INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

A választóknak joguk van nyíltan felvállalni szimpátiájukat a szavazóhelyiségekben is

InfoRádió / MTI
A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke szerint a választópolgároknak vasárnap a tiltott kampányzóna területén - így a szavazóhelyiségekben - is joguk van nyíltan felvállalni pártszimpátiájukat, de a tiltott területen belül aktív kampánytevékenységet nem folytathat senki.

Patyi Andrást a Nemzeti Választási Központban tartott szombati sajtótájékoztatóján többen is arról kérdezték, mi a megengedett a szavazóhelyiségek körüli 150 méteres körzeten belül.

A testület elnöke azt mondta, megítélése szerint "ha a szavazópolgár piros sálban megy be szavazni és abban a sálban jön ki onnan, ez nem sérti a választási kampányt, mivel ezzel nem kampányol". Szavai szerint a választó ezzel nyíltan vállalja a pártszimpátiáját, amihez joga van.

Arra hívta fel ugyanakkor a figyelmet, más a megítélése annak, ha aktivisták a szavazókör közvetlen közelében osztogatnak sálakat, vagy bármi mást, ami egy bizonyos jelölőszervezet iránti szimpátia növelésére alkalmas, mert az már aktív kampánytevékenységnek számít, ami abban a zónában tiltott.

Patyi András közlése szerint a 150 méteres zónán kívül azonban lehet majd kampánytevékenységet folytatni a szavazás ideje alatt, így például szórólapot, ajándéktárgyat, pólót vagy sapkát adni a választópolgároknak.

Jelezte, ez az igazán nagy újdonság a választópolgárok számára, és nem biztos hogy ezt a változást már mindenki "vette". Tehát azt, hogy a polgárok lakása és a szavazóhelyiség közötti úton őket adott esetben kampányüzenetekkel és kampányajándékokkal fogják várni - magyarázta. "Ezzel meg kell barátkozni, amelyik (ajándék) tetszik, azt el kell fogadni, amelyik nem tetszik, azt meg udvariasan vissza kell adni" - fogalmazott az NVB elnöke.

Patyi András közölte, számít arra, hogy olyan bejelentések is érkeznek majd a választási bizottságokhoz, amelyekben arról számolnak be, hogy például a villamoson valakinek a kezébe nyomtak egy jelölő szervezetre utaló gyümölcsöt. Hozzátette: szerinte erre a választási bizottságok várhatóan azt fogják mondani, hogy ez egy megengedett kampánytevékenység, "egye meg a gyümölcsöt és legyen egészségesebb tőle".

A címlapról ajánljuk