eur:
393.51
usd:
368.02
bux:
66505.36
2024. április 25. csütörtök Márk

Kampányhírek - összefoglaló

Kövér: érdemes erős felhatalmazást adni a Fidesz-KDNP-kormánynak. Mesterházy: ez a gazdagok kormánya. Fidesz: a gazdagok kormányát Mesterházy Attila szövetségesei alkották. Vona: a kampányt már megnyerte a Jobbik. Gyurcsány: "le fog hullani Viktor csillaga". Orbán: nagy győzelem nagy jövő, kis győzelem kis jövő. Schiffer: az országnak új irányt kell szabni. Schmuck: a szociáldemokraták megnyerték a kampányt.

Az Országgyűlés elnöke szerint érdemes erős felhatalmazást adni a Fidesz-KDNP-kormánynak a vasárnapi választáson

. Kövér László a Hír TV Magyarország élőben című műsorában kedd este a szavazatmegosztásról szólva azt mondta: vagy a Fidesz-KDNP, vagy valamelyik ellenzéki párt, nincs harmadik út.

Az Országgyűlés elnöke úgy fogalmazott: bízik benne, hogy nyernek, de szerinte ez nem jelenti azt, hogy évtizedekre be tudnának rendezkedni. Ez nem is lenne jó - folytatta, hozzátéve: minden választásért meg kell küzdeni, minden választás előtt számot kell vetni, hogy mit végeztek, és minden számvetésnek pozitív szaldóval kell végződnie. Az embereknek azt kell tapasztalniuk, hogy az ország előrehaladt - rögzítette Kövér László.

Most ez az esély, az ami kockán forog, láthatták, hogy mire volt képes a Gyurcsány-koalíció, és 2002-ben hogyan tették semmissé a korábbi eredményeket. Pontosan tudni, mire lehet tőlük számítani - fogalmazott.

Ha április 7-én nem az folytatódik, ami négy éven keresztül zajlott, akkor lehet, hogy nincsen folytatás az ország számára sem, semmilyen formában - mondta. A kétharmaddal rengeteg mindent sikerült megoldani - jelentette ki az Országgyűlés elnöke. Reméli, hogy az elindított folyamatok folytatódhatnak. A munka nagyobbik részét elvégezték, ha most nem lenne kétharmad, annyira nem hiányozna, mint 2010-ben. Ugyanakkor a nagy többség nagy lehetőség, nagy jövő, kis többség pedig kis lehetőség, kis jövő - mondta, hozzátéve: érdemes erős felhatalmazást adni a Fidesz-KDNP kormányának.

Szólt arról is, hogy a következő négy évben már nem az előző kabinet nyolc évét öröklik, hanem az ő négy évüket. Még ha ott lesz is a nyoma az előző kormányok rombolásainak, a választók ezt a fajta magyarázatot már valószínűleg kisebb türelemmel fogadják majd - jegyezte meg Kövér László, ezért szerinte jóval nagyobb lesz a felelősségük.

Kérdésre azt mondta: nem tart attól, hogy megismétlődik 2002, de jó, hogy felemlegetik sokan, és ő is ezt teszi minden lehetséges alkalommal. 2002 nagyon komoly tanulsággal járt számukra: a mérkőzés addig tart, amíg a bíró nem fújja le a meccset, a választók nem adják le a szavazatukat.

Arról, hogy gyakorlatilag a Fidesz 2006-os ellenfelei sorakoztak fel a kormányzóerőkkel szemben, azt mondta: "ugyanazon férfiakkal csak ugyanazon műsort lehet előadni", de az ország szerencsére nem ott tart, mint 2010-ben, hiszen a romok eltakarítása után négy éven keresztül építkeztek. Kövér László a baloldali pártvezetők kampányrendezvényeiről készült bejátszás után úgy fogalmazott: "a megzakkant bolsi milliárdosról" nem kíván szólni, róla tudni, hogy lelke és agya helyén mi lakozik, de szomorúnak tartja, hogy a megújulás programjával indult. Mesterházy Attila ma Gyurcsány Ferenccel versenyez ordenáréságban - mondta. Ezt nemcsak szomorúnak, hanem bizonyos értelemben fenyegetőnek is nevezte, mert mint mondta, nem hiszi, hogy ha véget ér a kampány, hirtelen megváltoznak.

