budapesti 15-ik választókerület győztesétől függ, hogy lesz-e kétharmada a Fidesz-KDNP-nek a parlamentben. Eddig 35 pártot vett nyilvántartásba a májusi európai parlamenti választásra a Nemzeti Választási Bizottság. További három hónappal meghosszabbították Simon Gábor volt szocialista képviselő előzetes letartóztatását

Kizárólag a budapesti 15-ik választókerület győztesétől függ, hogy lesz-e kétharmada a Fidesz-KDNP-nek a parlamentben. Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta, a levélszavazatok csütörtökön közzétett számának ismeretében bizonyos, hogy a töredékszavazatok már nem változtathatnak a listás mandátumok eddig kiosztott rendjén.

A kétharmad tehát attól függ, hogy a Fideszes Kucsák László vagy az MSZP-s Kunhalmi Ágnes lesz-e a befutó a budapesti körzetben. Jelenleg mindössze 22 szavazat a különbség a fideszes jelölt javára. A Nemzeti Választási Iroda friss összesítése szerint a levélben leadott listás szavazatok 95 százalékát söpörte be a Fidesz-KDNP a parlamenti választáson. A pártszövetség a 128 ezer 712 érvényes szavazatból 122 ezer 588 voksot kapott. A Jobbikra 2.926-an, a baloldali összefogásra 1.495-en az LMP-re pedig 573-an szavaztak.

Szombaton lesz előzetes végeredménye a múlt vasárnapi országgyűlési választásnak - erősítette meg az InfoRádiónak a Nemzeti Választási Iroda elnöke. Pálffy Ilona szerint a jogorvoslati határidők miatt hetekbe telhet amíg véglegessé válik az eredmény.

Eddig 35 pártot vett nyilvántartásba a májusi európai parlamenti választásra a Nemzeti Választási Bizottság, de közülük kettő már jelezte, hogy nem indul a voksoláson. A jelölőszervezetek bármikor visszaléphetnek, még akkor is, amikor már összegyűjtötték az induláshoz szükséges 20 ezer aláírást, és a Nemzeti Választási Bizottság nyilvántartásba vette őket. A Fidesz listavezetője Pelczné Gáll Ildikó, a párt alelnöke lesz, és már a Demokratikus Koalíció is jelezte, hogy Gyurcsány Ferenc pártelnök vezeti a párt listáját.

Több változást is tervez az Emberi Erőforrások Minisztériumában Balog Zoltán miniszter, aki a következő ciklusban is a minisztérium élén marad. Balog Zoltán a HÍR TV-nek úgy fogalmazott, lesz egyfajta folyamatosság az államtitkári karban, de kell egy új csapat is. Közben Harrach Péter, a KDNP-frakcióvezetője bejelentette, hogy Hoffmann Rózsa nem lesz köznevelési államtitkár, más feladatot kap, de az oktatás területén marad. Martonyi János külügyminiszter nemrég az InfoRádióban erősítette meg, hogy nem marad a tárca élén.

Megkezdődött a tankönyvrendelés, az intézményeknek 3 hetük van, hogy eljuttassák igényeiket a Könyvtárellátóhoz. A köznevelési államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy a rendelés menete némiképp megváltozott, de az iskolákat tájékoztatták. Így Hoffmann Rózsa bízik benne, hogy mindenki tudja a feladatát.

További három hónappal meghosszabbították Simon Gábor volt szocialista képviselő előzetes letartóztatását. A végzés nem jogerős. Az MSZP volt elnökhelyettesét adócsalással, magánokirat hamisítással, valamint felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítással gyanúsítják. Sajtóhírek szerint a volt politikusnak összesen öt eltitkolt számlája van több százmillió forintos forgalommal. Simon Gábort egy hónappal ezelőtt vették őrizetbe.

Újra kiírta a felszámoló a pályázatot a Malév vagyontárgyaira. A Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Zrt. ezúttal egyben hirdette meg a vagyonelemeket. A légitársaság két éve februárban állt le 66 év működés után, felszámolásának határidejét a bíróság legutóbb az idén hosszabbította meg június végéig.

Felháborító provokációnak nevezte az Európai Bíróság pálinka-ügyben hozott ítéletét a vidékfejlesztési miniszter. A brüsszeli állásfoglalás szerint ellentétes az uniós joggal a házi pálinkafőzés adómentessége. Fazekas Sándor közölte, a magyar pálinka hungarikum, a kormány megtalálja a jogi megoldást, hogy megvédje a pálinkafőzés értékes hagyományát és a magyar pálinka továbbra is szabadon főzhető legyen. Magyarországon 2010 őszétől lehet évente 50 liter párlatot saját fogyasztásra jövedékiadó-mentesen előállítani.

Jövő szerdán lesz Szabó Gyula temetése. A nemzet színészét a Farkasréti temető művészparcellájában helyezik örök nyugalomra, előtte a temető Makovecz Termében ravatalozzák fel. A Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színész, érdemes és kiváló művész, hosszan tartó betegség után, 84 éves korában hunyt el április 4-én.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×