eur:
388.96
usd:
363.49
bux:
68119.76
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Kész az új pedagógus illetménytábla - lapszemle

Akár 100-150 ezer forinttal is megemelkedhet a pedagógusok bruttó bére - írja a Magyar Nemzet. A Népszabadság szerint hatvan régi trafikos kapott méltányossági alapon átmeneti fennmaradási engedélyt,

Végzettségtől és munkatapasztalattól függően akár 100-150 ezer forinttal is megemelkedhet a pedagógusok bruttó bére az életpályamodell teljes körű bevezetésével - írja a Magyar Nemzet. A lap Petróczi Gábor közoktatási szakértőnek az új bérrendszerről készített tanulmányára hivatkozva azt írja: fizetési osztálytól függően a főiskolai végzettségű pedagógusoknál átlagosan 62-71 százalékos, az egyetemi végzettségűeknél 47-64 százalékos béremelés lesz. Az alapbér mellett a pótlékok is jelentősen megugranak: míg az osztályfőnöki pótlék jelenleg 7 és 20 ezer forint között van, az új táblázat szerint végzettségtől függően 18-53, illetve 20-59 ezer forintos keretet tartalmaz. A pedagógus-béremelés pontos mértékét és ütemezését várhatóan július 10-én tárgyalja a kormány.

Három lépcsős közszolgálati béremelésről határoztak a szombati kormányülésen a Magyar Nemzet információi szerint. 2014. január 1-jétől 15 százalékkal, egy évvel később újabb 10 százalékkal, míg 2016 első napjaiban további 5 százalékkal magasabb fizetést kapnak majd a közszolgálatban dolgozók. Egy pontosan meg nem nevezett, a hétvégi tanácskozáson részt vevő forrás mindezt az ország gazdasági teljesítményétől is függővé tette. A béremelés az Orbán-kormány által elindított egységes életpályamodell bevezetéséhez kapcsolódik.

Hatvan régi trafikos kapott méltányossági alapon átmeneti, december 31-ig szóló fennmaradási engedélyt eddig - írja a Népszabadság. A lap szerint elvileg csak olyanok kaphattak méltányosságot, akik 20 éve megszakítás nélkül azonos helyen és azonos cégben árulták a dohányt, de végül van olyan is, aki 15 éves trafikos múlttal rendelkezik. A Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. vezetője azt mondta, a társaság csak ideiglenes felmentést adhat, de bízik abban, hogy később a jogalkotó rendezni fogja a régi trafikosok helyzetét.

Az Egyesült Államok baráti kémkedése után hidegháborús szelek támadtak A kiszivárogtató Edward Snowden az oroszoktól kért menedékjogot. Veszélybe kerülhetnek a szabad kereskedelmi tárgyalások - részletek a Népszabadságban.

Az Index a BBC-re hivatkozva arról ír, kitört az utódlási harc Mandela családjában. A rangidős unoka áttemettette Mandela halott gyerekeit, megy a harc a vagyonért és a befolyásért.

Betiltják az e-cigit Magyarországon - írja szintén az Index. Júliustól bűnözőnek számít, aki engedély nélkül e-cigit árul. Az Unióban eközben készül a közös szabályozás, Magyarország viszont a dolgok elébe vág a lépéssel. Az amúgy sem túl egyszerű történetet tovább bonyolítja, hogy nincs egységes tudományos álláspont a készülék hatásaival kapcsolatban.

A Portfolio.hu-n arról lehet olvasni, hogy több történelmi csúcs is megdőlt az utóbbi hetek feltörekvő kötvénypiaci tőkekivonása során, de ezzel párhuzamosan a magyar állampapír hozamok úgy ugrottak meg mintegy 150-200 bázisponttal, hogy közben a külföldi befektetők állománya stabilan rekord magas szintek közelében maradt. Ezen furcsaság mellett az is szokatlan volt, ahogy az állampapír-piaci derivatív termékek és az eszközpiacok viselkedtek az elmúlt hetek piaci turbulenciái alatt. A lap piaci körképében a legfontosabb magyarázatoknak járt utána és egyúttal azt is vázolták, hogy mi várható az állampapírpiacon a következő hetekben.

Feltámad a ScienNet törzsvásárlói rendszer - írja a Pénzcentrum.hu. A lap értesülései szerint újra toboroz ügyfeleket a 2009-ben bedőlt program, amely ellen fénykorában különösen nagy adóhiányt okozó adócsalás gyanúja miatt nyomoztak.

Az ösztöndíjakra van pénz, az egyetemeknek korábban beígért állami mentőövre azonban nincs - állítják a Napi Gazdaság által megkérdezett szakértők. Klinghammer István felsőoktatásért felelős államtitkár bejelentette, még nyáron átutalják az intézményeknek az ösztöndíjak kifizetéséhez szükséges forrásokat. Az intézmények működése viszont veszélybe kerül július 1-jétől a korábban beígért, ám késlekedő források miatt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi- Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi- Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×