eur:
395.42
usd:
366.61
bux:
65577.92
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

NVB: jogsértő önkényuralmi jelképekkel lejáratni az ellenfeleket

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerint jogsértő, ha egy jelölt vagy jelölőszervezet önkényuralmi jelképeket felhasználva folytat másokkal szemben negatív kampányt.

A testület egy Békés megyei ügyben hozott keddi határozatában jogsértést állapított meg, és eltiltotta a baloldali összefogás képviselőjelöltjét attól, hogy a horogkeresztet a kampányban felhasználja.

A beadvánnyal egy magánszemély fordult az NVB-hez, azt kifogásolva, hogy Bod Tamás, a baloldali összefogás Békés megye 3-as számú választókerületének képviselőjelöltje Facebook-oldalának egyik képén egy "narancs szerepel egy belevágott horogkereszttel".

A beadványozó szerint a horogkereszt a Jobbikot ábrázolja, a kép továbbá azt sugallja, hogy a Fidesz-KDNP jelölőszervezet "náci párt", ez az ábrázolás pedig sérti a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás követelményét, ugyanis törvényesen működő pártot nem lehet büntetlenül azzal vádolni, hogy náci.

Az első fokon eljáró választókerületi bizottság még elutasította a kifogást, arra hivatkozva, hogy az negatív kampánynak minősül, és belefér a véleménynyilvánítás szabadságába. A kifogástevő ezért fordult fellebbezéssel az NVB-hez, és a testület egyhangúlag hozott határozatával megállapította a jogsértést.

Patyi András elnök azt mondta, képviselőjelölt nem használhatja ellenfelei jellemzésére a nemzetiszocialista szimbólumot. Utalt arra, hogy a horogkereszthez embertelenség és milliók halála köthető. Azt mondta, a kampánynak ez a módja nem megengedhető, mert nem fér össze a választási eljárás alapelveivel.

Litresits András, a baloldali összefogás delegáltja is azon a véleményen volt, hogy önkényuralmi jelképek semmilyen kampányban nem szerepelhetnek.

Az NVB határozatot hozott egy XVII. kerületi kampánybusz ügyében is. A járat indításáról a helyi, Hírhozó elnevezésű újság és a www.tizenhetedik.hu internetes oldal számolt be, ismertetve, hogy egy "Fidesz-járat" feliratú öreg Ikarus busszal csütörtöktől vasárnapig ingyen szállítják majd az utasokat egy menetrend szerint meghatározott útvonalon.

A kifogástevő magánszemély közlése szerint a Budapest 14. számú egyéni választókerületében elindítandó kampánybusz több szavazókört érint majd, ez pedig szervezett autóbuszos szállításnak minősül, ami sérti a választási eljárási törvényt.

Az NVB 10:7 arányban meghozott határozatában az Újra indul a kampánybusz című felhívást jogsértőnek találta. A testület ugyanakkor - a beadványozó kérésével szemben - nem tiltotta el a buszos szállítás szervezésétől Dunai Mónikát, a Fidesz-KDNP jelöltjét. Az NVB több tagja is arra hívta fel a figyelmet, hogy az előkészület fogalmát nem ismeri a törvény, és a kampánybusz működtetése több napon át önmagában nem törvénysértő.

Felmerült az ülésen az is, jogsértőnek minősül-e, ha a kampánybusz a szavazás napján a szavazókörökhöz szállít majd utasokat, vagy ha a járat a szavazókörök 150 méteres határán belül is közlekedik, ezek azonban az ülésen nyitott kérdések maradtak, melyekben - kifogások esetén - a helyi választási bizottság hoz majd határozatot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×