Azt mondta, azt sem hiszi, ha a választók akaratából ismét ellenzékbe kényszerülnek, azt a négy évet megújulásra használnák fel. Szerinte nem lesz változás viselkedésükben a választások után sem, és ezt azt jelenti, a következő parlament sem lesz nyugodalmasabb, mint a mögöttük hagyott négy év. "Régi bolsi trükk", hogy meg kell vádolni az ellenfelet azzal, amit ők készülnek elkövetni vagy már el is követtek ellenük - mondta a házelnök arról, hogy a baloldali összefogás erői már most választási csalást emlegetnek.

A voksok megosztásának veszélyét firtató felvetésre azt mondta: sokfajta szavazó van, és több olyan párt is van, amelyiknek egy másik tömörüléssel összeér a szavazóbázisa. A Jobbik az MSZP-vel is versenyez, és vannak olyan szavazók, akik négy éve és most is azon gondolkodtak, talán nem elég radikális a kormány, illetve a Fidesz-KDNP, ezért nem olyan nagy baj, ha egy kis ösztökélést adnak. Ez szerinte téves felfogás, nem érdemes gyengíteni azt a kormányt, amelynek a sikerében félig-meddig bíznak és érdekeltek.

A gazdagok kormányának nevezte Orbán Viktor kabinetjét Mesterházy Attila baloldali miniszterelnök-jelölt keddi fórumán, Budapest XX. kerületében. Az MSZP elnöke arról beszélt: a szocialista kormány alatt 470 ezer család kapott gázár-kompenzációt, nekik - mivel ezt megszüntették - most a háromszori rezsicsökkentés után is többet kell fizetniük a gázért, mint korábban.

Azt ígérte: ha kormányra jutnak, igazságossá teszik a rezsicsökkentést, a szegények több támogatást kapnak, a gazdagok pedig semmit. Mesterházy Attila szerint nemcsak a rezsicsökkentés, hanem az egykulcsos adórendszer és a devizahitelek végtörlesztése is a jómódúaknak kedvezett, miközben a kormány a valóban bajban lévő adósoknak nem akar segíteni, "a bíróságok mögé bújik".

A szocialista pártelnök kijelentette, hogy az április 6-ai választás a nyugdíjvédelemről fog szólni. Ezt úgy magyarázta, hogy Tiba István fideszes képviselő nemrégiben arról beszélt, a Fidesz a jövőben csak annyi pénzt fordítana nyugdíjkifizetésekre, amennyit nyugdíjjárulékból beszednek. Mesterházy Attila azt mondta: mivel a járulékok nem fedezik a nyugdíjakat, ez csak úgy lehetséges, ha a Fidesz emelni akarja a járulékot, csökkenteni akarja a nyugdíjakat vagy még több embert rak ki a nyugdíjrendszerből.

Szólt arról is, hogy kormányra jutva újra lehetőséget teremtenének a rugalmas nyugdíjba vonulásra, visszaállítanák a rokkantsági nyugdíjakat. Bírálta az Orbán-kormányt, amiért az elmúlt négy évben nőttek a jövedelmi különbségek, a szociális temetésről pedig úgy fogalmazott: legszívesebben péklapáttal kergetné, aki kitalálta. A baloldal szociális temetés helyett kegyeleti támogatást vezetne be - közölte.

Az ötpárti ellenzéki szövetség miniszterelnök-jelöltje elmondta, olyan politikát folytatnának, amely lehetővé teszi a családegyesítést, vagyis hogy hazatérjenek, akik az elmúlt években külföldre mentek tanulni vagy dolgozni. Ennek érdekében - mondta - szeptembertől minden felsőoktatási hallgató ingyenesen kezdhetné meg tanulmányait. Hozzátette: a Fidesz elnöke korábban népszavazást szervezett, hogy "senki se vezethessen be tandíjat, aztán egy senki mégis bevezette, Orbán Viktornak hívják".

