eur:
394.45
usd:
368.22
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Világszerte megemlékezéseket tartottak a holokauszt áldozatainak emléknapján - a nap hírei

Kilépnek az LMP-ből és új pártot hoznak létre a Párbeszéd Magyarországért Platform tagjai. Brazíliában 245-en vesztették életüket egy diszkótűzben.

A kormány megvédi az ország minden polgárát, és elítéli az antiszemitizmus valamennyi formáját - írta Orbán Viktor miniszterelnök a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapja alkalmából kiadott nyilatkozatában. Hende Csaba honvédelmi miniszter az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartott megemlékezésen hangsúlyozta: soha többé nem eshet meg, hogy valakit vallása vagy származása miatt kiközösítsenek, megfosszanak vagyonától és meggyilkoljanak.

Moszkvában gyertyagyújtással emlékeztek meg a holokauszt áldozatairól az orosz fővárosban tavaly felavatott zsidó múzeumban és toleranciaközpontban. Megemlékezéseket tartottak az egykori auschwitzi haláltáborban és Varsóban, a volt gettó területén is. Január 27-ét, az auschwitzi haláltábor 1945-ös felszabadításának napját 2005-ben nyilvánította a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává az ENSZ-közgyűlés.

Kilépnek az LMP-ből és új baloldali, zöld pártot hoznak létre a Párbeszéd Magyarországért Platform tagjai - jelentette be Jávor Benedek, a távozók egyike. Hozzátette: a 8 országgyűlési képviselő, aki a platformot alapította, megtartja mandátumát és párbeszédet kezd az LMP-frakció másik 7 tagjával, hogy megmaradjon a képviselőcsoport. Szombaton az LMP kongresszusa megerősítette korábbi határozatát, amely szerint elutasítják az együttműködést az Együtt 2014 választási mozgalommal.

Az alapvető jogok biztosa szerint sérti a tulajdonhoz való jogot a magánnyugdíj-pénztári önkéntes tagdíj-kiegészítések hozamának részleges állami elvonása. Szabó Máté hivatalához két magánszemély fordult panasszal, mert nem kapták vissza önkéntes befizetéseik teljes hozamát az állami nyugdíjrendszerbe átlépéskor. Az ombudsman kifogásolta, hogy a vonatkozó jogszabályok nem a tagdíj-kiegészítések teljes hozamáról, csupán a reálhozam visszautalásáról rendelkeztek, és ez esetben sérült a pénztártagok tulajdonhoz való joga.

Tavaly mintegy 800 indítvány érkezett az Alkotmánybíróságra, és az ügyek nagy része egy éven belül lezárult. A testület tájékoztatása alapján 2012-ben több mint 1200 ügy várt elintézésre, és az év végén 270 ügy volt folyamatban. Az Alkotmánybíróság tavaly csaknem 300 indítványt utasított el.

Egy felmérés szerint a britek fele kilépne az Európai Unióból, és csak egyharmaduk tartaná fenn a tagságot, ha most kellene szavazniuk róla. A Mail on Sunday című konzervatív brit lap közvélemény-kutatása az első azóta, hogy a miniszterelnök népszavazást helyezett kilátásba Nagy-Britannia uniós tagságának jövőjéről.

Párizsban tízezrek vonultak fel az elnök azonos neműek házasságát engedélyező törvényjavaslatát támogatva. A Házasodhasson mindenki! elnevezésű jogszabálytervezetről kedden kezdődik a parlamenti vita. A legfrissebb felmérések szerint a melegházasság engedélyezését a franciák több mint 60 százaléka támogatja, az azonos neműek általi örökbefogadáshoz viszont csak felük járulna hozzá.

Jómódú családok gyermekei robbantottak szerdára virradóra Zágráb főterén. A horvát főváros rendőrkapitánya elmondta: a 6 gyanúsított közül 5-en huszonéves fiatalemberek, köztiszteletben álló családokból származnak. A főkapitány az indítékról szólva úgy fogalmazott: a fiatalok jó dolgukban azt sem tudták, hogy mit kezdjenek magukkal.

Brazíliában 245-en vesztették életüket egy diszkótűzben. 45-en kórházba kerültek. A helyi sajtó arról számolt be, hogy a szerencsétlenséget egy rockegyüttes koncertjét kísérő tűzijáték okozta. A szórakozóhelyen mintegy kétezren voltak, amikor a lángok felcsaptak, pánik tört ki, az áldozatok megfulladtak vagy agyontaposták őket.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×