INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Magyarország honvédeket küldene Maliba

Infostart / InfoRádió
Magyarország részt kíván venni a Maliban már zajló katonai akcióban, valamint a tervezett uniós kiképzési misszióban - ezt Németh Zsolt külügyi államtitkár mondta az InfoRádiónak adott exkluzív interjúban.

Németh Zsolt az uniós külügyminiszterek rendkívüli, brüsszeli tanácskozása után emlékeztetett: Maliban francia vezetéssel katonai intervenció zajlik, mert iszlamista, radikális terrorista csoportok puccskísérletet hajtanak végre az ország vezetése ellen.

A külügyi államtitkár megfogalmazása szerint az a veszély fenyeget, hogy kialakul egy második Afganisztán Európától délre. Az államtitkár hangsúlyozta, az unió külügyi tanácsa a francia katonai fellépést nemzetközi jogilag is indokoltnak tartja és támogatásáról biztosította, az uniós kiképző misszió telepítésével együtt.

Az államtitkár hozzátette a következő időszak egyeztetésein dől el, hogy Magyarország milyen nagyságrendben vesz részt a missziókban.

Katonai kiképzőket küld az EU Maliba

Az Európai Unió katonai kiképzőket küld Maliba egy francia tábornok vezetésével, valamint pénzügyi támogatást nyújt a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Szervezete (ECOWAS) több ezer fős katonai küldetéséhez - közölték csütörtökön Brüsszelben az EU-országok külügyminisztereinek Maliról folytatott rendkívüli tanácskozása után.

Saját lehetőségeinek és az igényeknek megfelelően Magyarország kész részt venni mind a Franciaország által Maliban indított, az Európai Unió által most hivatalosan is megtámogatott katonai akcióban, mind pedig a létrehozandó kiképző küldetésben - közölte magyar újságírókkal Németh Zsolt, a külügyminisztérium parlamenti államtitkára, aki a magyar kormányt képviselte a brüsszeli megbeszélésen.

A közös közlemény nem szól a kiképző misszió létszámáról, de diplomaták elmondása szerint egyelőre mintegy 200-250 uniós kiképzőről lehet szó. Az ECOWAS Afrika-közi hadereje a tervek szerint 3500 főt számlál majd.

Az uniós kiképző misszió vezetője Francois Lecointre francia tábornok lesz.

Az EU-országok külügyminiszterei kifejezték azon készségüket is, hogy felújítsák Mali fejlesztési támogatását, ami a tavaly áprilisban az országban lezajlott puccs nyomán szakadt meg. Szükségesnek nevezték ugyanakkor az ország visszatérését a demokráciához.

A magyar külügyminisztérium már szerdai közleményében teljes támogatásáról és szolidaritásáról biztosította a Franciaország által Maliban indított fegyveres akciót, amelyet arányos válaszadásnak tart az észak-mali radikális terrorista szervezetek okozta, a Száhel-övezet békéjét és biztonságát fenyegető kihívásra.

Németh Zsolt most ehhez hozzáfűzte: a Maliban zajló fejlemények - amelyek a terrorizmus, a szervezett bűnözés és az iszlám radikalizmus sajátos vegyülékét alkotják - komoly hatással járhatnak Európára, azon belül Magyarországra nézve.

A Honvédelmi Minisztérium illetékesei - közölte a külügyi államtitkár - megkezdték az egyeztetéseket arról, hogy Magyarország milyen módon, milyen mértékben vegyen részt a katonai akcióban, illetve a kiképző misszióban. Németh Zsolt utalt arra, hogy Magyarországnak vannak például katonai légi járművei, illetve katonaorvosi kapacitásai. A kiképző misszióról elmondta, hogy az elképzelhetően nem csupán a mali hadsereg, hanem az ENSZ égisze alá kerülő Afrika-közi nemzetközi erő tagjainak a kiképzésére is kiterjedhet.

Az EU-országok külügyminiszterei legközelebb január 31-én tanácskoznak Brüsszelben, és addigra kell eldönteni, hogy melyik ország milyen jellegű, illetve milyen mértékű részvételt vállal. Az uniós kiképző misszió első előkészítő egységei már februárban Maliba érkezhetnek - közölte Németh Zsolt.

Hanganyag: Domanits András

Kapcsolódó hang

Németh Zsolt külügyi államtitkár
 


A címlapról ajánljuk