eur:
385.87
usd:
355.32
bux:
0
2024. május 21. kedd Konstantin

Orbán: lesz alkotmánybírósági kontrollja az új választási eljárási törvénynek - a nap hírei

Részben még karácsony előtt kifizetik a BKV dolgozóinak elmaradt béren kívüli juttatásait. Perújrafelvételt kért az ír legfelsőbb bíróságtól a Leányfalun 2000-ben elgázolt két gyermek az édesapja.

Lesz alkotmánybírósági kontrollja az új választási eljárási törvénynek - mondta a kormányfő. Orbán Viktor a Kossuth Rádióban hangsúlyozta: a választási regisztráció nem alkotmányellenes, mivel azt maga az alaptörvény szabályozza. Hozzátette: az Alkotmánybíróság közreműködése ugyanakkor csillapíthatja a feliratkozás körüli politikai vitát. Szólt arról is, hogy meg kell adni a jogot az önkormányzatoknak arra, hogy kitiltsák a hajléktalanokat a közterületekről. Orbán Viktor életszerűtlennek nevezte az álláspontjával ellentétes alkotmánybírósági határozatot. Azt mondta: konzultálnak az önkormányzati vezetőkkel és valószínűleg az állampolgárokkal is. Ezután vagy a legfőbb bírói testület határozatának megfelelő új törvényt hoznak, vagy módosítják az alkotmányt úgy, hogy az önkormányzatok jogszerűen dönthessenek a közterületeik életvitelszerű használatának tilalmáról.

Nem mond le a pedagógusok sztrájkbizottsága a közalkalmazotti bértábla 20 százalékos növelésének igényéről, bár a kormány a kérést a héten vállalhatatlannak nevezte. Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke elmondta: a következő tárgyaláson új javaslatot tesznek a bérfejlesztés forrására. Emlékeztetett: az iskolákban foglalkoztatott mintegy ötvenezer NEM pedagógus közalkalmazott keresete öt éve nem emelkedett, és ha ez így marad, az bérfeszültséget okozhat. Közben Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár megismételte: nem teljesíthető a pedagógus-szakszervezetek húszszázalékos béremelési követelése, mert az csaknem 300 milliárd forintot jelentene a költségvetésnek éves szinten.

Tiltakozik a Magyar Orvosi Kamara tervezett nagyarányú tagdíjemelése miatt a Magyar Rezidens Szövetség. A szervezet felszólította a szombati küldöttgyűlés résztvevőit, hogy akadályozzák meg a 35 százalékos emelést, ellenkező esetben a szakorvosjelöltek tömegesen kiléphetnek a köztestületből. Korábban Éger István, az orvosi kamara elnöke az Index.hu hírportálnak nyilatkozva jogszerűnek nevezte a tagdíjemelést, mivel tavaly a küldöttek 90 százaléka megszavazta az azt lehetővé tévő alapszabály módosítást.

A Századvég felmérése szerint Orbán Viktort a szavazók 32 százaléka, míg Bajnai Gordont 19 százaléka látná szívesen miniszterelnökként. Az adatok azt mutatják, hogy kismértékben csökkent a bizonytalanok aránya és növekedett a választási hajlandóság. A megkérdezettek 5 százaléka Mesterházy Attila MSZP-elnököt, 3 százaléka Gyurcsány Ferencet, a Demokratikus Koalíció elnökét, míg 21 százalékuk valaki mást képzelne el ebben a pozícióban. A bizonytalanok aránya 10 százalék. A kutatás november 26-a és 29-e között, ezer felnőtt megkérdezésével készült.

Részben még karácsony előtt kifizetik a BKV dolgozóinak elmaradt béren kívüli juttatásait - jelentette be a főpolgármester. Tarlós István az M1 reggeli műsorában hozzátette: a kifizetés mértékét a cég vezetése fogja meghatározni. A tömegközlekedési vállalatnál akár már a jövő héten sztrájkba léphetnek a munkavállalók, miután a szakszervezetek csütörtökön sem állapodtak meg a munkáltatóval a kollektív munkaügyi vitát érintő kérdésekben.

Újabb pályatesztet végeztek a 4-es metró eddig elkészült szakaszán, a Kelenföldi pályaudvar és a Móricz Zsigmond körtér között. Már az Alstom járművével is kipróbálták a pályát, amely ezúttal is, az áramellátási eszközök rendszerével együtt hibátlanul teljesített. A francia gyártó szerelvényének februárig kell megszereznie a végleges típusengedélyt.

Másodfokon megkapta a működési engedélyt a XIII. kerületi Szabolcs utcai hajléktalangondozó központ. Az intézmény eddig azért nem nyílhatott meg, mert a működési engedély iránti kérelmet elutasították. Ezt a fővárosi önkormányzat szakmailag megalapozatlannak tartotta, és fellebbezett a döntés ellen. A központot mintegy 345 millió forintból alakították ki az egykori Szabolcs utcai kórház egyik felújított épületében.

Nem vásárolna tulajdonrészt a Dunaferrben az állam, de minden eszközzel segíti a cég talpra állását. A Fejér Megyei Kormányhivatal vezetője a Magyar Nemzetnek elmondta, az uniós korlátozások miatt közvetlen juttatást nem lehet adni, de képzési támogatással, szakmai befektető felkutatásával, uniós pénzek biztosításával, és akár a jogszabályi környezet módosításával is hajlandók segíteni a problémák megoldásában.

Hétfőtől összesen 1100 dolgozót bocsát el zalaegerszegi gyártóüzeméből a Flextronics International. Borsos József, a Zala megyei Munkaügyi Hivatal igazgatója az InfoRádiónak elmondta: a csoportos létszámleépítést három ütemben hajtja végre a cég. Az idén eddig két hullámban mintegy 500 dolgozótól vált már meg a szingapúri székhelyű elektronikai vállalat.

Magyarország és Horvátország egyaránt elkötelezett a Mol és az INA együttműködésének erősítésében - közölte a magyar külügyi államtitkár és a horvát külügyminiszter-helyettes. Németh Zsolt és Josko Klisovic a kormányközi vegyes bizottság ülése után elmondta: létrehoznak egy energiabiztonsággal foglalkozó testületet, amely segíthet abban, hogy a konzorcium továbbra is a régió energiapiacának meghatározó szereplője maradjon.

Perújrafelvételt kért az ír legfelsőbb bíróságtól a Leányfalun 2000-ben elgázolt két gyermek édesapja. A baleset ír okozóját, aki abban az évben elhagyta Magyarországot, később háromévi szabadságvesztésre ítélték. A magyar hatóságok kérték a férfi átadását Írországtól a büntetés letöltése miatt, de az ír Legfelsőbb Bíróság többévi eljárás végén, az idén nyáron jogerős végzésével ezt elutasította.

Címlapról ajánljuk
Rusvai Miklós: tehén fertőzött meg embert madárinfluenza-vírussal, és ez nem jó jel

Rusvai Miklós: tehén fertőzött meg embert madárinfluenza-vírussal, és ez nem jó jel

Egy tehéntől kapta el a madárinfluenza vírusát egy tejtermelő az Amerikai Egyesült Államokban. A fertőzést idejében megállították, ezért a gazda megúszta egy szemgyulladással; még felső légúti tünetek sem alakultak ki nála. Ez az első bizonyított eset, hogy a H5N1 szarvasmarháról emberre terjedt át, emberről emberre viszont még mindig soha – mondta az InfoRádió által megkérdezett víruskutató.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×