A pesterzsébeti és kispesti választókerületben induló Hiller István korábbi MSZP-elnök és oktatási miniszter arra kérte az egybegyűlteket, szavazatukkal üzenjék meg a kormánynak: "hé, nagyurak, nem volt jó ez a négy év, Pesterzsébet nem narancsvidék, a Fidesz ide nem hozott semmit, csak szegénységet".

Hozzátette: a baloldal célja, hogy egyetlen gyerek se éhezzen, minden fiatal tanulhasson, minden családban legyen legalább egy kereső, az idősek tisztes nyugdíjat kapjanak, és senkit se lehessen kirekeszteni a nemzetből. A Csili művelődési központban tartott fórumon nagyjából ötszázan vettek részt. Elhangzott, hogy a kedd esti fórum volt Mesterházy Attila országjárásának 67. állomása, de az első budapesti.

A Fidesz szerint a gazdagok kormányát Mesterházy Attila szövetségesei alkották, élükön Gyurcsány Ferenccel, az egyik leggazdagabb magyarral - közölte a Fidesz kedd este az MTI-vel. A kormánypárt ezt arra reagálva írta közleményében, hogy Mesterházy Attila baloldali miniszterelnök-jelölt a gazdagok kormányának nevezte Orbán Viktor kabinetjét egy budapesti fórumon. Azt mondta, a szocialista kormány alatt 470 ezer család kapott gázár-kompenzációt, nekik - mivel ezt megszüntették - most a háromszori rezsicsökkentés után is többet kell fizetniük a gázért, mint korábban.

A Fidesz szerint azonban a baloldali miniszterelnök-jelölt és szövetségesei alkották a gazdagok kormányát Gyurcsány Ferenccel, Bajnai Gordonnal, a "paksi atomerőművön korábban 7 milliárdot kaszáló Józsa Istvánnal és az immár öt titkos bankszámlával lebukott Simon Gáborral".

Hozzátették: közben a családokat sorozatos megszorítássokkal sújtották, tizenötször emelték a rezsit, emelték az adókat, csökkentették a fizetéseket és a nyugdíjakat.A Jobbik elnöke szerint pártjuk a választási kampányt megnyerte, és már csak az van hátra, hogy az április 6-i voksoláson is diadalmaskodjon. Vona Gábor a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírbátorban kedden megtartott lakossági fórumot megelőző sajtótájékoztatón elmondta, a közvélemény-kutatásokból kiolvasható tendenciák optimizmusra adnak okot, mivel a felmérések szerint a Jobbik behozta a baloldali összefogást, a hátralévő öt napban pedig esélye van arra is, hogy a Fideszt "elcsípje".

A pártelnök azt mondta, hogy a Jobbik - az MSZP és a Fidesz "sárdobáló" kampányával szemben - igyekezett pozitív kampányt folytatni, az emberek problémáival foglalkozni és azokra megoldását találni. A Jobbik programja továbbra is a megélhetésre, a rendre és az elszámoltatásra épít, a megélhetés alatt elsősorban tisztességes bért fizető munkahelyeket, biztonságos nyugdíjrendszert és hatékony egészségügyet ért a párt.

Ha a Jobbik kormányra kerül, akkor "az első nap az elszámoltatással fog eltelni" - tette hozzá az ellenzéki párt vezetője. Vona Gábor az elszámoltatással kapcsolatban a politikusbűnözés felszámolását, illetve a devizahitelek "mint hibás termék" kivezetését és a devizahitel-válság megoldását említette, amelyet elsősorban a bankokra hárítana a párt. Vona Gábor úgy fogalmazott: az emberek nem devizahitelt akartak felvenni, hanem lakást és autót akartak vásárolni, de a bankok ezt a hibás terméket közvetítették ki. Hozzátette, itt az ideje annak, hogy ennek felelősségét a pénzintézetek felvállalják, az emberek számára pedig tisztességes hitelszerződéseket biztosítsanak.

