eur:
387.1
usd:
356.21
bux:
68533.23
2024. május 17. péntek Paszkál

Forráshoz juthatnak a megyei önkörmányzatok - a nap hírei

Az uniós forrásokról tárgyalt megyei vezetőkkel a kormányfő. Az MSZP szerint bizonytalanságot okoz az egészségügyben a kötelező nyugdíjazás szabályainak rendezetlensége. Nincs hótól elzárt település az országban. A nap legfontosabb hírei január 14-én.

A kormány tervei szerint a 2013 és 2020 közötti európai uniós fejlesztési ciklusban a források legalább tíz százalékát a megyei önkormányzatok fogják elosztani. Ez a miniszterelnök és a megyei közgyűlési elnökök egyeztetésén hangzott el. Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke elmondta: az egyeztetésen Orbán Viktor mellett részt vett Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár és Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára is. A kormány illetésesei közölték: az állam összesen 196 milliárd forint adósságot vett át a megyéktől, így sikerült rendezni a problémákkal küzdő térségek helyzetét.

Módosulhat a hallgatói szerződések szabályozása, ám céljaiból nem enged a kormányzat - erősítette meg az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára. Maruzsa Zoltán az InfoRádió Aréna című műsorában emlékeztetett arra, hogy a hallgatói szerződések célja a nagyarányú lemorzsolódás helyzetének rendezése mellett az a jogos elvárás, hogy a magyar adófizetők pénzén tanult diákok Magyarországon kamatoztassák tudásukat.

Az eredeti tervekkel ellentétben mégsem egyeztet holnap az Emberi Erőforrások Minisztériuma a pedagógusok érdekképviseleteivel. A tárca vezetője péntekre várja az újabb tárgyalási fordulóra az érintetteket. Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke azt mondta: az érdekképviselet várhatóan nem írja alá a kormány által a pedagógusok sztrájkbizottságának javasolt megállapodás-tervezetet. Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke közölte: a megállapodás aláírásáról csak az utolsó tárgyalási forduló után döntenek.

Nincs bizonytalanság az új nyugdíjszabályok miatt az egészségügyben, nem szűnnek meg álláshelyek, és a jövőben is biztosítva lesz a betegellátás - közölte az egészségügyi államtitkárság. Korábban Havas Szófia, az MSZP egészségpolitikusa az InfoRádióban azt mondta: a kötelező nyugdíjazás további orvoshiányt okoz, hosszabbak lesznek a várólisták, és nem életszerű, hogy több ezer nyugdíjas kérelmezze a pályán maradást. Az államtitkárság tájékoztatása szerint Szócska Miklós a héten kórházigazgatókkal folytatja az egyeztetéseket.

Keddtől nyújthatják be pályázataikat az ócsai szociális lakópark házainak bérleti jogára a bajba jutott devizahitelesek. A szociális államtitkárság tájékoztatása szerint a bérlőket egy erre a célra létrehozott bizottság választja ki március 25-éig. A nyolcvan családi ház műszaki átadása az első negyedévben várható. Az MSZP továbbra is bírálja a tervet, mert álláspontja szerint egyfajta szociális gettó épül, mivel a területen sem óvoda, sem bölcsőde, sem iskola nem lesz.

Az ombudsman szerint nem érvényesülnek megfelelően a gyermekjogok az igazságszolgáltatás, a menekültügy és a médiaszabályozás területén. Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának tájékoztatása szerint Szabó Máté az illetékes miniszterekhez és a médiahatósághoz fordult az ügyben.

Nincs hótól elzárt település az országban - közölte az infrastruktúráért felelős államtitkár. Völner Pál elmondta: a közútkezelők mintegy ötszáz munkagéppel dolgoztak, és már csak azokon az útszakaszokon nehéz közlekedni, ahol hóátfúvások vannak. Veszprém és Pápa között négyen megsérültek, amikor a 83-as főútvonalon árokba csúszott és oldalára borult egy busz.

Februárban befejezi a 4-es metróvonalra szánt automata szerelvény tesztelését az Alstom. A Nemzeti Közlekedési Hatóság ezután dönthet a típusengedély kiadásáról, a vonalat a jelenlegi tervek szerint 2014 tavaszán adják át. Gallatz Zoltán, az Alstom Transport ügyfélkapcsolati igazgatója szerint tartani tudják a szerződésekben vállalt határidőket, Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója pedig arról beszélt, hogy a szerelvények minden tulajdonságát ellenőrzik.

Az Argo-akció kapta a legjobb drámai filmnek járó díjat az idei Golden Globe fesztiválon. A politikai thriller rendezőjét, Ben Afflecket is kitüntették a Los Angelesi gálán. A 70. jubileumi díjátadó legnagyobb nyertese a Nyomorultak című musical-film, amely kategóriájában 3 díjat gyűjtött be. A legjobb drámai színésznő Jessica Chastain, a Zero Dark Thirty című film főszereplője, míg a legjobb férfi főszereplő Daniel Day-Lewis, Lincoln elnök megszemélyesítője lett. A legjobb eredeti forgatókönyvért Quentin Tarantino, a Django elszabadul című western írója, rendezője kapott díjat. A legjobb idegen nyelvű film Michael Haneke osztrák rendező Szerelem című alkotása lett.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Győztek a civilek Győrben, nem épülhet akkumulátorgyár a kertvárosban

Győztek a civilek Győrben, nem épülhet akkumulátorgyár a kertvárosban

Több helyi civil szervezet két éve tartó tiltakozása után Dézsi Csaba András, Győr polgármestere bejelentette, hogy a Győrszentiván melletti ipari park (GIPZ) besorolása megváltozik. Ez azt jelenti, hogy a lakók szerint veszélyes, hangos ipari park helyett egy normál besorolású gazdasági terület épülhet csak mellettük a szomszédban. Pintér Bence, a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje szerint ez óriási siker a szentiváni civileknek, akik két éve tiltakoznak a GIPZ besorolás ellen.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×