eur:
385.9
usd:
355.33
bux:
0
2024. május 21. kedd Konstantin

Csökkenhet az államilag támogatott felsőoktatási helyek száma - a nap hírei

Több mint 200 nagyobb település is állami fenntartásba adná iskoláit. Az államadósság-csökkentésről is tárgyalt a magyar miniszterelnök és a cseh államfő.

A jelenlegi mintegy 27 ezerről 10 és félezerre csökkenne jövőre az állami teljes ösztöndíjas keretszám a felsőoktatásban. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának javaslatáról szerdán tárgyalhat a kormány. A Távirati Iroda birtokába került indítvány szerint jövőre jogi és gazdaságtudományi képzésen csak önköltséges formában lehetne tanulni. Továbbra is prioritás ugyanakkor a műszaki, a természettudományi, az informatikai, az agrár, illetve az orvos- és egészségtudományi képzés. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája szerint, ha igazak a jövő évi keretszámokról szóló információk, akkor Magyarországon bevezették a tandíjat.

November közepéig nyolcvanhárom kistelepülés jelezte, hogy szeretné működtetni iskoláját, míg a 3000-es lélekszámot meghaladó települések közül 227 képviselő-testület döntött úgy, hogy ezt a feladatot is az államra bízza - közölte az oktatási államtitkárság. A tájékoztatás szerint a tárcaközi bizottság arra tett javaslatot, hogy az állam vállalja át a felkínált intézmények működtetését. A közlemény felhívja a figyelmet arra, hogy viszonylag sok közepes és nagyváros is az államra ruházza iskolái működtetési jogát.

Az államadósság-csökkentés és a közép-európai együttműködés is téma volt Orbán Viktor miniszterelnök és Václav Klaus cseh államfő budapesti tárgyalásán. Orbán Viktor egyebek között arról beszélt, hogy a kontinens növekedésének motorja Közép-Európa lesz, de ehhez a térség országainak szorosan együtt kell működniük.

Magyar buszok eladásáról, új határátkelők nyitásáról, a villamosenergia-hálózatok összekapcsolásáról, valamint a Budapest-Belgrád közötti vasútvonal fejlesztéséről állapodtak meg a Magyar-Szerb Gazdasági Vegyes Bizottság ülésén. Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára, a testület magyar társelnöke elmondta: Szerbia érdeklődik a magyar buszok iránt, a magyar kormány pedig visszavásárolta a Rábát a külföldi befektetőktől, és nem titkolt célja, hogy a buszgyártás újra a magyar gazdaság fontos ágazata legyen.

A január elsejétől belépő új adók, a kisadózók tételes adója és a kisvállalati adó, évente 25-30 milliárdos adókönnyítést is hozhat a vállalkozások számára - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára. Cséfalvay Zoltán elmondta: a 2014-2020 közötti uniós források legalább felét közvetlen gazdaságfejlesztésre, ezen belül a kis- és a közepes vállalati szektor fejlesztésére kell fordítani, szemben a most befejeződő hétéves ciklus 16 százalékával.

Már zajlik a hajléktalanság kérdéséről szóló nemzeti konzultáció akciótervének kidolgozása. Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke elmondta, a kérdéssor összeállítása előtt Orbán Viktor konzultál az érintett polgármesterekkel. Mint mondta, a miniszterelnök azokon a településeken fogja levélben kikérni az emberek véleményét, ahol ez létező probléma, így Budapesten és a megyei jogú városokban.

Egyetért a miniszterelnökkel a hajléktalanok ügyében a főpolgármester. Tarlós István az InfoRádióban úgy fogalmazott: létezik olyan helyzet, amikor a jogszabályokat kell az élethez alakítani és nem fordítva.

Az együttműködés és a korszakváltás alapelveiről való megegyezést tartja első feladatnak a demokratikus ellenzéki erők számára az Együtt 2014 mozgalom. A szervezet szerint csak ezután érdemes kidolgozni a jogállam újjáépítésének programját. Az Együtt 2014 ezt a szocialista pártelnöknek címzett válaszlevelében írta, miután Mesterházy Attila jelezte: készek tárgyalóasztalhoz ülni a demokratikus ellenzéki erőkkel.

Legfeljebb a dolgozói járandóságok, a felszámolással kapcsolatos költségek, a köztartozások és a biztosított követelések kifizetésére lát esélyt a kapuvári húsgyár felszámolóbiztosa. Jendrolovics Pál Péter elmondta: ezek kifizetésére is csak akkor lesz mód, ha sikerül eladni a gyár vagyonelemeit.

Lőszerrel visszaéléssel gyanúsítja az ügyészség Biszku Bélát. Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője az InfoRádiónak elmondta: a Budapesti Nyomozó Ügyészség munkatársai szeptember 10-én tartottak házkutatást a volt belügyminiszter lakásán, és akkor találták meg az engedély nélkül tartott 11 sörétes vadásztöltényt. Biszku Bélát szeptemberben vették őrizetbe, és az 1956-os sortüzekkel kapcsolatban háborús bűntettel, a rendőrség akkori túlkapásai miatt pedig bűnpártolással is meggyanúsították.

Címlapról ajánljuk
Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak
Verőcei tragédia

Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak

A kishajót egy 190 lóerős motor hajtotta, ebből és a "nagy csattanásból" arra lehet következtetni, hogy erős volt a tempó - no meg a motorcsónak sérülései is ezt támaszthatják majd alá a Mahosz szóvivője szerint. A szállodahajó kapitánya segítség elmulasztása miatt őrizetben van.

Megrendítő vallomások a színészlegendától – könyv Benedek Miklósról

A Nemzet Színésze zárkózott ember hírében állt, idősebb korára azonban feloldódott, és megannyi sikeres szerep után a legnagyobb kihívással birkózott meg: saját magáról mesélt életrajzi könyvében, melynek megjelenését nem érhette meg, ugyanis január 9-én elhunyt. A könyv megírásában egy régi jó barát, Vajda Katalin volt a segítségére, akinek köszönhetően egy mellbe vágóan őszinte vallomást olvashatunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×