A helyi kulturális központban, mintegy kétszáz érdeklődő előtt megtartott lakossági fórumon Vona Gábor arról beszélt, hogy a Fidesz és az MSZP szerint is a Jobbik az ország "legnagyobb ellensége", annak ellenére, hogy a párt még sosem volt kormányon az elmúlt huszonnégy évben. A Jobbik elnöke szerint az eltelt több mint két évtizedért a MSZP és a Fidesz a felelős; azt mondta, mindkét párt megkapta a lehetőséget a bizonyításra, a Fidesz "ráadásul kétharmaddal", csak nem éltek vele. Az elmúlt huszonnégy év ezért kudarcsorozat - jelentette ki.

Kitért arra, hogy a Fidesznek és az MSZP-nek sincs programja. Azt mondta, a szocialistáknak csak nyolc pont jutott eszükbe Magyarországról, Orbán Viktor pedig mindössze egy szót, a "folytatjuk"-at említette. Vélekedése szerint az alapvető politikai kultúra részét kellene képeznie annak, hogy a választási kampányban valaki egy programot tegyen le az asztalra. "Aki nem teszi le, az szerintem megcsúfolja a választásokat, tiszteletlenül bánik a magyar választópolgárokkal" - fogalmazott a Jobbik elnöke.

A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke szerint "a kormányváltó erők" április 6-án le fogják győzni a Fideszt, "le fog hullani Viktor csillaga". Gyurcsány Ferenc kedden Berettyóújfaluban, több mint 500 fős hallgatósága előtt egy "kudarcba rohanó ország" miniszterelnökének nevezte Orbán Viktort, aki szerinte "szélhámos, nem kicsit, nagyon".

A volt miniszterelnök a lakossági fórumon emlékeztette hallgatóságát Orbán Viktor programjára, amely egy szó: "folytatjuk". A miénk meg két szó: nem engedjük" - tette hozzá nagy tapsot kiváltva a helyi sportcsarnokot megtöltő közönségéből.

Feltette a kérdést, mit akar folytatni a jelenlegi kormányfő. Azt, hogy "elmagányosodtunk, nincs egyetlen igaz barátunk Nyugaton, azt, hogy Magyarországon a választás nem lesz sem szabad, sem egyenlő?" - sorolta a kérdéseit a DK elnöke, aki szerint a választás csak akkor lenne szabad, ha a feltételekről közösen állapodtak volna meg a szereplők.

"Mi olyan országot akarunk, amely hazát, otthont, megélhetést jelent mindenkinek, függetlenül attól, hová született" - jelentette ki a volt miniszterelnök. "Orbán Viktor ma kőbányában dolgozna, apja sorsát folytatná, ha olyan politikusok vezették volna az országot korábban, mint ő most" - mondta Gyurcsány Ferenc. Szerinte a jelenlegi kormányfőnek nincs igaza abban, hogy "soha nem volt ilyen egységes Magyarország". "A nemzet jövőjét egymást tiszteletben tartó, egymást elfogadó, egymással vitatkozó polgári sokaság viszi előre" - hangoztatta.

Nagy győzelem nagy jövő, kis győzelem kis jövő - biztatta a Fidesz-KDNP támogatására a kormánypártok szimpatizánsait Orbán Viktor kormányfő, a Fidesz elnöke kedden dombóvári választási nagygyűlésén. "Való igaz, hogy mi vagyunk az esélyesek (...), de egyáltalán nem mindegy, hogy önök közül hányan mennek el vasárnap szavazni, és hány embert visznek el a munkatársaik közül, a családból vagy éppen a szomszédságból" - fogalmazott a pártelnök-miniszterelnök, kijelentve: "minden egyes szavazatra szükségünk van, mert nagy győzelem nagy jövő, kis győzelem kis jövő".

