eur:
393.47
usd:
367.69
bux:
66212.24
2024. április 25. csütörtök Márk

Nem minden vicces, ami bolondnapi

Április 1-je van, bolondok napja. Ezen a napon a világ minden részén tréfákkal lepik meg egymást az emberek - ám nem mindegyik vicc sikerül jól.

Bár a tudósok sem tudnak megegyezni abban, hogy honnan ered az április 1-jét bolondozás napjának betudó szokás, a legelterjedtebb nézet szerint erről is a Gergely naptár tehet. A német bevezetés előtt ugyanis április 1-jén ünnepelték az újévet. Az 1500-as években átálltak a január 1-jére, de ha valaki meg akarta tréfálni ismerősét, április 1-jére küldött neki újévi meghívót. A bolondot aztán, aki elhitte és megjelent az újévi ünnepségen, kikacagták, és kinevezték április bolondjának.

Egy másik népszerű magyarázat szerint a szokás az ókori Rómából származik, de a szabin nők elrablása ihlette. A szabinokat ugyanis az áprilisi Neptun ünnepre hívták Rómába, hogy aztán becsapva őket elragadják lányaikat és asszonyaikat.

Akárhonnan is származik április 1-je bolondnapi címkéje, tény, hogy a tréfák több évszázadot ölelnek fel.

1878. április 1-jén például az Egyesült Államokban az terjedt el, hogy Edison a fonográf után olyan készülékkel állt elő, ami a földet gabonává, a vizet borrá változtatja.

Az első április 1-jei televíziós tréfa a BBC csatornához fűződik, amely 1957-ben ezen a napon a svájci spagettitermesztésről készített összeállítást - amely természetesen nem hasonlítható az olasz spagettifák termési mennyiségéhez. A tréfát sokan komolyan vették, a britek többsége el is hitte a spagettifák létezését.

A mobiltelefonos alkalmazások is kihasználták már április 1-jét. Az egyik legnagyobb számítástechnikai cég egy olyan fordítóprogram reklámját jelentette meg, amely állatnyelveket fordít le angolra.

Persze akad magyar példa is szép számmal. 2007-ben például a Somogy Hírlap arról számolt be, hogy megdőlt az akkor még épülő kőröshegyi viadukt. A viccnek indult tudósítás komoly riadalmat okozott, bár a cikkben valóban beszédes nevek: Bedő László és Nincsba János szerepeltek. Az újság mégis magyarázkodásra kényszerült.

Szintén ebben az évben egy hetilap arról számolt be április 1-jén, hogy a Makó melletti Újváron az egész falu lopja a gázt. Azt csak az élesebb szemű olvasók vették észre, hogy ilyen nevű település nincs is a környéken.

De, hogy április 1-jét nem mindenki veszi tréfának, arra jó példa, hogy ezen a napon kötött házasságot 1810-ben Napóleon és Mária Lujza osztrák főhercegnő, valamint 1976-ban ezen a napon alapította meg Steve Jobs sikeres számítógépes cégét.

Hanganyag: Domanits András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×