eur:
389.67
usd:
362.69
bux:
67995.88
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Novembertől 11,1 százalékkal csökken a lakossági gáz, az áram és a távhő ára - a nap hírei

Meghosszabbított nyitva tartással várják a látogatókat a hétvégén a fővárosi temetők. Eltörölné a kormány az alkotmánybírák 70 éves felső korhatárát.

Vasárnap estig hosszabb ideig, reggel 7 órától este 8 óráig tartanak nyitva a temetők Mindenszentek és halottak napja alkalmából. Mindenszentek ünnepe Magyarországon 2000-ben, ötven év elteltével lett ismét munkaszüneti nap. A katolikus egyházban ez a nap az összes üdvözült lélek emléknapja, amely Magyarországon az idén ismét bekerült a kötelező egyházi ünnepek közé. Halottak napja, november 2-a fokozatosan vált egyházi ünnepből a megemlékezés napjává. Gépjárművekkel az ünnepek alatt tilos a behajtás a temetőkbe, az Új köztemető és a Fiumei úti sírkert kivételével. A temetőkben megerősítették a rendészeti szolgáltatást. Az ünnepi hosszú hétvégén egyes buszok, villamosok sűrűbben járnak a temetőket érintő vonalakon, emellett több rendkívüli járatot is indítottak.

November 1-jével 11,1 százalékkal csökkent a lakossági gáz, az áram és a távhő ára. Az újabb rezsicsökkentéssel a közüzemi díjak tavaly decemberhez képest összesen 20 százalékkal mérséklődtek. A parlament október 14-én döntött az újabb rezsicsökkentésről. Az Országgyűlés a fogyasztóvédelmi bizottság javaslatára arról is határozott, hogy az egyetemes földgázszolgáltatókra terhelik a felhasználói berendezések, például a gázkazánok műszaki-biztonsági felülvizsgálatának költségét.

Eltörölné a kormány az alkotmánybírák 70 éves felső korhatárát. Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter csütörtökön terjesztette a parlament elé az ötödik alkotmánymódosítással összefüggő javaslatcsomagját. Ennek része az Alkotmánybíróságról szóló törvény megváltoztatása is. A hatályos szabályok szerint az alkotmánybírák megbízatási ideje 12 év, de 70 éves koruk betöltésekor automatikusan megszűnik a testületben betöltött tagságuk. A kormányzati előterjesztés már a megbízatásukat töltő alkotmánybírák esetében is hatályon kívül helyezné a korlátozást, azaz nekik nem kellene 70 évesen leköszönniük.

Több ponton módosítaná a választási eljárási törvényt a kormány. Az Országgyűlés honlapjára csütörtökön került fel az alaptörvény ötödik módosításával összefüggő javaslat, amely szerint a szavazás napján már nem lehetne közzétenni politikai reklámot. Az indítvány értelmében az ország lakosságának legalább ötven százaléka számára elérhető médiaszolgáltató egyenlő feltételek mellett teheti közzé a jelöltet, illetve listát állító jelölőszervezetek és a független jelöltek politikai reklámjait.

Párbeszéd kezdődött a magyar és az amerikai illetékes szervezetek között a lehallgatási ügyről. Ezt a Külügyminisztérium közölte Martonyi János tárcavezető és az amerikai helyettes külügyi államtitkár csütörtöki gödöllői megbeszélése után. A Külügyminisztérium magyarázatot vár arra, hogy a WikiLeaks napokban közzétett anyaga szerint az amerikai nemzetbiztonsági ügynökség egyik térképén Budapest is szerepel. Martonyi János a HírTV-ben közölte: tisztázni kell azt is, hogy az amerikai titkosszolgálatok lehallgatták-e Orbán Viktor miniszterelnököt.

A tervek szerint a gazdasági együttműködés erősítéséről tárgyal november végi látogatásán Japánban Orbán Viktor kormányfő. Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője ezt azután erősítette meg, hogy a Kyodo japán hírügynökség arról írt: a magyar kormányfő november 21-e és 23-a között tartózkodik majd Japánban, ahol találkozik Abe Sindzó miniszterelnökkel. Tokiói jelentések szerint Japán arra törekszik, hogy nukleáris technológiát exportáljon Magyarországra.

Az Õrségből kitelepítettekre emlékeztek a Vas megyei Szalafőn. Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke az internáltak emlékhelyénél felidézte, hogy 1950. június 23-án egyetlen éjszaka az ország nyugati és déli határsávjából 2500 családot, hozzávetőleg 8000 embert hurcoltak el. A Hortobágyon lévő munkatáborba kitelepített embereket bírósági eljárás nélkül tartották fogva és dolgoztatták.

Már az interneten is kérhetik a választási névjegyzékbe vételhez szükséges regisztrációjukat a határon túl élő kettős állampolgárságú magyarok. A Nemzeti Választási Iroda tájékoztatása szerint eddig több mint 48 ezer választási regisztrációs kérelem érkezett, a legtöbben - csaknem 21 ezren - romániai értesítési címet adtak meg a későbbi kapcsolattartásra. A regisztráció tíz évig érvényes, és automatikusan meghosszabbodik, ha valaki részt vesz egy választáson, vagy ha az adatait frissíti, módosítja.

Mentés közben halt meg egy tűzoltó a Rám-szakadéknál. Egy lezuhant turistát próbált felhozni, de ő is a szakadékba csúszott. A Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelem szóvivője elmondta: a bajba jutott kirándulót sem tudták még kimenteni.

Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 11:16
×
×
×
×