Ha nagy győzelem lesz, a kormány megcélozza a teljes foglalkoztatottság elérését - ami 3-4 százalékos munkanélküliséget jelent -, a biztos idős kor garantálását és a családtámogatási rendszer további erősítését - mondta Orbán Viktor a dombóvári művelődési háznál összegyűlt tömeg előtt, arra buzdítva a szimpatizánsokat, hogy vegyék ki részüket a kampányból a választásig még hátralévő néhány napban is. "Ha elvégezzük (a munkát), beváltjuk az esélyt, és lesz győzelem. Nagy és fényes győzelem lesz. Ha nem végezzük el, talán még úgyis nyerhetünk, de akkor csak annyit fogunk kapni, amennyit megérdemlünk. És valljuk be, egy kicsit többet szeretnénk annál" - fogalmazott.

Kormánya eredményeit ismertetve Orbán Viktor szólt a foglalkoztatottságról, felhívta azonban a figyelmet, hogy 1990-ben még 5,5 millió ember dolgozott Magyarországon, most pedig "vért kellett izzadni" a négymilliós foglalkoztatottsági szint eléréséért, vagyis "amíg az ötmillió munkahelyet el nem érjük (...), az elégedett szót ne is használjuk". Emlékeztetett ugyanakkor, hogy az elmúlt négy évben 250 ezer új munkahely jött létre, majd hangsúlyozta azt is, hogy a közmunkát igenis meg kell becsülni, mert nagyon sokan vannak, akik 10-15 éve egyáltalán nem dolgoztak, ezért nagyon fontos, hogy nekik is kaput nyissanak a munka világába. Mindenkinek az az érdeke - folytatta -, hogy ne éljen az országban olyan kétségbeesett ember, aki végül a bűnözés útjára lép. Ehhez munkalehetőség kell, ha kell, akkor közmunka - magyarázta.

A miniszterelnök beszélt a rezsicsökkentésről is, megjegyezve, hogy április 1-jétől, vagyis éppen keddtől ismét csökkent a gáz ára, ezúttal 6,5 százalékkal. Még a Kádár-rendszerben sem fordult elő, hogy a rezsit csökkentették volna - tette hozzá. Emellett a kabinet bevezette a gyermekek után járó adókedvezményt, a gyed extrát, és megvédte a nyugdíjakat - sorolta.

A kormányfő szólt a baloldalról: szerinte "agresszívek, átkozódnak, eszeveszett gyűlölettel beszélnek". Ezzel szemben a Fidesz-KDNP oldalán továbbra is meg kell őrizni a józan észt, az országépítés iránti elkötelezettséget, az összefogást, a tisztelet kultúráját és a haza szolgálatát - mondta.

Potápi Árpád János, a Fidesz-KDNP térségi képviselőjelöltje, Bonyhád polgármestere beszédében azt mondta, gőzerővel dolgoznak, és remélik, munkájukat a választás után is folytathatják Dombóváron és az egész országban. Ehhez mindenkinek el kell mennie április 6-án szavazni, és erre kell buzdítania családtagjait, ismerőseit is - hangoztatta. "Nem játszhatják el velünk újra 2002-t" - jelentette ki a politikus, aki betölti a parlament nemzeti összetartozás bizottságának elnöki posztját is. Potápi Árpád János reményét fejezte ki, hogy a Fidesz-KDNP megismétli 2010-es választási eredményét.Magyarországnak nem pusztán az elmúlt négy, hanem a mögöttünk hagyott 25 évhez képest is új irányt kell szabni - jelentette ki Schiffer András kedden Hódmezővásárhelyen. Az LMP társelnöke a párt kitelepülésénél tartott sajtótájékoztatóján úgy értékelte, az elmúlt 25 év felzárkózási politikája kudarcot vallott, zsákutcába vitte Magyarországot. Az LMP egy "összeszerelő ország" helyett olyan Magyarországot szeretne, ahol a miniszterelnök nem azzal kérkedik, hogy olcsó a munkaerő és kevés szabály védi a dolgozókat, hanem ahol a jól képzett munkavállalókra, a kreativitásra, az itthon maradó fiatalok alkotóképességére lehet építeni - hangsúlyozta a politikus.

