eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Átadták a Csillagpont Kórházat

Befejeződött Miskolcon a Csillagpont Kórház létrehozásának első és második üteme. Ezzel Észak-Magyarország legkorszerűbb egészségügyi intézménye nyílt meg. A zöldmezős beruházás keretében egy több mint tizenhatezer négyzetméteres új tömb épült, megújult az ideggyógyászat épülete, és korszerűbb lett a műszerpark. A 12 milliárd forintos fejlesztés eddig lezárult szakaszáról Csiba Gábor, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Oktató Kórház vezetője beszélt az InfoRádiónak.

"A csillagpont több jelentéssel is bír. Az épület stilizált csillag alakú, így a csillag szárai révén tömbösíteni tudtuk az eddigi pavilonrendszerű kórházat, ezáltal modernebb, jobban működő kórház jött létre - hangsúlyozta Csiba Gábor.

A megyei kórház vezetője hozzátette: a másik jelentése pedig egy betegellátási filozófia. "Ez annyit jelent, hogy a csillag közepén vannak a nagy betegségeket ellátó centrumok, ahogy ez a kórház is" - mondta Csiba Gábor.

Hozzátette: a daganatos, az agyvérzett, az infarktusos és a balesetet szenvedett betegek ellátásának központja lett a térségben a Csillagpont Kórház. "A csillag szárai mentén helyezkednek el az egyéb ellátók: a háziorvos, a járóbeteg-ellátó, a területi kórház, amelyek más, a kisebb betegségek gyógyításával foglalkoznak" - mondta a kórház vezetője.

Csiba Gábor hangsúlyozta: azért is fontos a csillagpont kifejezés, mert az erőforrás koncentrációra is utal: az emberi tudásnak, a képzett szakembereknek, valamint a szükséges technológiának egy helyen való koncentrálását jelenti. Hozzátette: a csillag szára pedig a beteg lehető legrövidebb útját jelenti, amíg a betegségének leginkább megfelelő ellátást megkapja.

"Tetemes, harmincezer négyzetméternyi kórház épült, ebből tizenhatezer zöldmezős beruházás, kilencezer pedig felújítás volt" - ismertette Csiba Gábor.

"Az új épület egy sebészeti jellegű központ lett, sürgősségi betegellátó osztály alakult" - mondta a kórház vezetője. Hozzátette: "ebben a részben helyezkedik el az ortopédia, a traumatológia, az idegsebészet, a szemészet és a fül-orr-gégészet.

Csiba Gábor elmondta: van itt egy központi műtőegység, amely szerves egységet alkot az aneszteziológia és intenzív terápiás osztállyal. A másik épületben az agyvérzést és az onkológiai ellátást szolgáló osztály kapott helyet.

"Központosítottuk ide a teljes diagnosztikát, két MR-rel, két CT-vel, angiográfiás laborral, egyéb radiológiai eszközökkel bővült az intézmény"- mondta a kórház vezetője.

"Itt helyeztük el a laboratóriumot és a teljes járóbeteg-ellátást, tehát a betegutak rövidülnek, koncentrálódik az ellátás, a tudás és a technológia"- hangsúlyozta Csiba Gábor.

"Ez egy tizenegy milliárd százötvenhat millió forintos beruházás volt, amelynek negyven százaléka orvostechnológia, amibe a berendezési tárgyak például az új ágyak is beleszámítanak, hatvan százalékát tette ki az építkezés"- közölte a kórház vezetője.

"Sok olyan tudású eszközünk is lett, ami Magyarországon még csak néhány helyen működik - hangsúlyozta Csiba Gábor. Megemlítette: "a röntgenük 3 Teslás MR-je például valóban a legkorszerűbb berendezések közé tartozik."

"Ez egy munkahelyteremtő beruházás is, nyolcvan fővel fog nőni a kórház létszáma" - hangsúlyozta a kórház vezetője.

"A beruházás egyes és kettes üteme a munkálatok kilencvenhét százalékát tette ki, még hátravan a harmadik rész, ami a szülészet-nőgyógyászat és mellé a koraszülött osztály költöztetését jelenti" - emelte ki Csiba Gábor.

Hozzátette: "ez csak akkor kezdődhet el, ha kiürül a helyük, körülbelül egy hónap lesz a birtokbavétel." Mint mondta: "amint a szükséges engedélyeket megkapjuk, remélhetőleg május elején elkezdődhet a munka."

"Most és a költözés idején is zavartalan lesz a betegellátás"- hangsúlyozta Csiba Gábor.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×