eur:
394.07
usd:
364.96
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Klinghammer: töretlen a magyar felsőoktatás iránti érdeklődés

Klinghammer István szerint a jelentkezők számának növekedése jelzi, hogy töretlen a magyar felsőoktatás iránti érdeklődés. A keretszámok eltörlése és az állami ösztöndíjrendszer átalakítása tervezhető és mindenki számára elfogadható feltételeket teremt a felsőoktatásban való részvételre - mondta a felsőoktatásért felelős államtitkár kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Klinghammer István rámutatott: hiába érettségiznek évről évre kevesebben, a jelentkezési kedv idén nőtt, tehát a fiatalok nagyobb része akar bekerülni a felsőoktatásba, mint korábban, mert "a kiszámítható felvételi környezet vonzza a jelentkezőket".

Emellett a levelező képzésre is több jelentkezés érkezett, "ami azt bizonyítja, hogy a felsőoktatás komoly versenyelőnyt biztosít azok számára is, akik korábban már szakmát szereztek", de most szeretnék továbbépíteni karrierjüket. A jelentkezők átlagéletkora 23 év - tette hozzá.

Az államtitkár kiemelte: a jelentkezési kedv növekedésében fontos szerepet játszott a Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája közötti 2013. januári megállapodás és annak megerősítése, ami előre rögzítette az idei felvételi eljárás legfontosabb kereteit.

Klinghammer István hangsúlyozta a Diákhitel 2 jelentőségét, amely azoknak nyújt segítséget, akik mégsem veszik igénybe az állami ösztöndíjat.

Felhívta a figyelmet arra: nincsenek pontos adatok arról, hányan választják a magyar diákok közül a külföldi továbbtanulást, de az Eurostat adatai szerint 2000 és 2011 között a magyar hallgatók 1,7-2,4 százaléka tanult teljes képzésben külföldön, ami alacsonyabb, mint a környező országok és az EU fiataljainál megfigyelhető arány.

Szólt arról is, hogy a hallgatói mobilitás évről évre nő, a kormány támogatásával mintegy tízezer magyar hallgató vehet részt hosszabb-rövidebb külföldi képzésben, míg Magyarországon jelenleg húszezer külföldi hallgató tanul, ez utóbb szám pedig növekszik majd a Stipendium Hungaricum és a Keleti Nyitás ösztöndíjprogramoknak köszönhetően.

Klinghammer István kérdésre elmondta: Orbán Viktor miniszterelnök dönti el a választáson aratott győzelem után, kivel kíván a továbbiakban együtt dolgozni. Vele még nem egyeztetett, de ha felkérést kap, szívesen folytatja tovább a munkát - tette hozzá.

Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára közölte: idén 106 056 fiatal jelentkezett a felsőoktatásba (ez a szám tavaly 95 445 volt), ebből 69 727 alapképzésre, 9763 osztatlan képzésre, 21 595 mesterképzésre, 4971 felsőoktatási szakképzésre. Állami ösztöndíjas képzésre 91 737-en, önköltséges képzésre 14 319-en jelentkeztek, amiből kiderül: "egyértelmű az állami képzések primátusa".

Megjegyezte: összesen 358 ezer felsőoktatási helyre jelentkeztek, egy jelentkező pedig átlagosan 3,4 jelentkezést adott be.

Kijelentette: növekedés figyelhető meg a tavalyihoz képest minden képzési területen. A kerekített adatok szerint agrárképzésre 6, bölcsészettudományira 8, gazdaságtudományira 16, informatikaira 7, jogira 5, közigazgatási, rendészeti és katonai képzési területre 5, műszakira 16, művészetire 4, művészetközvetítési területre 1, orvos- és egészségtudományira 9, pedagógusképzésre 11, sporttudományi és társadalomtudományi területre egyaránt 4-4, természettudományi képzésre pedig 3 százalék jelentkezett - sorolta.

Megjegyezte: a pedagógusképzésre jelentkezők aránya 2010-hez képest 5-ről 11 százalékra emelkedett, ami összefüggésbe hozható a pedagógus életpályamodell bevezetésével és a bérrendezés beindításával.

A népszerűségi listán első helyen a gazdálkodás és menedzsment képzés áll, ezt követi a gépészmérnöki, a jogász, a mérnökinformatikus és az óvodapedagógus képzés - ismertette.

Mint mondta, az első helyen levelező képzésre jelentkezők száma mintegy 5 ezerrel nőtt, a mesterképzésre 2700-zal, a felsőoktatási szakképzésre pedig 1300-zal jelentkeztek többen, mint tavaly.

Pósfai Péter, az Oktatási Hivatal elnöke elmondta: május elején megnyílik a felvi.hu felületen az e-felvételi ügyintézési oldal, amelyen mindenki ellenőrizheti személyi adatait, illetve azt, hogy mely dokumentumokat sikerült feltöltenie, és azokra hány pontot kapott. A felvételizőknek idén is van egyszeri lehetőségük a sorrendmódosításra - fűzte hozzá.

Megemlítette, hogy a ponthatárok meghatározása után idén először nem papíralapon, hanem elektronikus úton kapják meg a jelentkezők a besorolásukat, tehát innen tudhatják meg, hogy hova nyertek felvételt. Szólt arról is, hogy július 10-ig lehet feltölteni, valamint módosítani a még szükséges dokumentumokat, a ponthatárokat pedig július 24-én húzzák meg.

Kerékgyártó Sándor, az Educatio Nkft. ügyvezető igazgatója rámutatott: folyamatosan csökkent a papíralapú jelentkezések száma, az idén 97 százalék volt elektronikus úton jelentkezők aránya, ezért várhatóan csak az utóbbi módon lehet majd jelentkezéseket benyújtani a jövő évtől.

Az érdekességek között említette azt, hogy február 15-én éjfél előtt 8 perccel adták be az utolsó jelentkezést, a leggyorsabb jelentkező pedig 8 perc alatt, míg a leglassabb 56 nap alatt adta be jelentkezését az elektronikus felületre. Az adatokat csaknem száz munkatársuk 50 napon keresztül két műszakban dolgozta fel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×