Schiffer András szerint az elmúlt hónapokban világossá vált, a magát kormányváltónak tituláló "álbaloldal" nem fogja legyőzni Orbán Viktort sem most április 6-án, sem 2018-ban, sem együtt, sem külön. A tét az, hogy a következő parlamentben lesz-e olyan megbízható, hiteles ellenzék, amely kihívója lehet a "nemzeti cinizmus rendszerének", a következő kormánynak. Az a tét, fenntartjuk-e a reményt arra, hogy Magyarországnak új irányt lehet szabni - mondta.

Schiffer András szerint az, ami az elmúlt héten történt, bizonyítja, nincs nagy különbség az "álbaloldal" és a Fidesz-KDNP között. Orbán Viktor úgy alkudott a befektetőkkel Szaúd-Arábiában a magyar munkavállalók bérére, hogy delegációjában ott volt Kóka János, akit annyira sikerült elszámoltatnia a kormánynak, hogy Szijjártó Péter még egy diplomata-útlevelet is dugott a zsebébe - fogalmazott az ellenzéki politikus. Hozzátette: Kóka János egy olyan céget képviselt Szaúd-Arábiában - és korábban Japánban is - a kormánydelegáció tagjaként, melyben Gyurcsány Ferenc is tulajdonos. Ebből is látszik, az országnak akkor lehet új irányt szabni, ha a magyar politikát sikerül végre kiszabadítani az oligarchák fogságából - jelentette ki Schiffer András.

Schmuck Andor szerint a szociáldemokraták megnyerték a választási kampányt, mert közel 130 ezer embernek meleg ételt, 170 ezer embernek élelmiszercsomagot adtak, 85 helyen járt az egészségügyi buszuk, és több mint 40 ezer tanszercsomagot osztottak ki. A Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártjának (SZMPP) elnöke kedden egri választási fórumán kiemelte: lemondtak a darabonként 80 ezer forintba kerülő óriásplakátokról. Azt mondta: "felelős baloldali politikusként nem vigyoroghatok órásplakátokon, amikor az országban ennyi ember nélkülöz, ezért a megszerzett százmilliókat a rászorulókra költöttük".

Schmuck Andor arról is beszélt, hogy a 82 szociáldemokrata jelölt visszautalta a kincstárnak a választásokra kapott egy-egymillió forintot, hogy fordítsák bölcsődei férőhelyek bővítésére, korszerűsítésére. "1848. március 15-én sem osztottak napidíjat, nekünk sem jár havidíj" - mondta. A pártelnök közölte: az elmúlt időszak politikai botrányai csak arra jók, hogy az emberek elveszítsék bizalmukat a politika iránt. Ha pedig az emberek nem mennek el szavazni, a szélsőségek nyernek teret - hangsúlyozta.

Pártja "8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozás" jelszavára épülő programjára kitérve Schmuck Andor úgy fogalmazott, hogy "abban az országban, ahol idősnek nem jó lenni, ott fiatalnak nem érdemes". Legyen jog a nyugdíj, az egészségügyi ellátás, a szociális biztonság a szépkorúak részére - mondta. Arról is beszélt: azzal, hogy az IMF helyett a pénzpiacról veszünk fel hitelt, évente 130 milliárd forintot dobunk ki az ablakon. Eközben a gyermekéhezés felszámolása 15 milliárd forintba kerülne, a hajléktalankérdést pedig 16 milliárd forintból meg lehetne oldani. Szerinte az Európai Uniótól kapott forrásokat csak munkahelyteremtő beruházásokra lenne szabad fordítani.

A pártelnök a fórumon bemutatta helyi képviselőjelöltjeiket: az egri választókörzetben induló Bodnár Pált, a Gyöngyösön induló Szabó Sándort és a hatvani Molnár Jánost.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×