eur:
395.72
usd:
371.94
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Tarlós: A kritizálóknak lett volna idejük megoldani a hajléktalanproblémát

Jövő héten egyeztetne a főpolgármester az alapvető jogok biztosával a hajléktalan-ellátásról. Az Alkotmánybíróság döntése után az utcán élést nem lehet bünteti. Tarlós István szerint a döntés életszerűtlen.

Akik most a leghangosabban kiabálnak és kritizálnak, azoknak volt húsz évük, hogy megoldják Budapesten a hajléktalanproblémát - mondta Tarlós István főpolgármester az InfoRádió Aréna című műsorában. Szerinte az Alkotmánybíróság életszerűtlen döntést hozott, amikor tavalyi döntésével alkotmányellenesnek nyilvánította és megsemmisítette az új szabálysértési törvény azon rendelkezését, amely szabálysértéssé minősítette a közterület életvitelszerű lakhatásra használatát.

A városvezetés megoldásainak köszönhetően tavaly télen egy ember hűlt ki közterületen, míg az utolsó Demszky-Horváth-időszakban 131 ember - fejtette ki.

Tarlós István emlékeztetett, hogy a pszichiátriai intézet bezárásával többszáz, kezelésre, gondozásra szoruló ember az utcára került. Van köztük olyan, aki hajláktalanként tengődik valahol, és kiszámíthatatlanul járókelőkre uszítja a kutyát - vélekedett a főpolgármester.

"Az én megítélésem szerint is a város mindenkié, egyebek mellett az 1,8 millió konszolidált budapestié is, nemcsak a kis számú hajléktalané" - hangsúlyozta.

A főváros nemcsak rendészeti, hanem szociális kérdésként is kezelte a helyzetet: ellátó-hálózatot bővítettek, kialakítottak egészségügyi központokat, valamint a közszolgáltató cégektől munkát is kaphatnak - mondta Tarlós István.

A főpolgármester jövő héten találkozna az alapvető jogok biztosával, Szabó Mátéval, aki az alkotmánybírósági vizsgálatot kezdeményezte. Reméli, ki tudnak alakítani egy olyan modus vivendit, aminek következtében formáljogilag is azt tudja mondani az ombudsman, hogy a dolog rendeződött, míg ő működtetni tudja a várost és a hajléktalanok ellátását.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×